|

Film-front – Tankelhárító rakétával lőnek repülőgépekre a szíriai felkelők

“Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

Szíriai felkelők egy csoportja tankelhárító rakétával igyekszik megsemmisíteni a Szíriai Légierő egyik MiG-23 típusú vadászrepülőgépét, melyről felvétel is készült. Íme:

http://www.youtube.com/watch?&v=aHDxi5sAO4c

A Film-front sorozatunk többi részét ide kattintva nézhetitek meg!

Természetesen szívesen fogadunk hasonló, bemutatni kívánt videókat és képeket a szerkesztoseg@htka.hu email-címre. :)

64 hozzászólás “Film-front – Tankelhárító rakétával lőnek repülőgépekre a szíriai felkelők”

  1. @varga dima

    Ahogy nézem az egyik fószer a katapultot is igénybe vette. Nem is tudtam, hogy a líbiai T-55-ösökbe szereltek 00-ás katapultot.

    Egyébként érdekesek a videók. Minél többet nézek meg, annál inkább az a meggyőződésem, hogy mai lázadásoknak, felkeléseknek nem a fegyver a legfontosabb eleme, hanem a kamerás mobil. Nem baj, ha nincs skuló a kalába, amíg nem merül le az iPhone, addig minden fasza.

  2. Tipikus arabok !

    Tutira nem duskalnak az utanpotlasban plane enm a kikepzett emberben, erre a keves , es ertekes pct raketajukat ahelyett hogy harckocsi celra hasznalnak el, inkabb kilonek egy repulokeptelen darab vasra.

    Utanna meg huuu mi vagyunk a faszagyerekek.

  3. marcika

    Ez tulajdonképpen egy rendőrcsoportnak a videója, amely megfigyeli ezeket az embereket….az elfogás nekik is nagy meglepetés lett, aztán sokaig nem tudnak eldönteni,hogy mit csináljanak. Vita van- maradjanak vagy nem, a végén inkább elhúznak, ne hogy felrobbanjon ez az autó.

    Terminator
    Sikerült tisztázni augusztusi programokat?

    Valami olyan téma, amely közelebb van hozzánk… Magyar hadseregben semmi se történik? Egyébként a magyar HM-nek van valami információs honlap vagy más hírforrás? mint az orosz Zvezda TV?
    Apropó: mai videóhírek, tankok gyakorolnak Csecsenföldön..1.10nél-egy barátom ezért sok pénzt szokott fizetni itt Magyarországon,hogy ilyen daganyát csináljon a Range Roverjének:
    http://tvzvezda.ru/news/forces/content/201203162357-c0z4.htm

  4. Csakhogy Csecsenföldön ma is elhanyagolható a letelepült oroszok aránya, nem? Az USA-ban viszont jó 100-150 éve a teljes népességhez képest elhanyagolható az indián őslakosok aránya. Meg azért napjainkban az am-i indiánoknak mindenképpen jobb dolguk van, mint az orosz megszállás alatt élő csecseneknek.

    Ha majd eljön az idő, akkor a Nyugat felmelegíti az oroszok által igában tartott kis nemzetek függetlenségi törekvéseit. Egy kis fegyverszállítás, egy kis pénz… az Orosz Konföderációt ugyanúgy le fogják bontani, mint Jugoszláviát. Kérdés, hogy Kína hova áll, részt vesz-e ebben? A szibériai területek nyilván csábítják.

    A múltkori rakétaközpontos-kínai nagykövetes történethez pedig annyi a hozzáfűznivalóm, hogy Kínának ugyanúgy megvannak a korszerű hadászati atomrakétái, lehet hogy fejlettebbek mint az orosz rakéták. Amennyiben K-t atomtámadás éri (egyí szibériai bevonulás miatt) akkor arra meglesz még az ideje, hogy mielőtt sivataggá válna elindítsa a saját csapásmérő arzenálját, és akkor Oroszországnak szintén annyi.
    Nem biztos, hogy Moszkva vállalja ezt a forgatókönyvet.

  5. onedinkapitany

    „am-i indiánoknak mindenképpen jobb dolguk van, mint az orosz megszállás alatt élő csecseneknek.”
    Nagy tévedés, de egy nyugati embernek természetes, itt sokan magabiztosan beszélnek, erről, amit csak „New-York Times”-ban olvasták…Tessék megnézni pár videót….Groznij City nyitása tavaly, orosz adófizetői pénzből:
    http://www.youtube.com/watch?v=ZtiDGsJuR2Y&feature=related

    szerény csecsen esküvő:

    http://www.youtube.com/watch?v=QO7KFWM9tfw&feature=related

  6. onedinkapitany

    „Tényleg Dima, most csak úgy bevillant a kérdés, hogy tulajdonképpen mi keresnivalója van az oroszoknak Csecsenföldön?”

    Ilyen alapon mi meg húzzunk vissza az őshazába, nemde? Mielőtt beszólsz, kérj segítséget a környéken egy értelmes embertől, hogy lebeszéljen róla. :D

  7. onedinkapitany

    Az angoloknak mi keresni valójuk van Wales-ben?

    molnibalage

    Valószínűleg a töltényűrben lévő lőszer robbant fel mint ahogy az a dolga is lenen csak olyan csodás műszaki állapotban volt a harckocsi,hogy nem zárt le rendesen a csőfar(vagy a kezelők túlképzettek és nem zárták le rendesen a csőfart).

  8. Az oroszok úgy úszhatják meg a feldarabolást ha Mikhail Prohorov nyer 2018-ban bár végül is az is álomba meríti majd a az oroszokat ahogy elmúltak a németek is a világporondról úgy fogják az oroszokat is eltüntetni .
    Legyen az akár egy háború akár politikailag.
    Na meg amúgy sem volt titok Oroszország feldarabolása a Szu- után .
    Talán Putyin mentette meg az országot széthullástól .

  9. Ameddig a nuki fegyverre , tomeges csapasra nincs hatasos es megbizhato ellenszer addig oroszorszag pozicioja igen eros.

    Az viszont sajna szinten igaz hogy hagyomanyos haderoben a kinaiak mar verik oket. Raadasul kinanak minden ott van helyszinen mig Oroszorszagnak a masik szegletben a fo utanpotlasi forrasa.

    Szerintem az elso jel az elso lepes Mongolia gazdasagi megszallasa esetleg katonai megszallasa lehet. Ez az ami lakmuszpapir, riaszto lehet az oroszoknak.

    Jonnek a kinaiak, jonnek a kinaiak !!!

    :-))

  10. cinikus
    Tényleg nem veszed észre a különbséget? Mi itt itthon vagyunk egyes kutatók szerint több tízezer éve (amikor az indogermánok még nem voltak Eu-ban), Csecsenföldön pedig az oroszok egy másik nép nyakán ülő idegen megszállók. Úgy is fognak járni.

    Szép vonalvezetésű gép a 29-es, meg a Szu-27, de azért nekünk magyaroknak illene fenntartással kezelni az oroszokat. Kereskedjünk velük, de ne szeressük már ennyire őket…

  11. Elég baj, hogy fél Európa egy szláv tenger körülöttünk. Az oroszok meg persze a saját rokonságuk mögött állnak. Megjegyzem, annak örülök, hogy megúsztuk a germán telepes-tengeres hitleri változatot. Így is történelmileg a XX. század 10-es évei után a szlávság és a németség közé szorítva kellett manővereznünk.

  12. gacsat
    Ilyen részletesen nem ismerem a szovjet-orosz légierő személyzeti politikáját, de jugoszláv minta alapján gyanítom, hogy az ilyen fő posztokra általában csak echte az uralkodó faj fia kerülhetett. Honnan veszed, hogy Dudajevet várta az a parancsnoki szék? Esetleg orosz volt a neje? (Az ilyesmi előnynek számít az uralkodó fajnál.)

  13. „Szerintem az elso jel az ”
    Most olvasom az orosz-jappán háborút. Hasonló szitu, és az oroszok irreálisan viselkedtek. Elbizakodottak, és teljesen hülyék voltak. Jól ki is kaptak, ami erősen meglepte őket. Akkor ugyan még nem látszott, de a jappánok fehérek az oroszokhoz képest.

  14. Kuruc71

    újabban mindenkinek kirendelik ezt a picológust aki nem rajong Kínáért és Oroszországért.
    tuti, hogy valamelyik nick alatt egy igen szarul praktizáló picológus próbál kuncsaftokat gyűjteni. :-)

    onedinkapitany

    te is darázsfészekbe nyúltál. neked is jön a beutaló! :-)

  15. Hát ez valami agyrem… emberek, milyen megszallas? nézzétek már a tényket, ki volt a Haszbulatov, Dudaev, Mashadov…legmagasabb beosztasu politikusok, tisztek. Legalább amit linkelek vagy wikipedit neha nyitsatok már meg…. Hany csecsen milliomos lakik Moszkvában, hany milliárd dollárt pumpalnak most az oroszok oda, hogy munkajuk legyen, amikor pusztulnak sziberiai faluk… Nekik volt egy par független évük 96-99 kozott…. Mi lett? embereket raboltak, hamis dollárokat nyomtattak, megtamadtak a Dagesztant, szegeny csecsenek, mindjárt elsirom magam! Ha valakinek szlav fobia van, en ezt megertem, főleg Magyarországon…na de azért probaljatok néha a tényekre nézni….. Ilyen alapon nekem is lenne bajom magyarokkal, mert 70 éve a Don kanyarnal gyilkoltak az oroszokat…. Kérem…

  16. „Ha majd eljön az idő, akkor a Nyugat felmelegíti az oroszok által igában tartott kis nemzetek függetlenségi törekvéseit. Egy kis fegyverszállítás, egy kis pénz… az Orosz Konföderációt ugyanúgy le fogják bontani, mint Jugoszláviát.”

    Brezinsky már 1997-ben felvetette Oroszország három fő szektorra történő további felbontását, tehát ez a nyugati szándék cirka 15 éve publikált és ismert szakmai körökben.

    „Kérdés, hogy Kína hova áll, részt vesz-e ebben? A szibériai területek nyilván csábítják.”

    Ez nem kérdés, hanem peremfeltétel: Kína aktív gazdasági és katonai támogatása nélkül a Nyugat nem tudja szétbontani a szláv központi birodalmat.
    A gond annyi, hogy Kína nem akar az USA-val osztozkodni Oroszország kárára, sokkal inkább az oroszokat a NATO irányában „maguk előtt tolva” a dél-delet ázsiai régió feletti gazdasági és katonai hegemónia kiépítése a céljuk.
    Kína sokkal könnyebben és közvetlenebbül tud „hatni” Moszkvára, mint Washingtonra, így Kína egy USA ellenes orosz-kínai stratégiai együttműködésben az első számú vezető hatalom lehet, ugyanakkor egy USA-kínai oroszellenes együttműködésben maximum csak a második lehet a sorban, de a pár ezer kilométeres orosz-kínai közvetlen határ miatt a legnagyobb közvetlen veszteségek elszenvedője is egyben.

    M

  17. Amúgy ezt a Kína megszállja Oroszországot dolgot felejtsük már el. Kína ha terjeszkedik dél felé teszi. Miért pont a legnagyobb ellenállás irányába menne? Egy párszor már részletesen leírtam , hogy mekkora hülyeség ez az orosz elfoglalósdi.
    Én inkább arra lennék kíváncsi, hogyha az USA megtámadja Iránt, akkor Kína vajon meglépi-e a Tajvani kérdés katonai rendezését? Később nem biztos, hogy lesz rá esélye.

  18. Valójában minden lerendeződne ha Kína hasonlóan szépen oda vonulna egy nagyobb hajócsoporttal Irán partjaihoz ezzel azt mutatva hogy kiáll Irán mellett .
    Ha meg akkor is megtámadja akkor jöhet az atomháború amit nem hiszem hogy bevállalnának a jenkik csak úgy mint Kína sem tajvan ellen ha a jenkik ki állnak mellettük .

  19. „Amúgy ezt a Kína megszállja Oroszországot dolgot felejtsük már el. Kína ha terjeszkedik dél felé teszi. Miért pont a legnagyobb ellenállás irányába menne? Egy párszor már részletesen leírtam , hogy mekkora hülyeség ez az orosz elfoglalósdi.

    nagy valószínűséggel a kínaiak is olvasták és rájöttek, hogy jobb, ha rád hallgatnak, hiszen nem kell ott nekik semmi.
    ezért ezentúl tényleg ne foglalkozzunk vele.
    esetleg, ha megadnád a napirendi pontokat amivel foglalkozhatunk.
    az jó lenne.

  20. dudi

    persze. vannak érvek: pro és kontra. a tök laikusoknak meg az elnöki tanácsadóknak is. de kevesen vannak akik 100%-ra meg mernek jósolni, vagy mernek kizárni eseményeket. Nostradamus is befürdött. én elhiszem, hogy vannak érvek ellene. érdekel is. de ne mondjuk meg a tutit. pláne ne torkolljuk le azokat, akik elgondolkoznának egy kérdésen mint lehetőségen.

  21. dudi

    félremagyarázhatod. nem reménykedem és nem várok csodát. a történelmi magyar nemességet sem érdekelte a hódoltsági területekre betelepülő nemzetiségek kérdése. pedig a következmény jól ismert.
    Dima is elismerte a Szibériában tapasztalható (egyesek szerint már több millióra tehető) kínai bevándorlást. nem mondom, hogy valaha lesz ennek következménye….de elgondolkozni rajta miért nem lehet?

  22. banderas

    Nálam semmilyen érv nem szól amellett, hogy Kína megtámadja az oroszokat. Ha minden egyéb lehetőséget számba veszel ez az utolsó utáni opció. Most nem fejtem ki részletesen, de Kínának a Dél-Kínai tenger alatt van elég olaja és földgáza. Csak a kis szomszédjai is igényt tartanak rá. Őket azért könnyebb lerendezni mint az oroszokat. Meg az oroszoktól olcsón vesznek. Meg nemrég jelentette be Kína,hogy épít egy rakat atomerőművet(még a 30 jelenleg lekötött atomerőmű beruházás mellé) Teljesen másban gondolkodnak….
    Meg most őszintén , milyen hatalmas vesztességeket szenvedne el Kína ha megtámadná az oroszokat. Zárjuk ki az atomot. Szerinted mibe fájna egy ilyen háború? 10,20, esetleg 50 millió kis-kínaiba, meg több 100 milliárd dollárba??? Megérné? Nem nagyon. Inkább olcsón megveszik az ásványkincseket. Sokkal jobban megéri minden szempontból.
    Ausztráliát sem támadja meg Kína legalább 30 évig. Azt is minek? Nem is értem. Van elég sok kis kellemetlen ország így is a környékén.
    Kína max akkor hadakozik az oroszokkal vagy az ausztrálokkal a közeljövőben ha kitör a 3.VH. De szerintem Kína meg az Oroszország egy oldalon lesz egy ilyen háborúban szóval még akkor sem rohanják le egymást.
    Értem én, hogy jó erről vizionálni de a realitás más….

  23. fip 7

    pardon. akkor még válaszolok. röviden. holnap esetleg hosszabban. értem az érveidet és el is fogadom. de a Kínának csökken a termőterülete és várhatóan az éghajlatváltozás miatt csökken a mezőgazdasági termelése is. egy dolog az energiahordozó, más dolog etetni a tömeget. szerintem megkerülhetetlen, hogy további szárazföldi területeket szerezzen. ez abszolút magánvélemény.
    egy korábbi beszélgetésben kifejtettük, hogy Kína jogában állónak tartja, hogy miután neki kell ellátni a Föld népességének negyedét, ezért joga van az erőforrások negyedére is. kicsit más a világnézet.
    az idő pedig azért is szorít, mert sokakkal ellentétben néhány kínai vezető tart attól, hogy a kínai gazdasági csoda sem tart örökké, ez esetben pedig korántsem biztos, hogy Kína mindent meg tud majd vásárolni.
    azt már tudjuk, hogy a kínai gazdasági növekedés kritikus pontja: 6%. ez alatt Kína nem tudja kezelni a belső társadalmi ellentéteket. ez megint egy hosszabb gondolat, de tény. azt gondoljuk, hogy Kína helyzete stabil, ám óriási a társadalmi ellentmondások miatti feszültség. évente több tízezer hivatalosan elismert erőszakba torkolló tömegmegmozdulás van Kínában. 800 millió szegény, nyugdíj és szociális juttatás nélküli munkanélküli paraszt van. óriási ország óriási belső problémákkal. az óra pedig ketyeg.

  24. „ínának csökken a termőterülete és várhatóan az éghajlatváltozás miatt csökken a mezőgazdasági termelése is. egy dolog az energiahordozó, más dolog etetni a tömeget. szerintem megkerülhetetlen, hogy további szárazföldi területeket szerezzen. ez abszolút magánvélemény.”

    Nem vagy egyedul ezzel a velemenyeddel, es meg csak nem is sajat velemenyemre gondolok. Kina mar most is csak ugy tudja biztositani a hatalmas nepessege elelmezeset hogy egyszeruen megvasarolja a piacon. Ez mukszik addig amig van elado kaja es van penzed amiert azt odaadjak. Egy rossz ev a mezogazdasagban azonnal hianyt eredmenyezne, es ha erre meg rajuonne vagy csak kulon egy dollar alapu extra inflacio akkor egyszeruen bajba lennenek.

    Eppen ezert probalnak hatalmas termoteruleteket felvasarolni Del Amerikaban es most volt eppen tegnap balhe belole mert az ausztral farmerok tiltakoznak az ellen hogy a foldeket a „kulfoldiek” felvasaroljak. Jelenleg az Au termoteruletek 11% a van nagyreszt kinai kezben, de most szigoritas varhato a termofold vasarlasoknal.

    „egy korábbi beszélgetésben kifejtettük, hogy Kína jogában állónak tartja, hogy miután neki kell ellátni a Föld népességének negyedét, ezért joga van az erőforrások negyedére is. kicsit más a világnézet.”

    Gyakorlatilag ez a felelotlen tulnepesedes kornyezetszenyyezes eremenyekent allt elo, es persze semmi koze az „igazsagos eroforras elosztashoz”. Ez csak a maszlag amivel megideologizalni szandekoznak egy akarmilyen agressziot, megszallast.

    „az idő pedig azért is szorít, mert sokakkal ellentétben néhány kínai vezető tart attól, hogy a kínai gazdasági csoda sem tart örökké, ez esetben pedig korántsem biztos, hogy Kína mindent meg tud majd vásárolni.”

    A vasarnapi musor szernt kinanak cca 1,5 honapra valo elelmiszer tartaleka van. Enneke az oka hogy a hatalmas nepesseghez mert elelmiszer szukseglethez nincsenek meg a raktarkapacitasok sem.

    Amugy eppen ebben a pillanatban jott a hir hogy egy kinai tengereszeti kutatohajo megsertette a japan vizeket.

  25. Ha már a Kína túlnépesedés, amúgy is fogynak sokan .
    De india mért nem zavar senkit sem ?
    Mint ha ott jenki éetszinvonal lenne pedig ott még egy normálisnak mondható város sincs ami csak hasonlítana a nyugatiakhoz .
    ja ott nem lesz túlnépesedés ? lese szarják az egészet hogy mi lesz velük a jövőben .
    Na azok még csak lesznek majd barbárok ha kell nekik valami.
    travel channel mutogatják indiát és hát ugye ott nem középkori szint van hanem őskori .
    Talán nem csak azért mert csípik őket a jenkik?

  26. „Ilyen részletesen nem ismerem a szovjet-orosz légierő személyzeti politikáját, de jugoszláv minta alapján gyanítom, hogy az ilyen fő posztokra általában csak echte az uralkodó faj fia kerülhetett.”

    A jugoszláv minta sem ez volt, nagyon nem. Olvasd el az Aranysasban a most a szerb légierőben szolgáló magyar származású pilótával készült interjút, és láss tisztán.
    A csecseneket meg ha megismered nem feltétlen lesz mély a barátságotok. Nyugaton érdek a mártírként való beállításuk, még szép hogy ezt hallod. Én meg olyantól hallottam erről akinek már volt velük „ügye”.