|

Tengerész Tejas rendel!

Az indiai védelmi minisztérium vezetősége döntött a HAL Tejas könnyű vadászbombázó haditengerészeti üzemre szánt variánsának megrendeléséről.

Bár szerződés még nem született, az indiai fejesek határoztak: 9 darab tengerész Tejast vásárolnak a még javában épülő, hazai gyártású repülőgép-hordozó fedélzetére. (Rendelendő mennyiségbe egy- és kétüléses példányok száma is beletartozik.) Úgy tűnik tehát, hogy megmenekült a sokáig késélen táncoló program, bár biztosat csak a kontraktus aláírása után mondhatunk.

Fotó: ADA ,

Ám még keresztül húzhatják az ázsiaiak számítását a géppel kapcsolatosan felmerülő esetleges problémák, ugyanis fontos megemlíteni, hogy 2010 júniusában bemutatott gép még mindig nem emelkedett a levegőbe, holott első felszállását 2010 decemberére tervezték, azonban nem részletezett technikai problémák léptek fel, így elhalasztották az NP-1-es repülését. 2010 szeptembere óta számos rendszertesztet és hajtóműpróbát végrehajtottak. A végső ellenőrzések és a gurulópróbák után pedig minden akadály elhárul a szűzrepülés útjából, a hírek szerint hamarosan a levegőbe is emelkedhet.

Az indiai tervezésű repülőgép-hordozókra szánt, deltaszárnyú masinába – a hazai fejlesztésű erőforrás alkalmatlansága miatt – az amerikai General Electric F404-es utánégetős sugárhajtómű került, ám ezen kívül igyekeztek a lehető legtöbb helyen indiai gyártású alkatrészeket alkalmazni, így a gép alapanyagain kívül a fegyverzet nagy része is a hazai ipar termése lesz.

6 hozzászólás “Tengerész Tejas rendel!”

  1. Van rá megrendelés 9 darab. Nos ez semmi. Ezekkel lehetséges egyáltalán a tesztelés, a még mindig nem látott katapultot. Szóval erősen szkeptikus vagyok az egész naval Tejas-sal kapcsolatban. A könnyűvadász kategóriai az indiai légierőnek még ok (kb. a gripennel egyenlő, de orosz-és nyugati fegyverkombó, lokátora még mindig nem teljesen biztos, melyik lesz). Ez így presztízsberuházás, mivel szükségetlen. Ott helyette az MMRCA Rafale, MiG-29UTG és a nehéz vadászbombázó Sz-30MKI valamint később a PAK-FA. A tengerészeti változat azonban kéne hordozóra de okosabb lenne a Rafale M-et megvásárolni egy hordózóra, mintsem ezt a szűz delta gépet ráengedni..

  2. Igen. Én se nagyon értem az indiaiakat. Tejas, Rafale, Szuhoj, Pak-fa Mig 29. A Tejasszal már egész nyugodtan abbahagyhatnák a bohóckodást. Hajófedélzeti üzzemórda már három típus is rendelkezésükre áll, mi a fenének ennyi?

  3. india jol teszi, meghoza nagyon, gondolkozatok picit, egy akora hatalom, mint india nem engedheti meg hogy 100% fugjon masoktol, hiaba a szuhoj, a rafale meg a tobbi ha egy haboru eseten nem birnak kapni utanpotlast a emlitet repulokre..azok egy ido utan (hoszabb oszecsapas)nem ernek sokat ha nincs alkatresz, fegyverzet meg stb..es azert probalnak egy olyan gepetcsinalni amivel nem fugenek senkitol..+ ha ez bejon nekik, kis geprol van szo, ami olcsobb mint a tobbi es az miat nagyobb szeriaban birjak gyartani (az hogy most 9, az szerintem csak probe lesz). Miert fontos a nagy szam? mert india nagy hatalmakal van szomszedcsagban, es ott ha oszecsapnak..akor nem eleg 100 rafale…

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.