|

Árverseny Svájcban

Miután Svájc illetékesei bejelentették, hogy a 22 darab F-5E/F Tiger II leváltására kiírt tendert a Saab JAS-39 Gripen nyerte, a Dassault Aviation egyből mozgolódni kezdett, nem törődött bele a vereségbe.

A franciák nem sokkal a döntés nyilvánosságra hozása után bejelentették, hogy egy újabb (ráadásul a Saabénál olcsóbb) ajánlatot tettek a független állam számára, ezzel kívánván számukra pozitív irányba terelni a svájci törvényhozókat. Rá pár napra a kormány részéről közölték, hogy nem kaptak a Saabénál olcsóbb ajánlatot. Most akkor hogy is van ez?

Fotó: Saab ,

Nos, az a Saab győztes ajánlata 22 JAS-39E/F Gripen vadászbobázóra szólt 3.1 milliárd frank (3.4 milliárd dollár) értékben. Erre a Dassault Aviation nemrégiben 18 darab Rafale-t ajánlott 2.7 milliárd frankért. Igen, a teljes ajánlat összege valóban olcsóbb, de a csomag tartalma korántsem azonos.

Ennek ellenére a svéd gyártó nem bízott semmit a véletlenre, egy újabb ajánlat keretében még olcsóbb áron kínálja a Gripent, a 22 masina ellenértékeként immáron megelégednének 2.5 és 2.8 milliárd közötti összeggel.

Gripen Svájcban

A jövőben ez megszokott látvány lesz majd Svájcban ,

A svájci kormány várhatóan ebben a hónapban hagyja jóvá a beszerzési bizottság döntését, majd azt végső jóváhagyásra terjesztik be a parlament elé. A végső döntést valószínűleg a svájci polgárok hozzák meg, mivel a semleges országban népszavazást írnak ki az ilyen volumenű beszerzésekre, végtére is mindenhol az adófizetők pénzéből ga(rá)zdálkodnak a politikusok. Ha a szavazáson győz a gépbeszerzés, megtörténhet a szerződés aláírása is. Ehhez a Saab felajánlotta, hogy kormányközi kontraktus szülessen Svájc és Svédország között, ezzel biztosítva garanciát a gépek leszállítására bármilyen eshetőség esetén.

5 hozzászólás “Árverseny Svájcban”

  1. Állítólag kiszivárgott a svájciak értékelése a gépekről. Csak a kérdés az, hogy miért éppen angolul van (tele helyesírási és nyelvtani hibákkal). Csak a Rafale-t dicséri. Komolyan, miért nem tudják elviselni a franciák a vereséget? Tudom, nem szentek a svédek sem, de ez már kicsapta nálam a biztosítékot.. Túl átlátszó – függetlenül attól, hogy tényleg a Griff a leggyengébb a három közül, de nem is egy kategória.

    http://files.newsnetz.ch/upload//1/2/12332.pdf