|

Hamarosan szolgálatba állhat az olasz AEW helikopter

Az Olasz Haditengerészet várhatóan márciusban kezdi meg a hazai fejlesztésű légtérellenőrző helikopter műveleti repüléseit, miután lefolytatták a fedélzetre telepített radarrendszer utolsó tesztjeit is.

A SELEX Galileo által kifejlesztett, HEW-784 jelzésű berendezéssel ellátott AgustaWestland AW101 forgószárnyasok rendszeresítése késésben van a radar fordított szintetikus apertúrájú üzemmódja (ISAR) miatt, mely biztosítaná a vízfelszíni egységek nagy távolságból (akár 300 kilométerről) történő felderítését. A gyártó szerint sikerült megoldani a problémákat és a tél folyamán lefolytatott tesztek során bizonyítottan teljesítette a követelményeket, az említett hatótávnál nagyobb távolságból észlelte a felderítendő járművet. A fejlesztéssel a szolgálatba állás után sem állnak le, cél a radar hatótávjának további növelése.

Fotó: AgustaWestland ,

Az AEW konfigurációjú AW101-esekből csak 4 darab kerül az Olasz Haditengerészet állományába, így végre teljessé válik a 22 gépes flotta, melyet még 1997-ben rendeltek. A 4 légtérellenőrzőn kívül az olasz-angol típusból 10 példányt vettek tengerészeti járőrfeladatokra optimalizálva, a maradék 8 példányt pedig a támogató/ellátó feladatkörben alkalmazzák.

Az AW101-es AEW változata behúzható radardómot kapott ,

8 hozzászólás “Hamarosan szolgálatba állhat az olasz AEW helikopter”