|

Csöpögő F-35

Egy újabb „baki” az amerikai csodamasina, az F-35 Lightning II háza tájáról, bár szerencsére a hiba sem a programot, sem a típus berepülését nem érinti komolyan.

Az Eglin légitámaszpont első F-35-öse, az AF-9 jelzésű példány még március 6-án, helyi idő szerint 10 óra 7 perckor szállt fel egy 90 perces gyakorlórepülésre, de 20 perc után le kellet szállítani, mivel a kísérőgépnek kijelölt F-16-os pilótája egy kis üzemanyag-szivárgást vett észre a Villámon. A bázison állomásozó 33. vadászrepülő-ezred karbantartói a problémamentes földet érés után rá is vetették magukat a betegeskedő madárra és megállapították, hogy három rosszul meghúzott csavar volt a bűnös. Ezen kívül az átvizsgálás során találtak némi, egy korábbi mosásból visszamaradt vizet is, tehát egy kicsit lyukas a gép, de ellenben remekül szigetelt :) A három csavar meglazulásának okára nem derült fény, de a biztonság kedvéért az ezred másik nyolc Villámán is ellenőrizték az érintett kötőelemeket.

Az AF-9 útjára indul Forth Worth-ból | Fotó: Randy A. Crites, Lockheed Martin ,

Andrew Toth ezredes, az ezred parancsnoka egyébként büszkeségét fejezte ki a karbantartók munkájával kapcsolatban és elmondása szerint a hibás Villámot még aznap ki is javították. „A csapatunk felkészültsége remek bizonyítványt nyújt a képzésről, amit itt kaptak” – nyilatkozta (a bázison található az Integrált Kiképző Központ, ahol a leendő hajózó és karbantartó személyzet képzése folyik).

Újonc karbantartók ismerkednek az egyik F-35 gyomrával | Forrás: Eglin AFB ,

A repülőképesnek nyilvánított F-35 azonban még azon a héten nem emelkedhetett a levegőbe, mivel a péntekre tervezett bevetést az időjárás meghiúsította. Chrissy Cuttita, a támaszpont közügyekben illetékes iroda munkatársának akkori nyilatkozata szerint a kezdeti cél a heti két repülés kivitelezése, de rövid időn belül szeretnék jobban felfuttatni a képzést.

Ez vélhetően sikerül is majd, mivel a gép március 13-án újra a levegőbe emelkedett a típus egyik képviselője, az AF-13 jelzésű példány a USMC kötelékében szolgáló Joseph Bachmann őrnaggyal a fedélzetén teljesítette a 93 perces repülést, amely alatt semmi rendelleneset nem tapasztaltak a gép rendszereivel kapcsolatban.

Szerző: GrGLy

—–
Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra. Amennyiben Te is szeretnél indulni a nyereményekért vagy csak szeretnéd megmutatni a világnak eddig rejtegetett írói vénád, akkor ne habozz, jelentkezz gyorsan! Részleteket ide kattintva olvashatsz!

15 hozzászólás “Csöpögő F-35”

  1. A Pak-Fa ról nagyából csak annyit tudok amit itt írnak, a j-20 jól van minden héten van hír baidun a tesztrepüléseiről élítólag jövő hónaptól felpörgetik a teszteket mert kellenek az infók a J-60 (F-60) hoz amivel az idei év végén szeretnék megkezdeni a guruló próbákat (ez egy közepes lopakodó vadászbombázó lessz vadász irányba eltólava a j-20 a bombázó irányába) könnyü kategóriába meg idén (azt nemtudom itt hogy kölcségvetési vagy naptári év) hirdetnek tendert könnyű lopakodó vadász bombázó téren. (Érdekes de végülis igazuk van ha már egyszer a technológia adott akkor már használják nagyba)

  2. shornet24

    Oroszoknál most javába dolgoznak. Az orosz katona akkor beszél mikor nincs dolga.
    Aki meg jártatni akarja a száját amikor nem kell. Azt elküldik Szibériába stand Uppolni. Ott beszélhet annyit amennyit akar.

  3. Ha van már ilyen lehetőség, de elkerülte a figyelmemet, akkor bocsánat:

    Szóval az off.-ok elkerülése végett jó lenne itt a híreknél egy érdekesség/felvetés rovat, ahová néhány talán kevésbé idetartozó, vagy szakmailag kifogásolható cikket gond nélkül be lehetne linkelni. (tudom, a fórum, lehetőséget ad erre, de higyjétek el, legtüöbben ide klikkelnek gyakrabban)

    Mondok egy példát:

    http://index.hu/tech/2012/03/20/hangsebesseggel_de_hangrobbanas_nelkul/

    Tudom, az index cikkeinek jó része gagyi e témában, (lsd. J-20 legutóbbi „szenzációs” információi, de mondjuk egy érdekes konstrukció.

    Csak éppen nem ebbe a hírbe lenne jó csatlakoztatni.

    Szóval a konkrét javaslat: egy off. szekció, ami a főoldalon egy klikkre elérhető. Ide mindenki belinkelhetné témajavaslatait, számára fontos linkjeit.

    Ha csacsiságot írtam, bocs.

  4. A fejlécben a második gomb a fórum :)

    @Igla: szerintem jó ötlet.

    Nekem az lenne a fejlesztési javaslatom hogy a „Legutolsó 5 hozzászólás” és „Az elmúlt 7 nap Top 5 kommentje” mellett lehetne olyan hogy az „Utolsó 5 aktív téma” és akkor mindenki írhatná ahhoz a hírhez a kommentjét ahová tartozik, így könnyen meg lehetne találni.