|

Nyári Vikramaditya-tesztek

India egyik szeme fénye, az ex-Gorskov, vagy új néven az INS Vikramaditya csak a „nyáron” kezdi meg tengeri tesztjeit, így a május 25-ére ígért kihajózás elmarad.

A késésért cserébe megtudhattuk, hogy a próbák során természetesen repülőgépek is aktívan fognak tevékenykedni a fedélzeten, ám annak ellenére, hogy India már megkapta a hordozó fedélzetére szánt 12 darab Mikojan MiG-29K és 4 darab MiG-29KUB Fulcrumot, a teszteket külön erre a célra épített orosz MiG-29K-kal és MiG-35D-kel fogják végezni hazai pilóták. Persze az indiai tengerészek sem csak a kispadon ülnek majd, a teszteken ők is részt vesznek, csupán indiai gép nem fog még egy darabig a Vikramaditya fedélzetére leszállni.

A Vikramaditya még kibelezve Szeverodvinszkben: már maga a felújítás elkezdése sem volt egy sétagalopp | Forrás: 1Revoluton ,

Egyébként a Vikramaditya idén decemberére tervezett átadása felveti a kérdést, hogy mi lesz az Indiai Haditengerészet jelenleg egyetlen aktív hordozójával, az INS Viraattal, amelynek kivonásához egyre fogyatkozó gépállománya mellett nyomós érv matuzsálemi kora is, mivel immár 52 éve szeli a habokat. A tervek szerint a nemrégiben történt helyrepofozással még kihúzza 2020-ig, hogy addigra a Vikramaditya biztosan át tudja venni tőle feladatait, majd utána nagy valószínűséggel végre az utolsó Centaur-osztályú hordozó is megpihenhet (és remélhetőleg egy múzeum formájában mesélhet majd nem éppen rövid katonai karrierjéről).

Az öreg hölgy, amely hamarosan nyugdíjba vonul | Forrás: Bharat Rakshak ,

India amúgy nem áll meg a Vikramadityával, mivel épül már a hazai hordozó is, az INS Vikrant, amelyet nemrég vízre is raktak, emellett testvérhajója, az INS Vishal is tervbe van véve, bár egyelőre nem tudni, hogy mikor láthatunk MiG-29K-kat eregető Vikrant-osztályú hordozókat az Indiai-óceán haragos hullámain.

Szerző: GrGLy

—–

Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra. Amennyiben Te is szeretnél indulni a nyereményekért vagy csak szeretnéd megmutatni a világnak eddig rejtegetett írói vénád, akkor ne habozz, jelentkezz gyorsan! Részleteket ide kattintva olvashatsz!

7 hozzászólás “Nyári Vikramaditya-tesztek”