|

A kivik is besoroltak műholdazni

Úgy tűnik az új-zélandiaknak elegük lett abból, hogy ha Új-Zélandtól távol állomásozó katonáikkal akarnak műholdas kapcsolatot létesíteni, akkor igencsak borsos, adott esetben 100 százalékos felárral juthatnak csak sávszélességhez.

Ha így volt, ha nem, mindenesetre Jonathan Coleman védelmi miniszter a napokban bejelentette, hogy Wellington pénzügyi támogatást ad Washingtonnak a 6 műholdasra tervezett, még kiépítés alatt álló Wideband Global SATCOM konstelláció fenntartásához, cserébe pedig fix áras, garantált hozzáférést kapnak, melyet a csapataikkal történő hatékonyabb kommunikációhoz tudnak majd hasznosítani.

A Wideband Global SATCOM system (WGS) konstelláció az 1980-as évek eleje és 2003 között kiépített, 14 műholdból álló Defense Satellite Communications System konstellációt hivatott nyugdíjazni. A nyilatkozatok alapján egyetlen WGS műhold akkora sávszélességet biztosít, mint a teljes DSCS rendszer. A fenti videó a negyedik, egyben első Block II-es WGS, a WGS-4 fellövését örökíti meg – melyre egyébként a napokban, január 19-én került sor.

Az eredetileg az USA és Ausztrália által kezdeményezett programba Kanada és a Benelux államok után csatlakozó Új-Zélandnak mindez 20 éves időtartamra 83,2 millió dollárjába (NZD) fog kerülni.

Delta IV rakéta indításának pillanatai

Cape Canaveral, Space Launch Complex 37 @ 2012.01.19.: a WGS-4-est pályára állító Delta IV-es indításának pillanatai | Fotó: Pat Corkery, United Launch Alliance ,

Jelenleg egyébként az Új-Zélandi Védelmi Erő összességében 340 tagja van 12 térségben, azon belül is 19 misszióban kiküldetésen. Hogy konkrétan merre, az a NZDF hivatalos honlapjának kapcsolódó oldalán megleshető.

4 hozzászólás “A kivik is besoroltak műholdazni”