|

Apache a királyi családban

Nem annyira haditechnikai témájú az alábbi hír, de azért mindenképpen említésre méltó, mivel egy, a brit trónhoz köthető nagyon szép hagyomány folytatásáról olvashatunk.

A korábban leginkább botrányairól elhíresült Harry herceg a napokban szerzett fegyveroperátori (WSO) képesítést az AH-64 Apache típusú harci helikopterre egy 18 hónapos képzés keretein belül, így a walesi herceg egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy visszamehessen Afganisztánba, amely egyébként kitűzött célja is, miután az első kiküldetése elég rövidre sikeredett. A Kaliforniában, éles rakétákkal és gépágyúkkal végzett tanfolyamot egy trónörököstől elvárható szinten teljesítette és ki is érdemelte a legjobb operátornak járó díjat is.

Bevetésre készülve | Forrás: blogs.canoe.ca ,

A „Golyómágnes” becenévvel illetett századost egyébként nem kell félteni a szolgálattól, mivel amikor még katonai karrierje elején felmerült az Irakba küldése, kijelentette, hogy azonnal leszerel, ha nem harcolhat együtt bajtársaival. Az iraki bevetés elmaradt, de helyette 2008-ban Afganisztánba vezényelték, ahol a szövetséges légicsapásokat irányította, valamint járőrfeladatokat látott el, így a Windsor-házból nagybátya, a Falkland-szigeteki háborúban repülő András yorki herceg után ő a második, aki frontszolgálatot teljesített.

A Vilmos herceg által jelenleg repült típus | Forrás: bob-o-rama.com ,

A brit királyi családban egyébként nagy hagyománya van a katonáskodásnak: Harry bátyja, a trónra leginkább esélyesnek tartott Vilmos herceg is a hadseregben szolgál, bár jóval békésebb körülmények között, ugyanis jelenleg egy Westland Sea King típusú helikopterrel lát el kutató-mentő feladatokat az angliai Anglesey-ben. Édesapjuk, Károly herceg is pilóta volt a hetvenes években, illetve a Brit Királyi Haditengerészet állományában több hajón is megfordult, valamint nagyapjuk, Fülöp edinburgh-i herceg a tengeren szolgálta végig a II. Világháborút és több hadműveletben is részt vett (igaz, még II. Erzsébettel kötött házassága előtt).

Szerző: GrGLy

—–
Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra. Amennyiben Te is szeretnél indulni a nyereményekért vagy csak szeretnéd megmutatni a világnak eddig rejtegetett írói vénád, akkor ne habozz, jelentkezz gyorsan! Részleteket ide kattintva olvashatsz!

28 hozzászólás “Apache a királyi családban”

  1. Egy érdekes elméleti kérdést jöhet szóba ha Afganisztába bevetik.
    Stratégiai szempontból érdemes e a herceg gépére vadászni?
    Ne adj isten hősi halált halt herceg. Milyen hatást váltana ki a brit nemzetközösségből?

  2. @monyok

    Nagy-Britanniát mindenképpen, de talán az egész Nemzetközösséget szerintem eléggé megrázná a herceg halála, és valószínűleg kihatással lenne II. Erzsébet és Fülöp herceg egészségére, szóval elég gyászos lenne a hangulat egy ilyen esemény után.

    Egyébként szerintem a „Golyómágnest”-t nem kell félteni, biztos vigyáznak rá, mint a hímes tojásra (gondolok itt arra, hogy azért közvetlen tűzharcba nem küldik).

    Egy érdekesség még: amikor nem mehetett ki Irakba a brit katonák egy része „I’m Harry!” feliratú pólóval mászkált kint :-)

  3. @monyok

    Nem hiszem. Persze nőne az ellenszenv a tálibokkal szemben, de szerintem a legtöbben inkább az azonnali kivonulást támogatnák, hogy ne kelljen több angolnak is meghalnia, a herceg így is épp elég nagy veszteség (lenne). Az is előfordulhat, hogy USA-ellenes hangok is megjelennének, esetleg őket is okolnák a herceg haláláért. Nehéz ezt így megjósolni.

    @Pocok75

    Utánanéztem, és tényleg ott van, az argentinok már le is „hódító”-zták :-)Egyébként a herceg mellett megy majd HMS Dauntless (Type 45) is váltani a HMS Montrose-t (de az is lehet, hogy már ott is van).

  4. Amikor Harry herceg ül az Apache-ban, akkor a helikopter páncélzata 10%-kal erősebb és 200 méteres körzetben minden királyi és szövetséges egység által kilőtt lövedék 15%-kal nagyobb mozgási energiával bír.

  5. GrGLy,beta

    Nem kivételeznek az angol haderőben semmilyen herceggel!!!
    Láttak ők már annyit,hogy nem remegnek meg valami Windsor trónörökös láttán!!!Szóval ha kimegy akkor ott harcolni is fog ugyan úgy mint bármelyik Bivalybasznádról jött WSO.

  6. @dudi

    Biztosra veszem, hogy nem kivételeztek vele sem a kiképzés, sem egyéb katonai követelmények terén (talán még egzecíroztatták is kicsit, illetve plusz elvárások vannak vele szemben, elvégre neki kell példát mutatnia és az élen járnia), de egy háború azért összetettebb ennél. Pl. az Irakba küldését a legfelsőbb katonai körök is támogatták, de aztán meggondolták magukat (vagy politikai nyomásra, vagy új infók miatt) és „csak” Afganisztánba küldték ki. Magára a hadseregre nézve is problémát jelent, mivel jó zsíros célpont, ezért a jelenléte veszélyeztetheti a bajtársai életét is. A politikai töltete is igen nagy a dolognak, szóval ha le találnák lőni, szerintem az alá beosztott emberektől kezdve a védelmi miniszterig mindenkit elővennének és megvizsgálnák, hogy ki miatt, miért és mit keresett ott, ahol volt éppen. Nem csodálkoznék azon sem, ha egy ilyen incidensbe egy egész kormány belebukna.

    Egyébként az interjúkból azt szűrtem le, hogy ha Harry hercegen múlna, akkor valahol az első arcvonal előtt harcolna, úgy nézem, hogy szeret aktívan katonáskodni (a királyi család minden tiltakozása ellenére).

    A képhez tippelnék: vagy az lesz, hogy magyar a fegyver, vagy az, hogy a tárnál fogja, vagy hogy a babos kendő level 99 fejlettségű pusztítóvá teszi :-)

  7. @dudi

    Amikor kint volt Afganisztánban csak azt lehetett tudni,hogy ott van azt nem,hogy hol

    Ezzel egyetértek, de gondolom a tálibok is néznek BBC-t, így azért könnyen kiszúrható egy ismerősebb arc, elég ha Harry koma csak sétál egyet a bázis rálátható részén. Egyébként tényleg addig nem lehetett tudni, amíg az újságírók ki nem derítették… aztán lehetett is hazarendelni a herceget.

    A célzást viszont nem igazán értem :-) Sejtésem szerint a politikai töltetes résszel lehet kapcsolatban, de nem vagyok benne biztos. Kisegítenél? :-)

  8. egyrészt szerintem abszolút értékelendő.
    szeretik a hagyományokat. hajdanán a vezetők az élen harcoltak, a sűrűjében, de legalábbis a hadszintérről irányítottak, nem a földalól nyomták meg a piros gombot, vagy az íróasztal mellől hoztak döntést.
    szerintem az átlag brit polgár is értékeli, hogy puskaport szagolnak. egy ilyen vezető tudja mit vár el(mit várhat el) a katonáitól. mi az áldozat, mi a kötelesség, mi a bajtársiasság.
    gondoljatok bele. mikor várhatnánk el ugyanezt a mi „vezetőinktől”. akár a saját, akár a családtagjaik vonatkozásában. döbbenetes különbség.

  9. Dudi szerintem arra gondol hogy, ha a herceg mikor idősebb lesz. Az ő szavainak a mostani cselekedetei fognak súlyt adni nem csak a rangja..

    Egy ilyen hercegbe krízis helyzetbe az alatt valók kétségek nélkül megbízhatnak.

  10. Nem kell többet belelátni a dologba mint ami a kötelességét teljesíti (minden Brit korona herceg köteles letőlteni a katonaidőt és ha a katonáskodása ideje allatt a korona hadban áll vagy külfőldi konfliktusba vesz részt kötelessége a hercegnek a résztvétel a harcoló alakulatok állományába álnéven (a báttya Irakba vól az apja is vólt valahol élesbe) (Az I. VH-t is majd végig harcolta egy herceg a lövészárokba)semmi titok vagy taktika nincs a dologba csak a törvény által előírt kötelességét teljesíti

  11. Dudi ezt te se gondolhatod komolyan. Diana halála után, nézd meg mi volt.
    Gondolod hogy egy bevetés közben meghalt herceg esetében nem lenne nép hisztéria. Ami politikai nyomás eredményez. Politikusok meg majd fejeket fognak követelni hogy az övék nem hulljon.