|

Átvette első két UH-60M-jét Svédország – Videóval frissítve!

Mindössze 18 hónappal azt követően, hogy megszületett a kormány döntése a vásárlásról, Svédország átvehette első két Sikorsky UH-60M Black Hawk helikopterét. Oldalunkon 2010 októberében számoltunk be első ízben róla, hogy Stockholm afganisztáni kontingensének megerősítésére 15 darab UH-60M-et vásárolna az Amerikai Egyesült Államoktól. Mivel Washington számára kiemelt fontossággal bír, hogy az ISAF résztvevői fejlesszék forgószárnyas kapacitásukat az országban, ezért a svédek gyorsított eljárás keretében juthattak hozzá a helikopterekhez.

2012. január 17-én, kedden a svéd Védelmi Beszerzések Hivatala (FMV), mely az üzlet lebonyolításáért felelt, átadta a fegyveres erőknek az első kettőt a 15 Black Hawk-ból. A típus helyi jelölése HKP 16 (Helikopter 16) lett. Mivel az UH-60M beszerzését elsődlegesen missziós célok eredményezték, így nem véletlen, hogy már 2013-tól Afganisztánba szeretnék küldeni a helikoptereket a svédek – igaz, nem mindet: egyszerre tíz példány szolgál majd az ISAF kötelékében, míg öt otthon marad kiképzési célokra, illetve karbantartásra. A HKP 16 üzemeltető alakulata a Linköpingben települt helikopteres egység lesz.

Svédország első UH-60M-je |Fotó: Gunnar Åkerberg ,

A keddi átvételi ceremónián részt vett minden fontosabb személyiség, például a svéd haderő parancsnoka, Sverker Göranson, a védelmi miniszter, Sten Tolgfors, és Gunnar Holmgren FMV- vezérigazgató.
„Rendkívül büszke vagyok, hogy a svéd fegyveres erők kötelékében tudhatom a HKP 16-ot. Az új típus roppant fontos szerepet fog játszani a forgószárnyas csapatok kötelékében, nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is. Semmi kétségem afelől, hogy helikopteres műveleti képességeink jelentékenyen megnőttek a HKP 16-nak köszönhetően.” – mondta beszédében Göranson.

Az UH-60M-ek svédországi karbantartását egy tegnap megkötött szerződés értelmében a Saab végzi majd. Január 18-án a Sikorsky és a svéd védelmi ipari vállalat nyélbe ütötte a megállapodást, mely tisztázta az összes részletkérdést. A kontraktus értelmében a Saab felépít egy karbantartó üzemet Linköpingben, a helikopterek szolgálati helyén, melynek felszerelésében és beindításában a Sikorsky szakemberei segédkeznek. Kezdetben a munkák nagy részét még az amerikaiak hajtják végre, de fokozatosan átadják majd helyüket a svédeknek.

16 hozzászólás “Átvette első két UH-60M-jét Svédország – Videóval frissítve!”

  1. Az eredeti cikkben ez szerepel:
    „A DSCA jelentése szerint Svédország a következő tételeket rendelné meg: 15 UH-60M Black Hawk helikopter, 34 General Electric T700-GE-701D hajtómű (30 a forgószárnyasokba építve, 4 tartalék), 15 AN/AAR-57(V)3 rakétaközeledés-jelző, 15 AN/APR-39 radarbesugárzás-jelző, 15 AN/AVR-2B lézerbesugárzás-jelző, földi bevetéstervező-rendszer, valamint a szokásos műszaki dokumentációk, logisztikai támogatás, kiképzés és mérnöki segítségnyújtás. A végösszeg így 546 millió USD lenne. A helikopterek a rendszeresítés után nem sokkal már az afganisztáni svéd kontingenshez kerülnének”
    Jó üzletnek tűnik……

  2. Érdekes, hogy van vannak/lesznek csilivili NH90-eseik, de a gázos környékre még sem azzal mennek hanem típus fő piaci vetélytársából szereznek be a feladatra. Ahhoz képest hogy valamelyik európai gyártó múltkor osztotta az észt, hogy az ő típusuk a jövő, míg az S70 família csak egy „régi, idejétmúlt konstrukció”.
    Remélem azt a bizonyos céget a lengyeleknél k*rvára elveri a Sikorsky…

  3. sulyid:
    Ez így an. a 426 mihály az az ár, amiben maximum kerülne a biznisz. Egy kicsit – helyesen – túlméretezett kerethatár.
    Ha beleszámoljuk a kicsiny hazánkban kötelező különböző vastagságú boritékokba szánt pénzt, akkor is akár ennek a fele is lehetett volna a végösszeg.
    Ha nem jönnek sajnálom. Mert Isten sem tudja mikor lesz legközelebb lehetőség akármire…

  4. Ez a 42x millio $ egy olyan osszeg amirol pontosan azt se tudjuk mit takar. A 30+2 db gep szerintem felesleges. Igy az allam csod szelen alldogalva, az Eu-val, IMF-el ossze veszve szerintem nem is lesz HUEY. Lehet nem is kene eroltetni. Mondjuk egy 8-10db UH-60 es kb. ugyan ennyi Huey esszerubbnek talaltatna. ” I had a Dream… „