|

Ferde szemmel figyelt Medvék

Elnézést kérünk esetleges ázsiai olvasóinktól, semmiféle rossz szándék nincs a címben, hiszen időnként máshol is ferde szemmel figyelik a Medvék, azaz az orosz Tu-95 Bear bombázók megjelenését. Japánban meg aztán főleg :) Ázsiai barátainknak szerdán ráadásul szokatlanul nagy fogás jutott, hiszen nem egy Tu-95MS próbálgatta a Japán Önvédelmi Légierő reakcióidejét azáltal, hogy a japán légtér közelében húzott el, hanem egyenesen géppár, ráadásul 2 Szu-24 Fencer és egy A-50 Mainstay típusú légtérellenőrző is arrafelé repkedett ezzel egy időben. Amiben különösen az az érdekes, hogy ez az első alkalom, hogy orosz AWCS-ez észleltek Japán közelében.

„A gépek a Csendes-óceán és a Japán-tenger felett repültek Hokkaidó és Tóhoku régiók közelében, Japán északkeleti részénél.” – közölték japán illetékesek, akik hozzátették, hogy ez az első alkalom, hogy orosz légtérellenőrzőt észleltek légterük közelében.

Az értesülések szerint első körben, szerda reggel 9 órakor a 2 Tu-95-ös és az A-50-es közelítette meg a japán légteret San’in régió felől, mely térségben a bombázók 12, az AWACS 9 órát tartózkodott. Dél környékén pedig befutott a 2 Szu-24 is, melyek később több órán át manővereztek a Japán-tenger felett.

Az orosz gépek Japán közeli útvonalának térképe

A Fuji News Network adásából kimentett kép, melyen az orosz gépeknek a japán légtér közelében húzódó útvonala látszik | Forrás: cnmilitary.info ,

Vlagyimir Drik ezredes, az Orosz Légierő szóvivője a mai napon adott nyilatkozatában kitért arra, hogy ahogy a távolsági repülőerők által 2007 nyarán újból megkezdett őrjáratok során mindig, ezúttal is szigorúan nemzetközi légtérben, nemzetközi vizek felett tartózkodtak gépeik, nem sértették meg egyetlen nemzet légterét sem.

Elmondása szerint gépeiket a Japán Önvédelmi Légierő F-15J és F-2 gépei kísérték.

111 hozzászólás “Ferde szemmel figyelt Medvék”

  1. A Medve Nedve, avagy a leszbika nem tehén!
    Jut eszembe: tud valaki valamit a jó 2 éve a Tatár – szorosnál lezuhant Tu142esről? Akkora a csönd körülötte, hogy azóta 1 sort se írtak róla. Most is azt mondom: a levegőben szétesett. Ezért a nagy kuss.

  2. „jut eszembe: tud valaki valamit a jó 2 éve a Tatár – szorosnál lezuhant Tu142esről?”

    2011 ben lezárták a nyomozást – „emberi tényező”
    Forrás:
    http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0_%D0%A2%D1%83-142_%D0%BD%D0%B0%D0%B4_%D0%A2%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BC_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%BC_6_%D0%BD%D0%BE%D1%8F%D0%B1%D1%80%D1%8F_2009_%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0

  3. „Elnézést kérünk esetleges ázsiai olvasóinktól…”

    Tcat, ezen behaltam…:-)) Bár ha pl. Dima az Urálon túli területekről érkezett hozzánk anno, akkor meg is van az ázsiai olvasónk. Viszont a politikai korrektség érdekében, legyetek szívesek tekintettel lenni a HTKA portált olvasó Medvék esetleges érzékenységére is…:-))

  4. banderas

    Én amikor ELTE-n tanultam, volt nálunk olyan tantárgy, hogy Uralisztika…aszerint a jelenlegi oroszországi kisebb népeknek a fele rokon a magyarokkal….nem is tudnám az összeset felsorolni…mordva, cseremész, bulgár,komi,szamojed…stb, de a legérdekesebb az volt,amikor egyszer itt volt egy csecsen ismerősöm és kiderült, hogy eléggé sok szót ért magyarul / kert, kerítés/….utána néztem és kiderült hogy a magyarok 300 éve álltak a jelenlegi Kaukazus északi oldalán, akkori Hazar fejedelemség-nek szolgálták…na most ez a csecsnya.

    Témába:

    Orosz HM kiadott pár fotót, hangsúlyozva, hogy japán Canon kamerával csinálták…ha jól látom japán oldalról F-16 és F-15…
    http://www.itar-tass.com/c1/338129.html

  5. Fegyveres konfliktusnak az Orosz föderáció és Japán között nagyon kicsi a realitása. Az a pár sziget amin a vita folyik orosz csapatok állomásoznak, japánnak nem ér annyit (a 4 apró sziget meg a körülöttel lévő halak) az egész pláne hogy most Kínára kell koncentrálnia mert az a veszélyesebb ránézve. (a szigetek igazándiból az Oroszoké az ő fenhatóságuk alatt vannak a Japánok csak szeretnék őket visszakapni vagyhát ők nem fogadták ell az elfoglalást kicsit Kína Tajvan esete kicsibe és új állam nélkűl) Japán meg nem merne a környék két nagykutyájával újat húzni 1Xrere (Dél Koreát nem sorolom a nagykutyák közé bár oda sorólható lenne de neki bőven elég észak meg színtén esetleges Kínai terjeszkedés észak ürügyén (legalábbis befolyási szinten) így ők inkább védekeznek politikailag nemigen konfróntálódnak senkivel ha nem muszáj vagy nem kapják parancsba a nagytesótól (a védelemért cserébe)

  6. Kolombusz : F-15 az, nem Raptor.

    Tudom hogy F-15-nek kellene lenni, de…

    http://2.bp.blogspot.com/-x9RDz-lp5Pw/TtaPlii3frI/AAAAAAAAcBA/2nB_xE5k9Ws/s1600/photo%2B1.jpg

    http://www.allvoices.com/contributed-news/10561134/image/86888681-the-us-air-force-said-its-fleet-of-f-22-fighter-jets-will-be-allowed-back-in-the-air-after

    http://www.imaging-resource.com/PRODS/E50D/YIMG_9592.HTM

    http://www.youtube.com/watch?v=b5flRANIg_8

    Szerinted? :)

  7. Néztem a forum témait és találtam a Gacsat által elindított topikot egy 2000ben történt esetről, amikor két szu-24MP és szu-27 kétszer elhúzott a Kitty Hawk fölött….Gacsat kérdezte, hogy van-e képanyag… Oroszoknál persze volt, sőt nem egyszer a hiradóban is mutatták azokat a képeket, amiket az oroszok csinálták és később átküldték az anyahajó e-mail címre….Most próbáltam vissza keresni….azért 12 év…találtam egy híradós videó, de nagyon gyenge a bontása, ott vannak ezek a fotók és a maguk pilóták..

    http://mr-dassler.livejournal.com/3707.html

    még van egy-két portál, ahol, bár nagyon kicsiben van egy-pár fotó egy pánik a fedélzeten…
    http://www.centrasia.ru/news2.php?st=1043240400
    http://русская-сила.рф/news/kittyhawk.shtml

    Oroszok ezt előre megtervezték,IL-38 figyelte távolból, hogy mikor kezdődik a tankolás…és akkor lecsapták, tankolást SOS leállítottak, oroszok azt írták, hogy szinte levágták a tömlőket, hogy a hajó felgyorsuljon és indítson géppárt..de akkor csak egy Prowler volt kész…amikor fölemelkedett két szu-27 rászállt, prowleres pánikba eset…amikor végre fölment F-18 oroszok már elhúzták. Részleteket egy e-mailben leírt F-18-osok parancsnoka pár nappal később egy barátjának.. Forrás itt. bár oroszul:
    http://ship.bsu.by/text.aspx?guid=4022

  8. dudi: Már az is UL szagú, hogy figyel az IL és nem szúrják ki. Ha az IL rálát a hordozóra akkor min a hordozó, de inkább a hordozó és pár AEGIS és esetleg E2C is rálát az ILre. Innentől F18 is van fent ami amúgy egy ILt 300kmről is kiszúrhat.

    Még hidegháborúban volt olyan eset amikor meglepték amiakt de akkor tudták merre megy a hordozó, vízhez szorulva elslisszantak az Aegisek között aztán beköszöntek hordozónak. Pont hawkeye se volt persze fent.

  9. Fade

    Hidegháború volt!!!Pont ez erősíti meg,hogy észrevétlenek maradtak mert senki nem kísérte a gépeket.A hidegháború idején és ma is akit észrevesznek,hogy megközelíti a tiltott légteret(nem a hordozót!!!)arra kiküldenek egy géppárt,ezt bizonyítja az is,hogy az oroszok rengeteg olyan fotót vittek haza áthúzásokról amin egy F-14 volt a hordozó helyett.

    Csak azért mert kijátszották az amikat UL???Ez dedós hozzáállás.

  10. ha elég alacsonyan repűltek a madárkák és az amik se számítóttak rájuk akkor nem hihetetlen a történet (nehigye senki hogy békeidőben a radarkezelő 3-4 órába fojamatosan csak a radart kémleli pláne a tengeren aggol semmi sincs a radar hatótávján bellűl, bele is őrülne az állandó óramutató járásávl megeggyező irányba szabájos tempóba haladó vonalka figyelésébe ha egy pillanatra se venné le a szemét rólla de a pillanat is kevés hisz ott is csak ember űl és néz)pláne ha tengerszint felett kicsivel repűlnek a gépek szinte képtelenség kiszúrni időbe őket ha nincs harckészűltség és a radarok kakaóra kapcsolva

  11. Az áthúzások igen ritkák voltak, mert az USA és a SzU kötött 1mással 1 szerződést, hogy nem csinálnak ilyet. Volt, hogy 1 ilyen manőver közben a Tu16os lezuhant, és az amik próbálták menteni a legénységét.
    Csakhogy az amik már qúrwára nyeregben érezték magukat, és jó hogy nem a Vlagyivosztoki – öbölben hajózgattak. Így az oroszok 1 kicsit odébb terelgették őket.
    http://www.youtube.com/watch?v=l3bijF2–os

  12. Fade

    Nem vitának…
    Oroszok sokat írták róla, csak nem akartam az egészet fordítani… IL38-t persze hogy észlelték, csak ő direkt sokáig távol repült, hogy elvonja a figyelmet. A vadászok hírtelen jöttek japánok felől.

  13. a hodozó hejzetét meg egy tengó periszkóp méjségbe távólrós simán mondja hol épp merre (mert a szonár se ment 24 be sőt harckészűltség hadgyakorlat kivételével nagyon ritkán prityentettek egyet eggyet pláne ha olyan vólt a térség) mert egy szonár pritty nagyon messziról kiszurható

  14. Az amik a felszállástól tudtak a repülőről. A jappánok is figyelmeztették őket. A kapitány nagyon el volt bizakodva, és súlyos kötelességszegést tett, amikor a tankolás idejére nem kért Jappánból légvédelmet, vagy nem zavart föl 2 F18ast.

  15. gacsat

    Húzunk el mi is…..aludni.
    Fárasztó hét volt..hólapátolás, jeges Duna, Hammerek Balatonban….

    Szomszéd lapátolás közben beszól:
    – na, most már otthon érzed magát?!….
    – azért nem…., még legalább félméter hiányzik…:)

  16. És mégis mi a péklapátot tehettek volna…? Nekem valahogy már a tököm teli van azzal, hogy a nevetséges propagandarepülésekből nem létező képességeket extrapolálnak.

    Bazz, ki is landolt Moszkvában és milyen géppel? Egy 19 éves srác hülyét csinált a szovjetekből. Milyen érdekes, hogy ez a kettőség nem tűnik fel…

  17. Az ilyen Tu-16/95 ös áthúzásoknál látszik csak igazán hogy az ekranoplanokat hatalmas hiba vólt kivonni az oroszoknak mert egy abszolut életképes dolog vólt

    Még a Fekete-tengeren is sokszor időjárási korlátja volt. Óceáni területeken szite semmire sem a hullámzás miatt.

    Az ekranoplán érdekes játékszer, azonban katonai haszna konvergál a 0-hoz. Azon felül nem lehet kivonni, ami soha nem is állt rendszerbe. Kísérleti szinten volt a cucc. Az, hogy gondolatban eljátszottak vele, az nem jelenti, hogy fegyver is volt rajta valaha meg a hozzá való avionika.

  18. MD-160 az szolgálatba ált a Feketetengeri flottánál 1987be fegyverzete 6 db P-270 Moskit Emellett partraszálló szerepkőre épített kisebb példányok is voltak redszerbe.
    az áthúzásokkal kapcsolatba( nem értem miért kell egyből csavarni a dólgón senki nem állította hogy az amerikaiak nem csináltak vólna hasonlót vagy mást nem az orosz vólt istenítve ajnározva hogy csak ő csinált ilyet senki nem mondta egy szóval se és azt se hogy USA vagy bármej szövetségese ne lett vólna képes hasonlóra) pont te mondod mindig hogy USA-ra van esve állandóan most nem se esett rá senki de holnapra ha él még a topick ráfog a hozzászollás miatt. Pont hogy te hozod fel ellenpéldának állandoan az USA-t vagy példának mikozbe senki nem állított semmi ojat hogy ez hiper super muszka képesség lenne mármint az alacsonyan való megközelítés áthúzás.

  19. A csúcsmagasság a Lun osztájnak 5m ekkora hullám nyílt vizen nincs vsak ha vihar van az korlátozás de 5 m es hullámokat korbácsoló vihar elég ritkán van. (sőt) A repülést meg a mai redszerek és teknikai haladás jócskán megkönnyíti (könnyítené) civíl szektorba amugy használják teherszállításra,személyszállításra az ekranoplan okat (vagy ez elven működőket)

  20. Tengeren bőven van 5 méteres hullám, 50 km/h-s szélnél már 6 méter magasak is lehetnek, és azért nyílt vízen ez egyáltalán nem irreális, ekkora (7-es Beaufort) szél még a Balatonon is majdhogynem havi egyszer előfordul, bár ott a sekély víz miatt nyilván sokkal kisebbek a hullámok.

  21. „Bazz, ki is landolt Moszkvában és milyen géppel? Egy 19 éves srác hülyét csinált a szovjetekből. Milyen érdekes, hogy ez a kettőség nem tűnik fel…”

    Rust az életét kizárólag a peresztrojkának köszöntheti..A gépét már a határtól követték, csak senki nem merte parancsot adni lelővésére nehogy az új nyugati barátaink megsértődnek…Hruscsov vagy Brezsnev idejében már tízszer szitává lőtték volna egy Silkával…Maga a Rust is később mesélte, hogy mellette nem egyszer áthúzott a Mig, de nem csinált semmit. Az oroszok azt is tudták, hogy Helszinkiból indult 19 éves német srác….és a több okból nem akarták lelőni- nem látták veszélyesnek, egyszerű provokációnak tekintették, akarták megnézni hogy hova megy. Pont hadseregben szolgáltam…

  22. Visszatérve a témához,valami Kitty Hawk-hoz, persze, hogy kellettek ezek a „propagandarepülések” egy gyengelkedő országnak, azért néha mutatni kell, hogy ott vannak…. de inkább propaganda legyen, mint haború…olyan paintball.
    Ezzel kapcsolatban eszembe jött egy másik hasonló eset, amikor 1999ben 200 orosz deszantos Boszniaból indulva hirtelen elfoglalták a Pristinai repterét NATO tankjai előtt…
    http://www.youtube.com/watch?v=zAWHm4OMziM&feature=related

  23. Ezzel kapcsolatban eszembe jött egy másik hasonló eset, amikor 1999ben 200 orosz deszantos Boszniaból indulva hirtelen elfoglalták a Pristinai repterét NATO tankjai előtt…

    Az a rész megvan, hogy utána meg úgy kunyeráltak vizet, mert a logisztika valahogy kimaradt…? :)

  24. Kedves Dima. Az orosz mentalitás nem engedi meg, hogy bevallják. Rust gépét nem tudták elfogni. A srác tényleg látott MiG-eket, jó messze, mert valami infó volt a légtérsértésről, de fogalmuk sem volt róla, hogy valójában hol van a Cessna. Az oroszok, fehéroroszok akkoriban is ész nélkül lelőttek mindent, legyen az utasgép, vagy elsodródott hőlégballon.

  25. „Rust gépét nem tudták elfogni.”

    Forrás? Nem tudták vagy nem akarták? Én személyesen beszéltem egy-két vadászpilotával abban az időben erről az esetről…nincs okom nem hinni nekik egy privát beszélgetés során ….orosz mentalitással tisztában vagyok…nekem is ez van, nem szoktam védeni ok nélkül honfitarsaimat, csak probálok itt nektek egy más szempontot is képviselni, ha érdekel…persze…

  26. Dima nem tudod meggyőzni azokat akik adatok összevetéséből élnek itt!
    Nekik az sem lenne elég ha Te magad ültél volna a vadász kabinjában!
    Egyvalamit hozzáfűznék azért,ha tényleg nem látták volna akkor a földetérés helyén a kraszníj plósagyon helyben kivégezték volna!
    Amúgy meg az annyira agyondicsért USA-ba napi szinten tucatnyi kábítószercsempész berepül napi szinten minden erőfeszítés ellenére!
    Hozzánk pedig Vári Gyula repült be Paksig!
    Egy háborús helyzetben amikor készültségben a légvédelem nem repült volna be sem Rust sem senki!

  27. Chimera

    Nem voltám hála istennek parttag, szerintem eléggé rugalmás az agyam is, csak mindig írok és kérem legalább egy forrást….Mathias Rust visszaemlékezéseiben írta, hogy látta a Mig pilotájának az arcát…De ettől simán elveszíthették volna a gépet később, amikor hirtelen Pétervárnál Moszkva felé húzott alacsonyan. Koreai Boeing lelővése után már semmire nem merték lőni.

  28. Persze csak oroszul, de itt van az egész esemény menetrendje….

    http://www.google.hu/imgres?q=%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0&hl=hu&client=firefox-a&hs=CBB&sa=X&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=s&biw=1280&bih=668&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=_5wZj2XaH-mdIM:&imgrefurl=http://lib.rus.ec/b/180566/read&docid=IbXM0fqYoc23MM&imgurl=http://lib.rus.ec/i/66/180566/_10_02_01.jpg&w=450&h=332&ei=E0E2T7LsD4PktQbX9ICiCg&zoom=1&iact=hc&vpx=194&vpy=158&dur=6715&hovh=193&hovw=261&tx=117&ty=107&sig=100477858226741976795&page=1&tbnh=150&tbnw=203&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:0,s:0

  29. Pontosan arról van szó, amit Chimera is említett. Az alacsonyan repülő kisméretű célok elfogása mindenkinek komoly gondot okoz. Dima, azokkal a pilótákkal beszéltél, akik elhúztak Rust gépe mellett? Ha nem, akkor ettől fogva ők is csak szóbeszéd alapján tudták, hogy mi történt.

  30. Molni :
    Ugyanazt szűröm le amit Te Rust berepüléséből!
    Alacsonyan kis sebességgel kihasználva a terep adta lehetőségeket szinte bárhová be lehet repülni,talán csak ha AWACS van fennt akkor nem! Bár a szűrők lehet hogy kiszűrik akkor is a kis sebessség miatt.A transzponder meg nyilván ki volt kapcsolva!
    Ez nem lehet az orosz légvédelem hiányossága mert mindenkire igaz!

  31. Amúgy csak egy kérdés foglalkoztat régebb óta:
    Ugye vannak olyan légi célok elleni fegyverek amik nem közvetlenül repülnek a cél felé hanem felülről támadnak?
    Ezek ellen kevésbé lopakodó a lopakodó a nagy felület miatt ugye? Ki tudja?

  32. molni

    A víz kéregetés egy kicsit sarkítás mert egy olyan bázist foglaltak el Ivánék ami atombiztos így nyilván megoldott az önálló vízellátása.Az sem igaz,hogy nem gondoskodtak az utánpótlásról!Varga dima leírta,hogy miért nem érkezett meg hozzájuk az utánpótlás.

  33. <iyA víz kéregetés egy kicsit sarkítás mert egy olyan bázist foglaltak el Ivánék ami atombiztos így nyilván megoldott az önálló vízellátása.Az sem igaz,hogy nem gondoskodtak az utánpótlásról!Varga dima leírta,hogy miért nem érkezett meg hozzájuk az utánpótlás.

    Az, hogy minek tervezték és hogyan üzemeltették az nem ugyanaz. Ha nem telt rá, akkor lerohadt…

  34. molni

    A közhiedelemmel ellentétben az oroszok nem azért mentek oda,hogy megmutassák,hogy velük még számolni kell hanem azért,hogy pakolják a létesítményt ami tele volt olyan „titkokkal”amit nem szerettek volna a NATO kezébe adni.A reptér nem volt szétrohadva mert a Jugó légierő egyik legfontosabb bázisa volt.

  35. molni

    Még ma sincs olyan bomba amivel a hegy alá fúrt komplexumban kárt tudnál tenni(nukleáris fegyvereket kivéve).Az,hogy az ajtót berobbantod csak a repülők üzemeltetését akadályozza de a komplexum egyéb működőképességét nem(nem is az ajtót robbantották be hanem a felette lévő beton réteget omlasztották rá).

    Úgy látom nem sok infóval rendelkezel a reptérrel és az ott történtekkel kapcsolatban.

  36. Úgy látom nem sok infóval rendelkezel a reptérrel és az ott történtekkel kapcsolatban.

    Ha ilyen nagy arcod van javaslom egy kis fizikát – nyomáshullámok hatása zárt csatronában meg smafu mi…? – meg a GBU-28 képességeinek ellenőrzését. Ja, és van annál nagyobb is ma.

    Egyébként a sima BLU-109 is átmegy több méter megerősített vasbetonon.

    http://www.youtube.com/watch?v=rMTcViSApgI

    Ez láttuk Irakban is. Nem emlélet.

    A hegyekbe fúrt bázisok létesítmények lágy kőzet estében lehetségesek – minő meglepő, a Balkánon emlékeim szerint mészkőhegyek vanak – aminek köze nincs a vasbetonhoz. Tehát a bomba számára is egészen más ellenállást jelent.

    Tudod, az ilyen lágy anyagokat azok, amit szeretnek az alagútfúrók. Ha vasbetonon keménységű anyagon kellene fúrni mindig, akkor a Csalagút kb. ma lenne készen és az a bázis még mindig épülne…

    Anno felmerült ez a téma és linkelt valaki képeket a bázisról. Hát elég szép nagy lyukak voltak rajta… Vagy az nem ez volt? Két ilyen bázis is volt Szerbiában?

  37. molni

    Lehet,hogy elméletben igazad van de gyakorlatba nincs!A bent lévő gépek bent ragadtak de az égadta egy világon semmi bajuk nem lett…
    Javaslom,hogy nézz utána az esetnek mert látszólag semmit nem tudsz róla!

    „A hegyekbe fúrt bázisok létesítmények lágy kőzet estében lehetségesek – minő meglepő, a Balkánon emlékeim szerint mészkőhegyek vanak – aminek köze nincs a vasbetonhoz. Tehát a bomba számára is egészen más ellenállást jelent.”

    Én leszopom magam ha van olyan hagyományos rendszerbe állított bomba ami áthatol száz méter mészkövön majd az alagutak beton plafonját is átüti!!!

    Tessék tájékozódj!

    http://www.kerozingozos.hu/2010/01/09/kinos-meglepetes-a-repteren/

    Van egy kép arról,hogy mekkora kárt okozott a bunkerromboló bomba.

  38. Képek a vita tárgyát képező bázisról (legalábbis asszem ez az, valaki erősítsen meg):

    http://www.vets.estranky.cz/fotoalbum/Kosovo/podzemni-cast-letiste-slatina/slatina_airport_cz.jpg.html

    (Egyébként jól látom, hogy azok a KFOR erők magyarok?)

    Magáról a szétbombázott bázisról csak úgy van kép, hogy ha beírod google képkeresőbe a „slatina underground base” kifejezést, akkor a kereső mentett el pár képet, de a hozzá tartozó honlapról már törölték.

  39. molni

    A képeken az látszik hogy föld alatti létesítmény bejáratát beomlasztották de a belső tereknek semmi baja nem lett.

    „Egy szóval nem mondtam, hogy az egész bázis megsemmisült…”

    Azt írtad hogy:
    „Csak részben szét volt bombázva…
    Akor kettőt találhatsz, hogy miért nem volt víz…”

    Semmilyen szétbombázás nincs!Csináltak egy lyukat a bázis kapuja előtti födémbe(még a kaput sem érte találat ami megakadályozta a repülők mozgatását de a bázisban semmi olyan kárt nem tett ami akadályozta volna az egyéb működést legyen az víz,áram vagy szellőztető rendszer.