|

Teljes a chilei tankerflotta

A napokban került napvilágra a hír, miszerint a Boeing március elején leszállította az utolsó KC-135E Stratotanker típusú légiutántöltő repülőgépet Chile számára.

A harmadik KC-135-ös még tavaly júniusban érkezett átvizsgálásra, valamint karbantartási, javítási és festési munkálatokra az amerikai gyártó San Antonioban található üzemébe, majd a feladatok végeztével a 313. Tesztszázad állománya repülte át a dél-amerikai országba.

Fotó: Boeing ,

Chile még 2009. július 8-án vásárolt 3 darab használt KC-135E-t az Amerikai Egyesült Államoktól az FMS program keretében. Az első gépet az átvizsgálás, valamint karbantartási, javítási és festési munkálatok munkálatok után 2010. február 18-án szállította le a Boeing, egy héttel a Richter-skála szerinti 8.8-as erősségű földrengés előtt. A második gép 2011. augusztus 30-án érkezett, egy nappal a KC-135-ös szűzrepülésének 55. évfordulója előtt.

A gépeknek 5 évente vagy 20 ezer repült óránként előre tervezett, nagyobb volumenű karbantartáson (PDM – Programmed Depot Maintenance) kell átesnie, ezt a műveletet végezte el az átadás előtt a Boeing, mivel a gépek évekig konzerválva álltak. A San Antonioban található üzem 1998 óta végez hasonló munkákat az USAF és más ügyfelek számára.

Kapcsolódó hír, hogy a Boeing nagyon pedálozik Dél-Amerikában, hogy újabb vásárlókat találjon a KC-135-ösre, melyekből egyre többet von ki a szolgálatból az USAF, és kedvező áron elérhetőek a szövetségesek számára. Earl Godby, a Boeing Defense, Space and Security részlegének igazgatója elmondta, hogy 4-5 vásárló érdeklődik a latin-amerikai és az ázsiai régióból, de konkrét államokat nem kívánt megnevezni.

8 hozzászólás “Teljes a chilei tankerflotta”