|

Repült a második indiai AEW&C

A múlt héten levegőbe emelkedett az indiai-brazil kooperációban készülő légtérellenőrző repülőgép második példánya. A jeles eseményre az EMBRAER vállalat sao paulo-i Sao Jose dos Campos telephelyén került sor.

Az EMBRAER ERJ-145 típusú regionális utasszállító repülőgépre telepített AEW&C (Airborne Early Warning and Control) rendszert az indiai DRDO Defence Research & Development Organisation) fejlesztette, a 240 fokos látószögű, egyszerre 500 légi célt követni képes, aktív fázisvezérlésű radarrendszer telepítését a brazil vállalat üzemében végezték. A berepülés után a masinát átrepülik Indiába, ahol további rendszereket építenek be. A gép átadása június környékén lesz esedékes, addig a decemberben debütált első példány már a légierő kezében lesz. Harmadik társuk 2013 közepére készül el

Fotó: DRDO ,

Az alapként szolgáló Embraer ERJ-145-öst némileg átalakították, a törzs felett elhelyezett radardóm szerkezeti megerősítést igényelt, sőt a komoly számítástechnikai kapacitás miatt a légkondicionáló és a fedélzeti elektromos rendszert is izmosabbra cserélték. Emellett műholdas kommunikációs rendszert kapott a gép, továbbá lehetővé tették a légi utántöltést is.

A típus nem ismeretlen Indiában, hisz 5 Embraer Legacy 600-as (az ERJ 145-ös üzleti változata) is üzemel a kormányszervek tulajdonában, ebből négyet az Indiai Légierő üzemeltet, nem meglepő módon VIP szállításra használják.

Fotó: DRDO ,

2 hozzászólás “Repült a második indiai AEW&C”