|

Repült az első indiai fejlesztésű légtér-ellenőrző

Végrehajtotta szűzfelszállását az első indiai fejlesztésű légtér-ellenőrző rendszer, melyet egy EMBRAER ERJ 145 típusú regionális utasszállító repülőgépre telepítettek.

Az indiai AEW&C (Airborne Early Warning and Control) a dél-amerikai gyártó São José do Camposban található főhadiszállásának területéről emelkedett a levegőbe december 6-án, adta hírül tegnap hivatalos közleményben a konstruktőr sajtófelelőse. A közleményben elmondták, a repülés során minden rendben zajlott és elégedettek, hisz a típus jellemzői a vártaknak megfelelően alakultak. Nyilvánosságra hozták azt is, hogy 2012 első félévében le kívánják szállítani a masinát az Indiai Légierőnek, ám nem áll egyből szolgálatba, hisz a fedélzetére be kell építeni az indiai berendezéseket, így megérkezése után a DRDA (Defence Research & Development Organisation) ás a CABS (Centre for Airborne Systems) munkatársai veszik kezelésbe.

Fotó: EMBRAER ,

Az alapként szolgáló Embraer ERJ 145-öst némileg átalakították, a törzs felett elhelyezett radardóm szerkezeti megerősítést igényelt, sőt a komoly számítástechnikai kapacitás miatt a légkondicionáló és a fedélzeti elektromos rendszert is izmosabbra cserélték. Emellett műholdas kommunikációs rendszert kapott a gép, továbbá lehetővé tették a légi utántöltést is.

A típus nem ismeretlen Indiában, hisz 5 Embraer Legacy 600-as (az ERJ 145-ös üzleti változata) is üzemel a kormányszervek tulajdonában, ebből négyet az Indiai Légierő üzemeltet, nem meglepő módon VIP szállításra használják.

7 hozzászólás “Repült az első indiai fejlesztésű légtér-ellenőrző”

  1. 4 löveg és 4 FUG, amit vhogy megmentettek a színesfémgyűjtőktől… a festék még összetartja őket. nyilván van még 100 tüzérosztályunk, osztályonként három dandár, dandáronként három zászlóalj, zászlóaljanként 3 üteggel, ütegenként hat löveggel… összesen 16.200 db löveggel… így már érthető, miért van annyi tábornok meg díszkard