|

Megtalálták az eltűnt Super Herculest

Egy nappal az eltűnése után megtalálták a Norvég Királyi Légierő kötelékébe tartozó Lockheed Martin C-130J-30 típusú szállítógép roncsait Svédország legmagasabb hegyén, a Kebnekaisen.

A szerencsétlenül járt, 5630-as oldalszámú gép a norvég Harstad-Narvik-Evenes repülőtérről tartott a svéd Kiruna reptérre egy 14 országot érintő hadgyakorlat keretein belül, mikor március 16-án megszakadt vele a kapcsolat és eltűnt a radarról. A Hercules keresését azonnal megkezdték a gyakorlaton is részt vevő svéd, dán és norvég mentőalakulatok, azonban az időjárás megnehezítette a dolgukat. Ennek ellenére még aznap megpillantották a gép roncsait a már említett hegycsúcstól északra, 2100 méter távolságra szétszóródva egy gleccseren, bár akkor még nem tudták biztosan, hogy azok az eltűnt C-130-asból valók-e. Ezután egy svéd alakulat érkezett a helyszínre megvizsgálni a darabokat, valamint túlélőket keresni. Másnap délelőtt a rendőrség beszüntette a túlélők keresését, mivel testrészekre bukkantak a roncsoknál, valamint délután megerősítették, hogy a szerencsétlenül járt személyzet öt tagjának a holttestét találták meg.

A becsapódás helye a Kebnekaise nyugati oldalán | Forrás: Norvég Fegyveres Erők ,

Az előzetes feltételezések szerint a norvég szállítógép egyenesen nekirepült a Kebnekaise nyugati falának, majd a törmelék átrepült a hegy másik oldalára egy gleccserre. A becsapódás nagyságát érzékelendő Borje Ohman főfelügyelő elmondta, hogy a legnagyobb darab, amit a repülőből találtak nagyjából papírlap méretű volt. A baleset okait jelenleg is vizsgálják.

A C-130-as roncsai a kutatásban részt vevő P-3C Orion kameráján keresztül | Forrás: Norvég Fegyveres Erők ,

A lezuhant Hercules személyzete: Truls Audun Orpen alezredes, pilóta (46); Stale Garberg százados, pilóta (42); Bjorn Yngvar Haug százados, fedélzeti technikus (40); Siw Robertsen százados, fedélzeti technikus (45), Steinar Utne, százados, pilóta/repülésbiztonsági tiszt (35).

Írta: GrGLy