|

Készül a második sorozatgyártású A400M

Az Airbus Military a napokban bejelentette, hogy nekiálltak az A400M ‘Grizzly’ típusú teherszállító repülőgép második sorozatgyártású példányának összeszerelésének.

Az európai konzorcium sevillai létesítményében kezd összeállni az újabb kompozit maci, melyet MSN8 gyártási számmal illettek. Az elmúlt hetekben megérkeztek a gép sárkányszerkezetének különböző alkotóelemei, sőt a félszárnyak és a centroplán összeillesztését még februárban elvégezték (KÉP), a napokban pedig megkezdték a törzs összeillesztését is.

Fotó: Airbus Military ,

A második szériapéldány az elsőhöz hasonlóan a Francia Légierőhöz kerül 2013 első negyedévében, közel három évvel később, mint ahogy azt először tervezték. Franciaország lesz a típus első üzembeállítója, a gallok eddig 50 darabot rendeltek a gépből, de a vásárlók között van még Belgium, Németország, Luxemburg, Spanyolország, Törökország, Nagy-Britannia és Malajzia is.

9 hozzászólás “Készül a második sorozatgyártású A400M”

  1. sulyid
    Itt most a szokásos Orosz-Német összehasonlításra gondólsz?
    Vagy a Magyar,Német,Olasz,Román,Orosz érdekel (Amúgy nemzeti hadseregeken belűl is hatalmas vólt a szórás alakulatok között)Ha kicsit pontosítod a kérdést talán tudok rá választ adni. Vagy ha összehasónlítás érdekel pl kesztyű lábbeli álcaruházat abba kicsit jobban meg kell erőltetnem magam és sok jegyzetem átnézni de nem lehetetlen.

  2. szittya88

    Nem igazán az Orosz-Német összehasonlításra gondoltam, hanem Román, Brit, Amerikai, Kanadai, esetleg Ausztrál haderő bakáinak a téli felszerelésének az összehasonlítása érdekelne (de akár az összes hadviselő ország összehasonlítása is jöhet:) ). Melyiknek a ruhái álcáztak jobban, kinek melyik részegysége volt a legjobb (pl: kesztyű), kinek a csapatai voltak a legjobban ellátva vele…stb, Egyszerűen szólva minden érdekel! :)

  3. (nagynehezen előkerültek a jegyzeteim)
    Ausztrál,Angol,Usa téliruházatrol nem túl sokat érdemes tudni pufajka vagy egy szimpla posztókabát valamijen béléssel esetleg paplankabát az angoloknál, de főleg az egyenruha alá húzott kötött pulóver és jégeralsó vólt elterjedt bélelt vászonkabáttal, rövidszárú kesztyűk az angoloknál 5 ujjas vólt az elterjedtebb az amiknál a 3 ujjas rövidszárú, Lábbeli a normál bakancs kötött zoknival esetleg egy kűlső vázsonréteg takarta a bakancsot vagy kapca semmi extra nem vólt, nem is vólt különösebben szükség arra hogy ne azokat hordják amik othol is rendszeresítve vóltak békeidőben.
    Kesztyűk terén
    Német kezdetben 5 ujjas vólt (ennek hibájára nagyhamar rájöttek)
    és a csapatokat kezdték ellátni 3 ujjasokkal(ezek már kellő védelmet nyújtottak)azok az alakulatok akik 5 ujjast kaptak később kiosztásra került egy kesztyű melegítő végülis egy kis bélelt zsák behuzható szájjal gyakran szalmával adtak neki plussz bélést (a kesztyűk anyaga vászon, béléssel az 5 ujjas kötött volt általába vízhatlan fedőréteggel bevonva).
    Olaszoknál a 3 ujjas kesztű volt rendszerben a fronton (ez kötött kesztyű vólt) kiegészítve nagyszámú civilek által felajánlott vagy készített különböző kesztyűkkel.
    A Magyar Királyi Honvédség volt az oroszok után a legjobb minőségbe ellátva kesztyűvel sőt különböző rendeltetésű egységeknél más más kesztyű típus vólt rendszeresítve a jobb feladatvégrehajtás érdekében (sajnos téliruházatból ez az egyetlen elem amivel jóminőségben és menyiségben el vóltak látva katonáink(és valamiért ezt nem nyúlták le a németek)) Vólt a kétujjas kötött kesztyű ami valójában egy 5 ujjas kesztyűre vart egy nagy ujjal volt kiegészítve ami hátrahajtható volt így harc esetén mind az 5 ujj használható vólt és védett amugy meg 2 ujjas kesztyűként funkcionált ennek vólt rövid és hosszu szárú változata is. Emellett rendeszerben volt egy kétujjas szőrmekesztyű aminek a jobb kézre valónak vólt egy kötött pót ujja (mutatóujjnak tüzelni) ennek vólt teljesen kötött változata vízhatlan bevonattal ellátva, vólt még bélelt vászon kesztyű vizhatlan bevonattal 3 ujjas és 5 plusz nagyújjas kivitelben.
    Az egyenruházatot úgy képzeld el hogy a nyári/őszi egyenruha felé húztak paplankabátot és paplan nadrágot ezek kétszínűek voltak fehér kívűl belül a magyar zöld a német szürke, akinek ez nemjutott (ez vólt a töbség sajnos) maradt a zubbony alá a kötött pulóver és jégeralsó felé meg a majdnem bokáig érő köpeny. Rajonként vólt egy suba ezt az éppen aktuális őr viselte. Lábbeli a fűzős bilger csizma volt kötött zoknival az altisztektől kezdve, a legénységnél az elterjedt a halina vólt egy bőrtalpú csizmaszerű lábbeli kötött zoknival és kívűl kapcával emellett egy vékony bárány vagy nyúlbőr (nem cserzett) csizma volt rajonként 1-2 párnál több sehól nem volt több, ennek talpa vékony volt menetre vagy rohamra nem volt igazán alkalmas csak a lövészárokba ugyan úgy ahogy a botos csizma is ezt főleg az őr viselte menetelésre teljesen alkalmatlan vólt arra a rendszeresített nyári bakancsot használták kötött zoknival és szalmabéléssel és kapcával. (egyenlőre ennyit írok mert nincs kedvem egész nap itt ülni mert ebből 100 óldalt írni is kevés lenne nagyvonalagba pár dolgot összeszedtem egyszer majd lehet nekiülők és írók belőlle valamit ami összeszedettebb és kiterjedtebb mert ez amit leírtam még alapnak se nevezhető

  4. Ha kissebb lessz a hajtás melóhelyen akkor előfordulhat az is.
    Mondjuk cikkbe az Absalonról osztályról ha az Absalon vagy az Esbern Snare visszatér mert olyankor 3napig nyitott a kiváncsiskodóknak (persze csak bizonyos területei és a Iver Huitfeldt osztályról gondoltam ami viszont május közepétől végéig lessz látogatható amég ki nem fut egy nagyobb őrjáratra és hadgyakorlatra Grönland partjaihoz de felmerült bennem az is hogy a helyi tartalékos rendszerről a ről irni egy cikket (már csak azért is mert kicsit komolyabb mint a mienké otthon pl.: itt komuna rendszerbe van a közigazgatás tehát egy kisvároshoz tartozik 4-5 falu ahol csak egy képviselő és két titkár intézi az ügyeket és egy csomó tanya és minen komunának van egy saját leo1 ese nagyobb városoknak 4-5 a személyzet a komunabeli önkéntesek a karbantarók szerelők és a lövészek is mindenhónap első vasárnapján egy 1-2 rekesz tuborg vagy calsberg mellett be is vannak inítva és van menve vele egy kisebb kör a gyerekek nagy örömére :D ) De ez az eggyenruhás sztori a nagy kiterjedése miatt még várat magára de kitudja lehet hogy inkább az lessz ha már a jegyzeteim előkerűltek.