|

Líbiába kerülnek az Emirátusok Mirage-ai?

Az Egyesült Arab Emírségek minél hamarabb leváltaná a Dassault Mirage 2000-9 típusú vadászbombázóit, a feleslegessé váló gépeket visszavásárlására hajlandó is lenne a Dassault Rafale-t kínáló francia fél, azonban hova kerülnének a kivont delták? Korábban felmerült az, hogy Brazília rendszeresítené őket, a legújabb hírek szerint azonban Líbiába kerülnek a gall madárkák.

Francia segítséggel, vagy anélkül keres használt vadászbombázóinak új tulajt az Emirátusok, a tavalyi diktátorbuktatás után újjászerveződő líbiai haderő számára több mint elégséges lenne a legmodernebb Mirage-verzió.

Brazíliába kerülhetnek a Mirage 2000-9-esek? | Fotó: USAF ,

Az üzlet feltétele természetesen, hogy sikerüljön váltótípust találni helyette, a sokadjára nyeregben lévő franciák reményeik szerint hamarosan aláírhatják a 60 darab Dassault Rafale eladásáról szóló szerződést az arabokkal, így a 68 feleslegessé váló Mirage máris mehetne az új tulajhoz.

Azonban nem csak ezen Mirage 2000-eseket kínálták Líbiának, nemrég az is felmerült, hogy Katar mind a 12 darab francia deltaszárnyú masináját eladná az észak-afrikai országnak. (A katariak is most állnak típusváltás előtt, 24-36 darab modern vadászbombázóra fáj a foguk.) A nyugdíjba küldendő Mirage 2000-5DA-k eladása jóval reálisabb Líbia számára, hisz a romhalmazból újjáépítendő ország nem feltétlenül tudja majd megfizetni a korszerűbb és nagyobb darabszámban eladásra váró Mirage 2000-9-eseket.

Katari Mirage a Líbia elleni hadműveletkor | Fotó: Paul Farley, U.S. Navy ,

A Líbai Légierő jelenleg 12 darab Dassault Mirage F1 típusú vadászbombázóval rendelkezik, melyek többé-kevésbé épségben maradtak az összecsapások alatt (kettő Máltára meneküld, de azóta már hazatért), a gépek üzemben tartásában Franciaország segédkezik. A galloknál még repül a felsőszárnyas Mirage, melyek utolsó példányait 2014-ben tervezik kivonni. A nyugdíjazott F1-esekkel kapcsolatban is felmerült, hogy Líbia kapná/vásárolná meg őket.

Az észak-afrikai országnak tehát számos ajánlata van légiereje bővítéséhez, modernizálásához, azonban kérdéses, hogy a romokban álló országban a légierő fejlesztésére kéne fordítani a dollármilliókat, avagy a nélkülöző lakosság életszínvonalának növelését és az infrastruktúra fejlesztését illene finanszírozni belőle.

13 hozzászólás “Líbiába kerülnek az Emirátusok Mirage-ai?”

  1. Logikusabb hangzana, hogy India vásárolja össze innen-onnan a Mirage-2000+ gépeket. Igaz Pakisztán miatt a muzulmán összetartás betehet ennek.

    A Braziloknál pedig a franciáknak nem áll érdekében a 2000-5 és 2000-9 gépek odanyomása, mert ha a rio de janeroi vezetés ilyen deltaszárnyúakkal elhúzza még 15 évig, akkor már nem fogják a Rafit nagy mennyiségben megrendelni. Legfeljebb az anyahajóra.

  2. Most gondoljatok bele. Az evtized vegere a sorozatban es nagyszamban megjeleno F-35 J-20 PAK FA ( es kitudja meg mi ) tipusok az osszes 4++++++ generacios gepet legyen az EF RAFI elavulta teszik.

    Az 5 gen harceljarasok es erzekelok olyan szintu elonyt biztositanak hogy gyakorlatilag eselytelenek egy egy legiharcban.

    Az az cca szerintem annyira eri meg ezeket rendszeresiteni mint pl a legcsavaros vadaszokat az 50 es evekben.

  3. Várd ki a végét, mert az is lehet, hogy az évtized végére előáll valaki egy olyan új típusú radarral, ami meg az 5.gen gépeket teszi elavulttá. Az biztos, hogy sokan dolgoznak gőzerővel ezen, kérdés hogy mikor járnak sikerrel?

  4. A helyzet az hogy van olyan radar ami sokkal hatasosabb a lopakodok ellen mint a jelenlegiek ( de messze nem annyira mint szeretnek ) de a fizikai merete miatt ( az antennat nem lehet kissebbre csinalni ) csak foldi hasznalat lehetseges. Meg tengeri sem mert egyszeruen egy fregatott is felboritana .

  5. huleaks: pontosan ezért írtam…A cím lehetett volna: „Gyarmatok a XXI. században” is akár. Irán azért egy kicsit nagy falat lenne Izraelnek…gondolj bele több, mint 1.5 millió km2…az egyéb következményekrõl nem is beszélve.

  6. dalost! Persze, egyetértünk. Izrael kevés hozzá.
    Lényegében a győztes államok saját hadiiparuknak csinálnak piacot. És még mondja valaki, hogy a háborúkat nem üzleti célok motiválják, sőt a pénzvilág áll a háttérben.