|

Tengerész Tejas rendel!

Az indiai védelmi minisztérium vezetősége döntött a HAL Tejas könnyű vadászbombázó haditengerészeti üzemre szánt variánsának megrendeléséről.

Bár szerződés még nem született, az indiai fejesek határoztak: 9 darab tengerész Tejast vásárolnak a még javában épülő, hazai gyártású repülőgép-hordozó fedélzetére. (Rendelendő mennyiségbe egy- és kétüléses példányok száma is beletartozik.) Úgy tűnik tehát, hogy megmenekült a sokáig késélen táncoló program, bár biztosat csak a kontraktus aláírása után mondhatunk.

Fotó: ADA ,

Ám még keresztül húzhatják az ázsiaiak számítását a géppel kapcsolatosan felmerülő esetleges problémák, ugyanis fontos megemlíteni, hogy 2010 júniusában bemutatott gép még mindig nem emelkedett a levegőbe, holott első felszállását 2010 decemberére tervezték, azonban nem részletezett technikai problémák léptek fel, így elhalasztották az NP-1-es repülését. 2010 szeptembere óta számos rendszertesztet és hajtóműpróbát végrehajtottak. A végső ellenőrzések és a gurulópróbák után pedig minden akadály elhárul a szűzrepülés útjából, a hírek szerint hamarosan a levegőbe is emelkedhet.

Az indiai tervezésű repülőgép-hordozókra szánt, deltaszárnyú masinába – a hazai fejlesztésű erőforrás alkalmatlansága miatt – az amerikai General Electric F404-es utánégetős sugárhajtómű került, ám ezen kívül igyekeztek a lehető legtöbb helyen indiai gyártású alkatrészeket alkalmazni, így a gép alapanyagain kívül a fegyverzet nagy része is a hazai ipar termése lesz.

6 hozzászólás “Tengerész Tejas rendel!”

  1. Van rá megrendelés 9 darab. Nos ez semmi. Ezekkel lehetséges egyáltalán a tesztelés, a még mindig nem látott katapultot. Szóval erősen szkeptikus vagyok az egész naval Tejas-sal kapcsolatban. A könnyűvadász kategóriai az indiai légierőnek még ok (kb. a gripennel egyenlő, de orosz-és nyugati fegyverkombó, lokátora még mindig nem teljesen biztos, melyik lesz). Ez így presztízsberuházás, mivel szükségetlen. Ott helyette az MMRCA Rafale, MiG-29UTG és a nehéz vadászbombázó Sz-30MKI valamint később a PAK-FA. A tengerészeti változat azonban kéne hordozóra de okosabb lenne a Rafale M-et megvásárolni egy hordózóra, mintsem ezt a szűz delta gépet ráengedni..

  2. Igen. Én se nagyon értem az indiaiakat. Tejas, Rafale, Szuhoj, Pak-fa Mig 29. A Tejasszal már egész nyugodtan abbahagyhatnák a bohóckodást. Hajófedélzeti üzzemórda már három típus is rendelkezésükre áll, mi a fenének ennyi?

  3. india jol teszi, meghoza nagyon, gondolkozatok picit, egy akora hatalom, mint india nem engedheti meg hogy 100% fugjon masoktol, hiaba a szuhoj, a rafale meg a tobbi ha egy haboru eseten nem birnak kapni utanpotlast a emlitet repulokre..azok egy ido utan (hoszabb oszecsapas)nem ernek sokat ha nincs alkatresz, fegyverzet meg stb..es azert probalnak egy olyan gepetcsinalni amivel nem fugenek senkitol..+ ha ez bejon nekik, kis geprol van szo, ami olcsobb mint a tobbi es az miat nagyobb szeriaban birjak gyartani (az hogy most 9, az szerintem csak probe lesz). Miert fontos a nagy szam? mert india nagy hatalmakal van szomszedcsagban, es ott ha oszecsapnak..akor nem eleg 100 rafale…