|

HTKA Hírhalom 2012. 13. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Elvégezte szűzrepülését az utolsóként elkészült marokkói F-16C Block 52. Az északnyugat-afrikai állam 2009-ben rendelt 24 darabot a Falcon egy és kétüléses verzióiból – 16-8-as leosztásban – melyekkel a Northrop F-5A/B/E/F/TIII könnyű vadászgépeket váltják. Az első 4 példányt tavaly már át is vehették, a hír témájaként szolgáló 24. példány pedig az év végén kerülhet a Marokkói Királyi Légierő tulajdonába.

Az első marokkói F-16 a Forth Worth-i betonon 2010. szeptember 21-én.

Az első marokkói F-16 Forth Worthban | Lockheed Martin photo by Randy Crites ,

Az Orosz Légierő egy új nagy hatótávolságú robotrepülőgépet állított szolgálatba, állt az orosz védelmi miniszter, Anatolij Szerdjukov március 20-i, keddi beszédében. Az új fegyvert a Taktitcheskoye Raketnoye Vooruzhenie (Tactical Missile) védelmi szektorban jártas cég fejlesztette, melynek méretéről sokat elárul, hogy az 5. generációs típusok fedélzetére is integrálásra kerül. A miniszter úr több információt nem közölt az fegyverrel kapcsolatban.

—-

A jelenlegi legnagyobb költségvetésű vadászbombázó program, az F-35 JSF több kisebb mérföldkövet is elért az elmúlt két hétben. Angliában a BAE Systems megnyitotta legújabb gyárát, melyben az 5. generációs típusnak készülnek a törzshátsórészei. Az üzem jelenlegi sebességével heti egy darabbal készülnek el, de idővel ezt kibővítik napi egy darabra.

Ausztráliában is hasonló eseményt ünnepelhettek a program helyi résztvevői, a Quickstep Holdings Limited kompozit anyagokkal foglalkozó cég elkészült az első általuk gyártott részegységgel, amelyet már át is adott a Northrop Grumman részére. Az átadásra hetekkel a 2009-ben aláírt szerződésben foglalt időpont előtt került sor.

—-

Múlt héten is volt róla szó, hogy mennyire rossz az indiai vadászgépek, ezen belül is a MiG-21-ek baleseti statisztikája, melyet elsősorban a típus gyenge megbízhatóságának tulajdonítottak. Ez a kijelentés közel sem tetszett a típust egykoron oly nagy sikerrel árusító oroszoknak, ezért azonnal megérkezett a hivatalos válaszuk: Alexszander Kadakin, Oroszország indiai nagykövete nyilatkozatában kifejtette, hogy India részéről hibás döntés a fogyó alkatrészeket harmadik féltől beszerezni, még ha ez olcsóbb megoldásnak is bizonyul. Véleménye szerint a MiG és más vadászgépekhez mindig eredeti alkatrészeket kell beszerezni, ellenkező esetben pedig nem kell meglepődni a gépek gyakori balesetein. A nagykövet azt is hozzátette, hogy a hamis alkatrészek indiai beszerzése nincs Oroszország ellenére, nem szándékuk senkivel versenyezni, ők azt teszik, amire az indiaiak megkérik őket.

—-

Az Amerikai Tengerészgyalogság USS Essex nevű helikopterhordozóján március 22-én ünnepeltek a tengerészek, ugyanis a hajó fedélzetén üzemelő egyik CH-46E Sea Knight átlépte a 12 000. repült óráját. A jelenleg legtöbbet használt Sea Knight a 265. helikopteres század állományába tartozik, mely a 31. Tengerészgyalogos Expedíciós Egység részét képezi. A 48 éve szolgálatba állt típus kora ellenére sem nélkülözhetetlen, jelenleg a Marines legfontosabb szállítóerejét képezi.

A tehgerészgyalogság egyik korosodó CH-46-osa. Még mindig nélkülözhetetlen. | Fotó: Wikipedia ,

Oroszország felajánlaná egyik légibázisát az Amerikai Egyesül Államok és a NATO részére, szállítási feladatokhoz. A szövetséges légierőknek az Afganisztánba történő szállítások során lenne szüksége a Volga mentén fekvő Uljanovszk város repterére. Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov szerint az együttműködés segítene Oroszország biztonságának fenntartásában (hogy ezt mire alapozza, az kérdőjel), és a kérdés hamarosan az orosz kabinet elé kerül.

—-

Az MBDA tárgyalásokat folytat a légvédelmi Aster rakéta továbbfejlesztéséről. Az Aster NT (New Technology) névre hallgató program célja elsősorban a rakéta hatótávolságának növelése, hogy az képessé váljon ballisztikus rakéták lelövésére. A fegyver terveit az MBDA tavaly mutatta be a francia és olasz kormányoknak. Az új verzió az Aster Block 1 verzión alapul, melynek hatósugara 600 km, az új változatnál a cél az 1000 km-es indítási távolság elérése. A Francia Kormánnyal az üzlet előrehaladott állapotban van, ugyanis az Astert tartják a ballisztikus rakéták elleni védelem főszereplőjeként.

—-

A Boeing ausztrál leányvállalata, a Boeing Defence Australia a napokban kötött szerződést az Ausztrál Királyi Légierővel, mely szerint ők végezhetik a légierő gépeinek újrafestését. A 20 millió dolláros szerződés magában foglalja az AP-3C Orion, C-130H Hercules, F/A-18A/B Hornet, valamint a BAE Hawk-127 típusok újrafestését, beleértve a felségjelet és a századjelvényeket is. A 4 típus mindegyike külön városban öltheti magára új kamuflázsát, a Hornetek Wiliamtownban, a Hawk-ok az Amberley légibázison, az AP-3C Orion-ok Christchurch-ban Új Zélandon, míg a C-130H-k Townsville-ben kapják meg új festésüket.

—-

A Francia Légierő Mirage 2000D csapásmérőinek feladatköre hamarosan kibővül, pár év múlva már elektronikai felderítőként is tevékenykedhetnek majd. Az elektronikai felderítés feladatkörét jelenleg a korosodó Mirage F1-ek látják el, ezek felváltására a Mirage 2000D-k megkapják a Thales által kifejlesztett ASTAC elektronikai berendezésekkel telezsúfolt konténert. Az összesen 400 kg-os külső függesztésű konténer képes a kisugárzást végző eszközök osztályozására és azok pontos helyének meghatározására, és az adatokat azonnal képes továbbküldeni. Az ASTAC konténer tavaly vizsgázott éles bevetés közben, a Líbia elleni hadműveletek során a Mirage F1-ek fedélzetén használták. A Francia Légierő jelenleg kicsivel több, mint 50 ASTAC konténerrel rendelkezik, ezek mindegyikét a Mirage 2000D-k kapják meg.

Mirage 2000D

Mirage 2000D Afganisztán egén 2002-ben | Fotó: Bethann Hunt, U.S. Air Force ,

160 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 13. hét”

  1. J-20 második prototípus

    Most 15 hónapja kerültek fel a netre az első homályos fotók a J-20 vadászról. Az elején nem lehetett biztosra venni, hogy egy újjabb PS trükkel állunk szembe, vagy ez tényleg „az igazi”. Nos úgy tűnik, hogy a történelem ismétli önmagát. Pár napja kerültek fel fotók egy lehetséges második prototípusról. Az volt a gyanús, hogy a hátsó vezérsíkon a vörös csillag fejlebb van, mint az első prototípuson. Azóta előkerült más kép is, melyen már látható a sorszám is.
    Ha netalán kiderülne, hogy bedőltem egy olcsó PS trükknek, akkor bocsássatok meg és tekintsétek április elsejei tréfának
    :)))

    http://i.imgur.com/ciPEr.jpg

    http://img263.imageshack.us/img263/5747/j202003comparison.jpg

    http://img402.imageshack.us/img402/8008/2716986263bfb827fa82b13.jpg

    http://img191.imageshack.us/img191/8513/j202002.jpg

  2. Véleménye szerint a MiG és más vadászgépekhez mindig eredeti alkatrészeket kell beszerezni, ellenkező esetben pedig nem kell meglepődni a gépek gyakori balesetein. A nagykövet azt is hozzátette, hogy a hamis alkatrészek indiai beszerzése nincs Oroszország ellenére, nem szándékuk senkivel versenyezni, ők azt teszik, amire az indiaiak megkérik őket.

    Azért ez kicsit vicces kiejelentés attól a cégtől, aki „zsír új, eredeti” MiG-29-est adott el Algériának. Opsz, vagy mégsem. Ejnye… :)

    És nem ez volt az egyetlen eset a történelem folyamán, amikor az oroszok trükköztek azzal, hogy mi új vagy mi a nagyjavított. Lásd, a Volt Egyszer a PG cikksorozatot a AS-ben.

  3. „Taktitcheskoye Raketnoye Vooruzhenie” <- borsózik a hátam, elképzelésem nincs, hogyan kéne írni/ejteni/olvasni. Hülye angolok… Angol hülyék. (hajnali németórával súlyosbított angolszász átírás látványa…)

  4. Az orosz biztonságot úgy fokozza a reptér átadás, hogy így amcsik kiszolgáltatottabbá válnak, lesz egy hurok a nyakuk körül, amin lehet húzni, ha szükséges. Ki tudja milyen háttéralkuk vannak emögött… talán még az Oroszországba irányuló drogszállítmányok csökkentésére is ígéretet tettek az amerikaiak.

  5. Mackansen: nekem különösen az első képen nem úgy tűnt, mintha a vezérség dőlésének megfelelő torzítás látszana csillagon. Ki viszont nem mértam/számoltam, hogy szabályos-e a csillag, avagy valamilyen (és a képhez képes milyen állású) síkra projektált.

  6. Ne a dőlést nézd, hanem a csillag jobboldali sarkát és a helyzetjelző lámpák (fehér csíknak látszik) viszonyát.
    Az első prototípuson a csillag jobb sarka a „fehér csík” aljával van egyvonalban. A másodiknál (ha nem PS) majdnem a felénél.

  7. „Az orosz biztonságot úgy fokozza a reptér átadás, hogy így amcsik kiszolgáltatottabbá válnak, lesz egy hurok a nyakuk körül, amin lehet húzni, ha szükséges.”

    A jelenlegi állapothoz képest nem kiszolgáltatottabbá, hanem kevésbé kiszolgáltatottabbá válnak. Ehez képest lehet majd „húzni”.

    HA us bukja afganisztánt és sanszosan, akkor ott elszabadul a pokol. Ez pedig könnyen destabilizálhatja a térséget áttejedhetnek a harcok (tálib tanok) türkmenisztán, kirgizisztán…ba. Na ez baromira nem érdeke Oroszonak.

  8. „Miért nem pótolja a Honvédség a kilőtt IGLA rakétákat?”

    Mert nincs penze !

    Amugy a lengyelek bejelntkeztek a MIG-29 alkatreszekert es cserebe igertek vacsi uj iglakat meg egyebb dolgot de nem lett belole semmi mert el lett adva ( mutyizva ) es a zseton ment a koltsegvetesbe.

    Most arrol megy a targyalas hogy a megmaradt romokat esetleg atvennek.

    MAS !!!!

    A kivont MIG 29 ek hol allnak ? Papan milyen MIG 21 valtozatok vannak ? Ott vannak a IG-23 sok is ? Mi lett a Szu 22 sorsa ? Hol vannak ?

  9. „a Mig-29-es infók honnan vannak? ”

    A fulemben :-))

    „Van valami forrásod ahol át lehetne nyálazni a dolgot?”

    Semmi nyilvanos vagy elerheto . Hogy igy felyezeem ki magam meg azokon a helyeken is dolgoznak olyanok akiknek szivugyuk a honvedseg ahol nem is gondolnank. ( Pl HM )

  10. @tankman

    Már évek óta az fenyegeti sajnos :(

    Jó lenne már lépni valamit a szállító heli beszerzés terén is. Az idei év elejét ugyan megúsztuk árvíz nélkül, de a folyamatosan fogyó üzemórák miatt nem garantálható, hogy újabb természeti/biológiai katasztrófa esetén a Honvédség el tudja látni feladatát.

    Már azon a ponton vagyok, hogy lesz@rom, hogy milyen gépek jönnek, lehetnek akár használt Mi-17-esek is, csak valami történjen már végre.

  11. Egy másik kérdés, nem tudja-e valaki, hogy mennyi jelenleg az Mk-82-es repesz-romboló bombák piaci ára?

    Korábban is elmélkedtem azon, hogy szükség lenne a légierőnknek egy olcsó nagy számban rendszeresíthető, viszonylagosan nagy romboló képességgel bíró fegyverre. Aztán elvetettem a gondolatot, hogy biztos rosszul gondolkodom. Egészen addig amíg a napokban Zord blogján nem találkoztam ugyanezen gondolatmenettel. Próbáltam azóta a gugli segítségével az árról tájékozódni, de ahány forrás annyi ár. Van valakinek megbízható infója?

    Illetve szintén érdekelne a GBU-12 piaci ára.

  12. @Mackansen: A projekció jóságából a legkönnyebb megmondani, hogy PS vagy sem. És nekem nem tűnik jónak a projekció szemre, de lehet, hogy csak becsap az érzékem. Időm, és kedvem viszont nincs kiszámolni a jóságát.

  13. „A Migek eladásából bejött pénz a Honvédelem költségvetésébe vagy a központiba került? Ez a legnagyobb kérdésem ebben az esetben.”

    Ugy tidom hogy befolyt a MH szamlajara es onnan lett mas cimen leemelve az osszeg tobb tetelbe hogy ne lehessen azt mondani hogy elvettek.

    De ez utobbi nem 100-as forrasbol van !!!

  14. Általában az szokott lenni, hogy mikor felkerül a netre egy hihető PS rá kevés időre felkerül az eredeti is. Itt annyi a különbség, hogy több kép is van, ami PS gyanús, de még nem került fel az eredeti. A legjobb ha kivárunk. Ha igazi, akkor újjabb és újjabb képek fognak előbukkanni, mint a múltkor is. Ha nem, akkor a képek áradata megáll ezekkel, és valahonnan előkerül az eretei kép is, amit módosítottak.

  15. „az 5. generációs típusok”

    Na azért ezt sem gondolta komolyan .
    Milyen 5 generációs típusok? Max a pakfa más nem.
    Annak a gyomrában lesz valamilyen 200-240 km hatótávú cirkálórakéta .
    Olyan Mig-35=f-35 féle duma .
    Biztos a kijelentés előtt bepuszilt egy kis vodkát .

  16. Szerintem totál érthető, hogy 15 hónap után megjött a 2. protot, ennél egy kicsit kevesebb időbe került az oroszoknál a 2. repképes PAK-FA proto átvétele, szóval nagyjából normális tempót tartanak a Made in China kollégák…

  17. OFF

    Aki szakértője a témának az megtudná nekem mondani, hogy a Csehszlovák Légierőnél a csehek és a szlovákok külön-külön állomásoztak és repültek v. úgy volt, mint az oroszoknál, tehát a szibériai srácot átküldték kelet-európába a moszkvai pedig mehetett repülni Kamcsatkába? Tehát a szlovák nemzetiségű pilóták a saját hazájukban állomásoztak v. a cseheknél repültek?

  18. „Eljárt az idő a magyar Mi-24V,-P fegyverzetéhez tartozó 9M114 STURM páncéltörő rakéták fölött…”
    Ez mit jelent? hogy lecsereleik jobbra, vagy megy a levesbe a helivel egyutt?
    Amugy imadom mikor jo hireket hozol… Az AT-4-rol jokat lehet mintha hallani..

  19. Az RPG-hez csak lőszer kellett volna pl a PG-7VR (dupla kumulatív ERA+500-600mm RHA) és a TBG-7V (thermobarikus)párosításban.
    Az AT-4-es azt gondolom nem jó döntés bár egy érv mindenképpen mellette szól : az újabb változatait lehet zárt helyiségből is használni.(harcjármműből helikopterből nem ajánlanám azt sem :D )
    AT-4 kontra : drága , egyszer használatos eszköz.

  20. Szia kaktusz !

    „“Eljárt az idő a magyar Mi-24V,-P fegyverzetéhez tartozó 9M114 STURM páncéltörő rakéták fölött…”
    Ez mit jelent? hogy lecsereleik jobbra, vagy megy a levesbe a helivel egyutt?”

    – Ez annyit jelent, hogy az egyetlen repképes Mi-24P a legjobb esetben csak kummulatív robbanófejű nem irányított Sz-8-ast tud használni…

  21. Tudtommal a LAW M72 váltóTípusa és ugyanúgy eldobható, csak nehezebb. Panaszkodtak is egy kicsit miatta, hogy ameddig egy gyalogos LAW-ból kettőt addig M136 (AT-4)-ből csak eggyet hordhat.
    A kollektív fegyver az inkább SMAW.
    Bár, lehet, hogy ez országonként változik.

  22. Sziasztok !

    Az Mk.19 gránátvető az afganisztáni misszió miatt kerül beszerzésre, tehát nem a lövészalegységek szervezetszerű eszköze lesz.

    Az AT4 kezdetben a „gyorsreagálasú” alegységeknél fog megjelenni.

  23. @dudi

    Szerintem volna értelme misszióra is kiküldeni. Igen hasznos lehet ha éppen Ali a bombával megrakott autójával gurul az ellenőrzőpont felé. De akár jól jöhet épültben meghúzódó orvlövészek hatástalanításánál is.

  24. aerophyl szerint: 2012. április 2. hétfő @ 19:50
    “Az ASTER hírekben szereplő hatótáv adatait át kéne gondolni. Nem kicsit, nagyon. ”

    http://www.defensenews.com/article/20120320/DEFREG01/303200009/MBDA-Proposes-Extending-Range-Aster

    Iskolapélda, hogy nem kell mindent beszopni, amit a nyugati szaksajtó ír. A cikkíró nagyvonalúan összekeverte, hogy milyen hatótáv kategóriájú ballisztikus rakéták ellen lesz jó egyszer az ASTER .

  25. Napi kép- és hírhalom :)

    Föld

    http://englishrussia.com/2012/04/02/the-museum-of-the-strategic-missile-troops-in-balabanovo-1/

    Levegő

    http://www.flightglobal.com/news/articles/safety-concerns-stalling-first-flight-of-hals-naval-tejas-370229/

    http://www.flightglobal.com/news/articles/eurofighter-could-still-win-mmrca-deal-says-cassidian-boss-370281/

    Átadták a 4500-adik F-16-ost:
    http://www.star-telegram.com/2012/04/01/3852113/lockheed-martin-to-celebrate-delivery.html

    Boldog 75. születésnapot SAAB!
    http://www.saabgroup.com/About-Saab/Newsroom/Press-releases–News/2012—4/Doubly-historic-day-for-Saab/

    Föld-levegő

    http://defense-update.com/20120401_russia-promotes-s-400-at-defexpo-eying-indian-air-missile-defense-opportunities.html

  26. „Nem tudnátok adni még ezekből a fiúkból? Ezek jobbak, mint a mieink” – mondta az afganisztáni amerikai erők parancsnoka a legutóbbi találkozásukkor Hende Csabának. Aztán nem sokkal később a német védelmi miniszter, Thomas de Maiziere államtitkára, Christian Schmidt árulta el neki, hogy miután német kollégája váratlan látogatást tett az afganisztáni magyar táborban, megállapította: „a magyarok a világ egyik legjobb katonái”. Hende Csaba honvédelmi miniszter e büszkeségre okot adó elismerésekre emlékeztetve köszöntötte az afganisztáni misszióból hazatérő KMCS-9-es különleges műveleti csoport katonáit, Szolnokon.

    http://mno.hu/belfold/jobbak-vagyunk-az-amerikaiaknal-video-1062931

  27. „A Honvédség még az idén megkezdi a csapatpróbát a KOMONDOR-ABV és a RÁBA H14 ballisztikai védelemmel ellátott csapatszállító járművekkel…”

    Valami baj van a szememel !

    A hirt en igy olvastam elsore :

    ……………… KOMONDOR-ABV es a RABA H14 ballisztikus raketavedelemmel ellatott csapatszallito jarmuvekkel

    Vazzeg ! Pedig ebben elsok lehettunk volna !

  28. „Megmondaná nekem valaki hogy akkor miért nem az ASTER légvédelmet rakják az “orosz határ közelébe” ?”

    Mert a lengyelek jobban biznak az USa ban mint az EU ban. Sajna azt kell mondjam hogy tobb tamogatast is kapnak toluk gazdasagilag katonailag politikailag egyarant, igy igazuk van.

  29. Napi link-halom:

    A brazil szappanopera folytatódik…
    http://www.thelocal.se/40018/20120401/

    A lengyelek 480-960 millió USD-ért vesznek 26 helikoptert
    http://www.defpro.com/daily/details/978/?SID=d0c0c752fb84202ccc337793ec533116

    Épülnek a török T-129-ek
    http://www.flightglobal.com/news/articles/turkey-close-to-receiving-first-interim-t129-attack-helicopters-370270/

    Svájc átvette az első két modernizált Super Puma-t
    http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/legierok/modernizalt_super_puma_helikopterek_svajc_legierejeben/

  30. A kivonásra kerülő lengyel minyók állapotáról tud valaki érdemi információt?
    A felsorolt típusok Mi-24, Mi-17, Mi-8 kivonása számunkra is érdekes lehet, ha rendelkeznek némi üzemidő tartalékkal vagy alkatrészként hasznosítani tudnánk.

  31. Időközben gondolkodtam azon a kérdésen, hogy hogyan lehetne pótolni a lassacskán kikopó mihukat, s arra jutottam, hogy a nemrég kivont szlovák gépeket kéne megvenni + leakasztani pár jobb állapotú példányt a csehektől és/vagy a lengyelektől modernizációs csomaggal együtt, így gyak. mindenki jól járna, ők jópénzért eladhatnék nekünk a gépeiket, még több pénzért modernizálhatnák is őket, mi átvehetnénk egy csapatnyi modernizált, üzemidőhosszabbított gépet, s ők azon pénzből, amit rólunk lehúznak, modernizálhatnák a saját flottájuk egy részét, vagy egyéb hadi költségekre fordíthatnák.

  32. Arra egyszerű megoldás van, alkotmányba kell foglalni, hogy X % v. X milliárd forint alá nem mehet be az MH költségvetése, s valahogyan úgy kell megcsavarni a dolgot, hogy ne lehessen megváltoztatni a törvényt…

  33. Szia forest !
    „Lehet tudni, hogy mely típusok vannak az esélyesek között?”

    Cougar, S-70, AW-139

    csak érdekességként: „A következő hetekben ugyanakkor az olasz védelmi ipar több neves képviselője, köztük az IVECO és az Augusta Westland szakembere is Magyarországra látogat.”
    http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/vedelemgazdasagert-felelos-helyettes-allamtitkarsag/hirek/erosodo-nemzetkozi-ketoldalu-hadfelszerelesi-egyuttmukodes

  34. @Tankman

    Az Iveconál eszembe jutott egy tavaly felröppent hír, miszerint az Iveco nagyobb földterület vásárlásáról érdeklődött. Golyóztak is a témával, hogy esetleg ide települnének-e? Aztán minden elcsendesedett.

    Fel lehetne ezt a vonalat is melegíteni, mármint a gazdasági ellentételezést.

  35. @sulyid

    „Arra egyszerű megoldás van, alkotmányba kell foglalni, hogy X % v. X milliárd forint alá nem mehet be az MH költségvetése, s valahogyan úgy kell megcsavarni a dolgot, hogy ne lehessen megváltoztatni a törvényt…”

    Ez drága barátom a legnagyobb politikai öngyilkosság lenne!
    Nézzük, hogy milyen hatásai lennének:

    1.) Politikai hatás:
    A hazai és nemzetközi ballib pártok és médiájuk eszeveszett sikítozásba kezdenének, hogy:
    a.) katona állam, diktatúra épül
    b.) erre van pénz, arra meg nincs
    c.) kedvenc témájuk: fasizmus, nácizmus bla-bla-bla
    d.) Orbán sereg vagy hasonló faszság és általánosítás

    2.) Társadalmi hatás:
    a.) erre van pénz, arra meg nincs
    b.) minek nekünk hadsereg?
    c.) minden szakszervezet ill. közszolga hasonló garantált juttatásokat követelne (tüntetések, petíciók, aláírásgyűjtés stb.)
    d.) romlana a Honvédelem megítélése
    e.) mindenki arról remegne, hogy ez megint csak a korrupciónak jó stb.

    3.) Gazdasági hatás
    a.) kormányváltás után esetleges korrupció növekedés (lásd: Szekeres éra)
    b.) a változó deviza árfolyam és infláció miatt előbb-utóbb a rögzített összeg kevésnek bizonyulhat
    c.) esetleges euro zóna tagság esetén a saját alkotmányunk rabja lennénk

    stb.

  36. @tankman

    Amennyiben ez a típus rendszeresítésre kerülne a Honvédelemnél cigánykereket dobálnék örömömben! De ennek igen kicsi valószínűségét látom. Maximum néhány darabot vásárolnának missziós célokra. :(

    Persze az is több a semminél és semmi sem drága ha a katonáink életéről van szó. De mint ahogy minap te is mondtad, jó lenne már azt látni, hogy a haza védelmére is veszünk valamit nem csak kintre.

  37. „Egy kerdes.A RABA nem tudna egy effajta gepet eloallitani?
    Elvegre az alvaztol a pancelig gyartanak mindent ill az elektronika,a motor meg a valto jon a MAN tol.”

    De mi baj a licenszel akkor amikor az orosz vezetés+ipar is első körben nem maga fejleszt bizonyos kerekes eszközöket hanem megveszi Ivecotól a licenszet.?

    forest: Nem tudom ez történne e de tán a jelenlegi kormány nem általad leírt demagógiával játszott ellenzéki erőként? És, hogy konkrétan a témához hozzászóljak a jelenlegi kormány csökkentette a HM költségvetését 320milliárd Ftről ->233milliárd Ftra. GDP arányosan 1.2%ról 0.8%ra. Az elmúlt 2.5évben arányaiban a legtöbb forrást a Fidesz a HMtől vonta el. Ők foglalnák alkotmányba?

  38. A kormányszevek kitérítése sokszor nem logikus, mert az összes dolgozik egyszerre a gép pályán tartásán. Tehát attól függetlenül, hogy az egyik furán tér ki, az okkal történik.

    Egy pillanatkép nem árulja el, hogy éppen milyen manőver zajlik. Nem derul ki, hogy ez most merre repül, forul vagy éppen orsózik.

  39. Fade szerintem a jelenlegi kormány leginkább a teljes költségvetés hiányának csökkentése miatt nyúlt hozzá, és később emelni akarja a ráfordítást. A másik dolog, hogy ha rendesen fogják elkölteni ezt a pénzt és nem úgy ahogy eddig akkor jóval kisebb lehet a nettó különbség. Persze jobb lett volna ha még tesznek rá kicsit és azt költik el rendesen, de szegény ember vízzel főz, és ez nem India ahol dollármilliárdokat vernek el miközben a lakosság nagy részének életszínvonala az abszolút nulla felé konvergál (neadjisten Észak-Korea vagy Myanmar)

  40. „Nem tudom ez történne e de tán a jelenlegi kormány nem általad leírt demagógiával játszott ellenzéki erőként? És, hogy konkrétan a témához hozzászóljak a jelenlegi kormány csökkentette a HM költségvetését 320milliárd Ftről ->233milliárd Ftra. GDP arányosan 1.2%ról 0.8%ra. Az elmúlt 2.5évben arányaiban a legtöbb forrást a Fidesz a HMtől vonta el. Ők foglalnák alkotmányba?”

    a.) Valóban sokszor demagógiával kezelték a dolgokat, de legtöbbször -legjobb emlékezetem szerint- a többszörös áron beszerzett eszközöket és a brutális korrupciót emlegették.

    b.) A költségvetés megvágása teljes mértékben igaz, de ne felejtsük el, hogy a jelenlegi kormánynak kell visszapengetnie az előző vezetés által felvett 25 100 000 000 USD mértékű kölcsönét. Ami forintban kifejezve jelenlegi árfolyamon: 5 552 000 000 000 Ft + kamatok. Ebből a pénzből pedig sok mindent lehetne venni! Ha nem fizetünk akkor az egyenlő az államcsőd bejelentésével, ez esetben pedig oly tök mindegy, hogy mit foglalunk az alkotmányba. Ez lesz a legkisebb bajunk!

  41. „Hende Csaba kérdésre válaszolva elmondta: a kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy a Gripen-szerződés módosításából megtakarított jelentős összeget a haderő fejlesztésére fordítja. A miniszter az összeg nagyságát a szerződés titkossága miatt nem hozta nyilvánosságra, de elmondta, hogy ebből norvég gyártmányú rádiók beszerzésére 750 millió forintot fordítanak, pótlólagos üzemanyag-beszerzésre 2 milliárd forintot biztosítanak, valamint páncélos eszközök, csapatszállító járművek felújítására is 2 milliárd forintot költenek.”

    „Fontosnak nevezte a vadászrepülő-képesség megőrzése mellett a helikopterek korszerűsítését, melyhez segítséget nyújtott a finnektől kapott két MI8-as szállítóhelikopter rendszerbe állítása.”

    „Hende Csaba a bizottság tagjainak tájékoztatást adott a Rába-gyártól megrendelt 104 darab katonai terepjáróról, valamint az Egyesült Államokból beszerzett páncélozott járművekről, melyek az Afganisztánban szolgáló katonák biztonságát erősítik. Több mint 100 gépkarabély modernizálása is megtörtént, valamint az Egyesült Államok hadserege is több száz gépkarabélyt, géppuskát és gránátvetőt adott át a Magyar Honvédségnek. A miniszter kiemelte: a radarrendszerek fejlesztése szempontjából komoly előrelépést jelent a 2013-tól rendszerbe lépő háromdimenziós berendezés.”

    http://mno.hu/belfold/tobb-penzt-kap-a-honvedseg-1066325

    Tud valaki valamit arról a 104 db terepjáróról?

  42. „A 2011. évi szállításokhoz képet jelentős eltérés, hogy olyan járműtípusok esetén meg kell teremteni a ballisztikus és akna elleni védelmi képességet, amelyeken ez csak jelentős műszaki fejlesztés árán tud megvalósulni. Példaként említhető az üzemanyagszállító H25.324, valamint a páncélozott fülkével állatott, 8×8-as kerékképletű mentő-vonató jármű. A megállapodás további kuriózumai a védett zárt felépítménnyel szerelt H18.240 típusú járművek. Ennél az eszköznél nemcsak a fülke, hanem a dobozszerű felépítmény is megfelelő túlélőteret képes biztosítani a benne helyet foglaló katonák számára a különböző tűzfegyverekből vagy robbanóeszközöktől származó igénybevétel ellen. A védett zárt felépítmény fejlesztése jelenleg is folyik.”

    Rába Magazin 2012. 01. / 11. oldal

    ui.: A tököm tele van a beteges titkolózással, amióta állami tulajdonba került a Rába már a Rába magazint is kilőtték. Nehogy valami infót találjon az érdeklődő parasztja.

  43. A projekt megnevezése:Terrorcselekmények elleni, speciális kompozit technológia kidolgozása gépjárművek ballisztikai védelmére

    A projekt időtartama: 2011. január 24 – 2012. június 30.

    A pályázattal elérni kívánt célok között egy ún. modul rendszerű, RÁBA védelmi technológia teljes körű kifejlesztése és egy kísérleti minta (VZF – Védett, Zárt Felépítmény) legyártása szerepel. Ez utóbbit a Rába roncsolásos vizsgálatnak veti alá, ami a modul rendszerű védelmi technológia képességét hivatott bizonyítani. A vállalat a lövedékállósági vizsgálatokhoz a védettségi szinteket a STANAG 4569 / AEP 55 által meghatározott eljárás szerint folytatja le. A repeszállósági vizsgálat esetén egyéni, a valós fenyegetettség ellen kíván fejleszteni és annak megfelelni (a felhasználói igényeknek megfelelően).
    A fejlesztés eredményeképp a Rába képes lesz biztosítani az elsősorban missziós feladatokat teljesítő hazai járműpark védelmi igényeit. A katonai alkalmazáson túl a meglévő polgári eszközök is elláthatóak utólagosan a modul rendszerű, RÁBA védelmi technológiával. A hadi- és polgári igények kielégítéséhez a tervezési, gyártási és hazai vizsgáló kapacitás egyaránt rendelkezésre áll.

    Védett zárt felépítménnyel (VZF) szerelt RÁBA H14.240AEL-103 katonai terepjáró tehergépkocsi fantáziarajza
    http://www.raba.hu/jarmu/jarmu.raba.hu/keptar/jarmu/termekek/VZF/h14_panz_1-PS_kicsi.jpg

  44. Sajnos nem egyedi az eset. Csendben megjegyzem, hogy a halálos balesetek egy része épp aknagránátokkal történt. Így elsőre és látatlanban : legalább 80 % esélyt adok rá hogy a gránát a 8cm kaliberhez tartozik, azon belül megint 80% a szovjet eredet. Ez pedig nem sok jót jelent, mivel a 2VH során ezen aknagránátokat bakelitből készült gyújtókkal alkalmazták, amit szinte lehetetlen eltávolítani.

  45. Remélem az utóbbi így is marad, később sem változik a döntés. Azt gondolom, hogy bár nem ártana egy kisebb UH-1 kaliberű heli beszerzése, de nem váltótípusként hanem a meglevők kiegészítésére, mert a két gép nem egy kategória ezért nem is értettem hogy merülhetett fel ez egyáltalán. Amíg a Mi-8/17 típuscsaládot és változataikat gyártják addig érdemes lenne azt üzemeltetnünk, elvégre ehhez megvan a háttér megvannak a szakemberek. Valljuk be őszintén kár lenne az értékes üzemeltetési tapasztalatokat és a felhalmozott tudást kukázni. Ráérnénk a platformváltásra akkor amikor már az oroszok is kifuttatják a típust. A másik dolog hogy ezt épp a jelenlegi helyzetben nem is engedhetjük meg magunknak.

  46. Sajnos a gond nem a festéssel hanem a szerkezeti elemek öregedésével van. Márpedig ipari szintű nagyjavításra itthon nincs kapacitás, azt sajnos nem lehet megoldani hazai keretek közt. Valamilyen szintű karbantartást anno a Pestvidéki Gépgyárban végeztek ha jól emlékszem, de hát az is hol van már.. :(

  47. Az a baj tankman, hogy más sem lesz.:(
    Nagyobb buli mutogatni az árvíz után újjáépített falvakat, mint azt mondani, hogy valaki rendesen elvégezte a munkáját, és megmentette az országot és a honpolgárokat egy nagy halom „kellemetlenségtől”.
    Sebaj, ennek a bagázsnak mindig erős volt a sajtója…

  48. Igen, tegnap nem mondták ki, de a szövegben ott volt hogy ez most nem lesz UH-1 beszerezve. Egyszerűen nincs rá pénz – ami érthető is, a nemzeti jövedelem tekintélyes része megy az adósságszolgálatra, a gazdaság állapota meg olyan, amilyen.
    Azért az egy szint, hogy azt nyilatkozták: a ciklus végére lesz egy plusz felújított helink. Asszem 24-es. (?) Nem gyenge.

  49. dudi

    Hááát én azt annyira nem hinném… Már csak azért se, mert a worldguns-on írja a szerkesztő, hogy az NSVT egy eléggé speciális változat, s már csak logikai alapon, ahhoz, hogy létrejöjjön egy változat, kell egy alap is…

  50. sulyid

    Az NSZV egy 12,7-es fegyver a PK meg egy 7,62-es.Olyan mintha azt írtad volna,hogy a mi AK modernizációs trendünkön a Glock 17 versenyzett az AK-63FM-el.

    Az NSZVT annyiban különbözik az NSZV-től amennyire a harcjárműbe építhetőség megköveteli azaz elektromos az elsütése nincs pisztolymarkolata emiatt alkalmatlan gyalogsági felhasználásra mert nem tudsz vele lőni.Az NSZVT alapja az NSZV.

  51. dudi

    Azt írják, hogy az NSZV eredetileg mint 7,62-es fegyver lett megtervezve, de a PK győzött, ezért a fiókba süllyesztették a dolgot, s csak a DSK(M) leváltásakor szedték elő a cuccot, mostmár áttervezve és megerősítve 12,7-es kaliberűként.