|

Thai cserebere

Mint ismert a Thai Királyi Légierő Gripen és Erieye vonalas fejlesztési programjának első felében, 2010-2011 folyamán 6 JAS-39C/D Gripen, illetve 2 Saab 340 került átadásra – az egyik Erieye formában. Jövőre érkezik a második kör 6 Gripenje, és mindemellett mozgolódás van a tervezett 2. Erieye kapcsán is.

A közelmúltban megérkezett ugyanis a leendő hordozóplatform – mely természetesen egy Saab 340. A 2013-2017 közti költségvetésből lecsippentendő, cirka 500 millió dolláros programhoz szükséges géphez a thai-ok azonban nem egy zsáknyi zöldhasú átnyújtásával jutottak hozzá, hanem egyéb módon fizettek: a Saab ezen már nem gyártott típusához csere útján jutottak hozzá. A még az idei év februárjának végén, az Egyesült Államokban aláírt megállapodás értelmében Thaiföld 6 darab, alkatrész-utánpótlás miatt már repképtelen Alenia G.222 szállítógépét adta egyetlen Saab 340B-ért. (A gépek vélhetően az Afganisztánnak szállított G.222/C-27A gépek vonatkozásában kerülnek majd hasznosításra.)

A Thai Királyi Légierő egyik G.222-ese 2010 januárjában. | Fotó: www.thai-aviation.net ,

14 hozzászólás “Thai cserebere”

  1. @Kolombusz

    Mondjuk tényleg olyan, mintha „téglára lenne állítva”, főleg a hátsó futóműnél látható ez.
    Még az jutott eszembe, hogy nem lehet esetleg ez valamiféle kártevő védelem? Nem tudom, hogy Thaiföldön milyen rágcsálók őshonosak, de innen nézve méretre ezek a lemezek egerek és patkányok ellen hatásosak lehetnek, így azok nem tudnak bemászni a gépbe szétrágni a kábeleket (mint ahogy pl. nálunk autókban sok helyen teszik azt).