|

Viljucsinszk még várhat a Borejekre

A Bulava tavaly decemberi sikeres szalvó tesztje után zöld lámpát kapott a hadrendbe állítása, mely egyben azt is jelenti, hogy az alapos tesztelésen már szintén túlesett Borej-osztályú Jurij Dolgorukij felfegyverzése és első őrjárata is belátható közelségbe került. A tavaly év végi várakozások alapján még úgy volt, hogy legkésőbb 2012 végéig kerülnek az első, netán az első két Borej indítótubusaiba a Bulava ballisztikus rakéták. A Csendes-óceáni Flottánál történő hadrendbe állítás, és ezzel párhuzamosan a flotta viljucsinszki, a Borejek fogadására már előkészített tengeralattjáró támaszpontjára történő áthajózásnak azonban úgy tűnik – legalábbis részben – betett a K-84 Jekatyerinburg fedélzetén tartott „évzáró grillparty„. De úgy tűnik a kellemetlen esemény a hadrendbe állítás menetrendjét is felpörgeti. Legalábbis az ITAR-TASSZ hírügynökség meg nem nevezett iparági forrása által elmondottak, illetve a tengeralattjáró vonalon az utóbbi napokban sokat nyilatkozó Dmitrij Rogozin egyik nyilatkozatának kapcsolódó részéből ez derül ki.

A nevét nem vállaló forrás elmondása szerint a Jurij Dolgorukij hadrendbe állítása pár hónapon belül megtörténik, ám előtte még sort kell keríteni pár apróságra – elsősorban a ballisztikus rakétahordozó atom-tengeralattjáró elsődleges fegyverzetének, azaz a a Bulava rakétáknak az indítócsövekbe töltésére. Aztán ott vannak a torpedók, és az első őrjárathoz szintúgy nélkülözhetetlen élelmiszer és ivóvízkészlet feltöltése. Nos persze ezek közül csak a Bulava bepakolása az időigényes, macerás művelet. Illetve hátráltató tényező, miszerint a tengeralattjáró legénysége jelenleg a tavalyi tesztek és az első elrettentési célzatú őrjáratra történő kihajózás közti pihenőidőszakát tölti.

K-535 Jurij Dolgorukij sötét árnyékként a felszínen

A K-535 sötét árnyékként úszik tova a számára kedvezőtlen terepen – a felszínen | Forrás: Made in Russia blog – en.sdelanounas.ru ,

A hírügynökség forrásának véleménye szerint az előbbiekben felsoroltak elvégzésére pár hónap elegendő lesz, majd ezt követően a K-535 Jurij Dolgorukij hadrendbe állhat az Északi Flottánál. Igen, a korábbi tervekkel ellentétben állítólag az északinál. Ezen lépésre az Északi Flotta állományába tartozó, a tűzeset miatt átmenetileg – legalábbis a hivatalos orosz álláspont szerint átmenetlegi – kihullott K-84 Jekatyerinburg helyettesítése végett van szükség. Az ITAR TASZ-nak nyilatkozó úriember elmondása szerint hasonló célzatú a 2. Borejnek, a K-550 Alekszandr Nyevszkijnek az idei évre tervezett hadrendbe állítása is. A Borej-osztály első, sorozatgyártásúnak tekinthető egysége, az Alekszandr Nyevszkij a tervek szerint az idei évben befejezi a hadrendbe állításához szükséges tengeri teszteket, Bulavát indít, Bulavát kap, és felveszi a szolgálatot. Hogy a Csendes-óceáni Flottánál, arról nem szól a fáma – ám ha ezen értesülés többé-kevésbé megegyezik az Orosz Haditengerészet valós terveivel, akkor a K-550 esetében minden bizonnyal már Vijucsinszkban kerül sor erre. Egy Delta pótlására egy flottánál mégsem kell 2 Borej ugyebár…

K-535 Jurij Dolgorukij egyik tengeri tesztútja során, a tengeralattjáró hátulja felől készített fotó

A K-535 Jurij Dolgorikuj SSBN egyik tengeri tesztútja során | Forrás: Made in Russia blog – en.sdelanounas.ru ,

Erről a helyettesítésről, ha másképp fogalmazva is, de az orosz miniszterelnök helyettes is nyilatkozott, mikor arról beszélt, hogy már sokkal optimistábbak a K-84 rendbehozása kapcsán. Dmitirj Rogozin a sajtó munkatársainak akkor azt is elmondta, hogy a K-84 sérülése miatt némiképp gyengült nukleáris elrettentő erő helyreállítása kapcsán nem fognak tétlenkedni, már a szóban forgó SSBN visszatérte előtt kompenzálják a kiesést.

72 hozzászólás “Viljucsinszk még várhat a Borejekre”

  1. Ez várható lépés volt. Azért egy dolgot nem értek: mi a jelentősége annak, hogy egy Borej az Északi vagy a Csendes-óceáni Flottánál van állományban. Technikailag bárhol lehet, mert bármely lehetséges célpontja lőtávolon belül van. Északon pedig – szerintem – jobban védhetők a boomerek….

  2. A Csendes-óceáni orosz flottának pedig inkább – Kína ellensúlyozására – a vadásztengókra volna szüksége.
    Tehát – ha én lennék az orosz főfőfőfő-admirális, akkor Északon a sratégiai csapásmérőkkel számolnék és csak a szükséges védelmet adnám, Keleten pedig egy taktikai flottát építenék, mely az egyre nagyobb fenyegetést képes lenullázni…. Biztosan bele lehet kötni ebbe a gondolatmenetbe, de szerintem ez logikus orosz lépés lenne.

  3. „talán még annyi, hogy Oscar 2-ket is kellene telepíteni a kínai kikötők ellen.”

    Azok most jó időre kiesnek a játékból, hiszen átfegyverzés előtt állnak éppen. Öt aktív, plusz két tartalék Oscar-II. SSGN van összesen, de így is beletelik egy kis időbe, hogy átfegyverezzék őket Onyx rakétákra. Hogy addig van-e értelme bárhova is allokálni őket, az nagy kérdés, attól függ, mennyire döglött meg a jelenleg általuk hordozott Granit rendszer. Van, aki szerint kukás az egész, mások szerint jól elboldogulnak irányító műholdak nélkül is. Ez kb. ugyanolyan gumicsont jellegű vita már ezen a portálon, mint hogy mekkora harci terheléssel tudnak még felszállni az Admiral Kuznyecov Szuhoj madárkái… :-))

    „Azért egy dolgot nem értek: mi a jelentősége annak, hogy egy Borej az Északi vagy a Csendes-óceáni Flottánál van állományban. Technikailag bárhol lehet, mert bármely lehetséges célpontja lőtávolon belül van.”

    Fogalmazzunk úgy, hogy _majdnem_ minden célpont lőtávolon belül van. Ebből a szempontból ugyanis némi öntökönszúrást követtek el Ivánék, ugyanis a Delta-IV. Szinyeva rakétáinak 12.500 km-es hatótávjához képest, a Borey SSBN Bulava rakétája „csak” 8000 km-es hatótávú. Ez elég komolyan csökkenti a csapásmérő rádiuszt, persze sok minden így is belefér a céltáblába.

    „…a K-535 Jurij Dolgorukij hadrendbe állhat az Északi Flottánál. Igen, a korábbi tervekkel ellentétben állítólag az északinál. Ezen lépésre az Északi Flotta állományába tartozó, a tűzeset miatt átmenetileg – legalábbis a hivatalos orosz álláspont szerint átmenetlegi – kihullott K-84 Jekatyerinburg helyettesítése végett van szükség.”

    Annyit még tegyünk hozzá, hogy egy másik Delta-IV, a Novomoskovsk hamarosan, márciusban visszatér az Északi Flottához a nagyszervize után, valamint elnöki rendeletre felgyorsították egy harmadik Delta, a K-51 Verkhoturie nagyjavítását is, bár ő így is legfeljebb az év végén, vagy 2013 elején állhat újra szolgálatba. A Jekatyerinburg pedig, – ha igazak a hírek – 2014 nyarára készülhet el. A Sevmash dolgozóinak tehát nem kell tartaniuk attól, hogy nem lesz munkájuk az elkövetkező időkben, sőt, szerintem a „szabadság”-ról is csak a New York kikötőjében álló híres szobor juthat az eszükbe, nem a családi vakáció… :-))
    Ha már tengós poszt: éppen tegnap néztem egy dokufilmet a Discovery Science csatornán, „A jövő fegyverei” volt a címe, egy ex-Navy Seal csávó a riporter benne. Na, ott olyan ömlengés hangzott el a jenki haditechnikáról, hogy Molninak orgazmusa lett volna, ha meghallja! :-)) Látogatást tett pl. a USS Texas nevű Virginia osztályú SSN tengó fedélzetén, ahol arról tájékoztatták, hogy a Texas-t nem hallja egyetlen szonár sem, annyira halk. Azt ugyan nem tették hozzá, hogy aktív pingeléssel sem fedezhető fel, de lehet, hogy még erre is képes! :-)) A csúcs az volt, amikor közölték, hogy a Texas 25 csomós sebességnél is halkabb mint az összes többi – pl. orosz – tengó 5 csomóval haladva. A végső konklúzió az volt, hogy a Virginia osztály a végső ultimate weapon, senkinek semmi esélye nincs ellene. Azok a hülye ruszkik pedig csak építik méregdrágán azt a sok szart, ahelyett hogy néznék a tévét, és belátnák, hogy minden hiába… :-))

  4. @Killer
    Az említett filmet én is láttam, és tényleg nevetségesnek tűnik. Tűnik. Mert azt vegyük figyelembe, hogy az amerikai átlag néző korlátlanul bízik hazája fegyveres erejében. Biztos lehet benne, hogy az adóját a legjobb módon, a legjobb helyre költik. A hátország moráljának építése nagyon is komoly dolog.
    Nem is lenne komoly az az ország, amely nem legyőzhetetlen csúcsfegyvereket gyárt. Mindegyik azt teszi.

  5. @dudi

    Gondolom a hadsereg vezetői tisztában vannak saját legyőzhetetlenségük szintjével, de a texasi Bill meg a kansas-i Sue hagy higgye azt, hogy ők az atomüberkirályak :-) Ez csak némi propaganda vagy még inkább „a hazai mindig jobb” szemlélet, elég megnézni ezeknek a műsoroknak az orosz megfelelőjét, vagy csak a promóciós anyagokat (gondolok itt a néhány poszttal korábban belinkelt „A Szu-35 legyak mindenkit” c. videóra), de el tudom képzelni, hogy a franciáknál is megy egy műsor, ami egy bejátszásban a Rafale-t mutatja be miközben legyalázza az EF-t, a Raptort, az F-35-t, a PAK-FA-t meg két borejt, természetesen mindezt egyszerre és mindössze két rakétával.

    Egyébként tényleg érdekesek ezek a műsorok ilyen szempontból. Az amcsi CVN-ekről láttam kettőt is (egyik, az objektívabb NatGeos volt, a másikat már meg nem mondom mi). A NatGeosban szépen végigmentek képességeken, felszerelésen, miegymáson és a végén összefoglalták, hogy miért a legjobb hordozó a Nimitz-osztály. A másikban is hasonló módon tették ezt, csak közben mindig ment az „úúúú így az atomreaktor, íííí úgy az űrtechnológiás konyha, stb.”. Nem volt rossz annyira az sem, csak a végén már túl sok nyál gyűlt össze a tv előtt, nem győztem a macskát mindig elzavarni, mert az meg bele akart fetrengeni.

    Egyébként meg csak várjátok meg, míg kijön a Komondorról az első „független szakértől által végzett” magyar teszt :-)

  6. @Roni

    Érdekes olvasmány, bár számos logikai buktató van benne, illetve engem leginkább egy hidegháború korabeli jövendölésre emlékeztet. Túlságosan két (pontosabban három) pólusúnak látja a világot, azóta több erősebb állam is létrejött, akik azért tudnak fejfájást okozni regionális szinten, az iszlám hívőkben rejlő erőkről már nem is beszélve.

    Természetesen Irán megtámadása a cél.

    Azért az a 15.000 kevés lesz egy támadáshoz. Irán meg nem fog támadni, hogy kiprovokáljon egy háborút, mivel nála a helyzeti előny: ha megtámadják, csak védekeznie kell, ami egyszerűbb, mint egy offenzívát levezényelni, illetve az idő is neki dolgozik.

    Szerintem nem jött még el a III. világháború ideje.

  7. „(pontosabban három) pólusúnak látja a világot,”

    Nem semmi! és melyik lenne ez a 3 pólus?

    „Szerintem nem jött még el a III. világháború ideje.”
    Max atomháborúra számítanék ha gond lenne még az elkövetkező 20 évben .

  8. @Roni

    USA, Oroszország, Kína. Pl. Indiát, Dél-Amerikát, vagy a komplett arab világot meg sem említi, pedig ha kitörne a nagy csetepaté, akkor ezek nem elhanyagolható részek. Persze az ő értelmezésében mivel USA az egyedüli szuperhatalom, ezért az az egyetlen pólus, a másik kettő amolyan fél pólus, mert azokat tekinti legfőbb ellenségnek, de még sem szuperhatalmak, de a világ azért nem ilyen egyszerű.

    Max atomháborúra számítanék ha gond lenne még az elkövetkező 20 évben.

    Az úgymond „hagyományos” atomhatalmakból nem nézném ki, hogy ne csak végső elkeseredésben vetnék be a nukleáris fegyvereket, mert túlságosan súlyos üzenete van a többi atomhatalom felé. Persze korán sem elképzelhetetlen az alkalmazásuk pl. kis területen taktikai tölteteké, de fent állhat a veszély hogy sok szövetséges elpártol, illetve hasonló fegyverekkel kezdenek el visszalőni.
    A mostani, ill. leendő kevésbé stabil államoknál (Pakisztán, Észak-Korea, Irán) viszont könnyen elképzelhető a nukleáris csapásmérés alkalmazása.

    @dudi

    Gondoltam nosztalgiázok kicsit, hogy mégis milyen lehetett régen a hangulat :-)

  9. „Csak kimondta azt, amit egy aktív politikus soha.”
    +1pont

    GrGLy:

    1 India szövetségese Amerikának .
    2 a nem komplett arab világot meg jelenleg usa által pénzelt emberekék vezetik .
    Ott a szélsőségesek győzelme a választásokon csak mese.
    Vagy éppen már semmi kedvük a háborúhoz.

    „(Pakisztán, Észak-Korea.
    Iránnak még nincs .

  10. Az öreg anno nagy szarkeverő volt. Az egyik nagy…. Az összefüggéseket jól látja, ha az aktuális erővonalakat nem is. Például érdekes, amir Európáról mond.
    Vajon miért a legkisebbet veri most az Unió (Most nem érdekes, hogy jogos-é vagy nem.)?
    Barroso: minden hatalmunkat latbavetjük.
    Mintha Ferminek lenne igaza a magyarok földön kívüliségéről. Vajon miért félnek egy kis létszámú, gazdaságilag gyenge országtól, mikor a költségvetési hiányunk, a valutatartalékunk ezt nem indokolja?
    Az pedig, hogy „közel van”, azt tessék történelmi távlatban tekinteni. Jelentése: előbb-utóbb elkerülhetetlen.

  11. @Roni

    Per pillanat tényleg szövetségesek, de kérdéses, hogy pl. egy háborúban Irán ellen mellé állna-e, hogy Pakisztán mellett további más iszlám államokat is magára haragítana, illetve kivívja Kína ellenszenvét.
    A szövetségek nincsenek betonba öntve, lásd USA és Törökország esetét.

    Az araboknál megint a „per pillanat”-on van a hangsúly, mert az USA-val szövetséges vezetőség elmozdítható, akár külső beavatkozás segítségével. A szélsőségesek győzelme sem feltétlenül szükséges, elég ha csak az új vezetőség nem engedi át az amerikai csapatokat a saját területein megnyirbálva ezzel az USA logisztikai lehetőségeit.

    Iráni atomfegyver: írtam, hogy „leendő”, de ki tudja, lehet, hogy ahogy megérkeztek az amcsi katonák Kuvaitba kitolnak egyet a garázsból. Elég csak a lehetőségét meglebegtetni annak, hogy már rendelkeznek egyel, máris más lesz a helyzet.

    @Littlejohn

    Vajon miért félnek egy kis létszámú, gazdaságilag gyenge országtól, mikor a költségvetési hiányunk, a valutatartalékunk ezt nem indokolja?

    Lehet, hogy az EU-nak is kellett egy Irán, így mi lettünk azok a gazdasági atombombánkkal (ami csak az ország határain belül működik).

  12. Na, meg arra is kíváncsi lennék, hogy a Borej hátsó vezérsíkja kompatibilis-e az IL-62-es vezérsíkjával? :) :)

    Naná, hogy kompatibilis. Ez olyan, mint a Lada kapcsolók esete, majdnem az összes orosz katonai vasban találni belőlük. A Borejre is csak kéne pár hajtómű meg két szárny és máris mehetne járőrözni a felhők közé. :-)

  13. Az egész orosz hadsereg a kompatibilitás szent parancsa szerint működik. Így lehet az, hogy a Kilo-k tornyát a Tu-95-sökre lehet applikálni, a szabvány katonai vasedény dobtár ként is működik, a BTR-80-ra passzintva a T-72-es tornyát és a Ka-32 rotorját máris lebegő tankvadászt kapunk. És ezek nem igényelnek ám radikális átalakításokat, Szergej kint a mezőn meg tudja csinálni egy 13-as kulccsal és egy csavarhúzóval. Ezeken kívül egyébként még rengeteg variáció létezik, az CIA még a hidegháború végén megpróbálta összeszámolni, de 2345814-nél feladták.

  14. Gacsat.

    Társadalmi hatásoktól eltekintve mér baj ha egy terület népessége csökken?

    Minimum az emberek létszáma továbbra is arányos marad bizonyos határon belül az terület eltartó kepésségével. Feltételezve a talaj eróziót.

    2. Este az eltartó képesség nem romlik. Akkor viszont kevesebb ember jút az eddigi erő források. Mennyiség álladó.
    Egységnyi emberre több erőforrás jut vagy(és)az egész rendszer időben jobban fenntartható.

    Én ezért nem értek egyet a feltételek nélküli menekült bevándorlással.

  15. „Társadalmi hatásoktól eltekintve mér baj ha egy terület népessége csökken?”

    Az nem elég? Már a mostani állami nyugdíj is alig kitermelhető pedig most még 2.2 körül van a fertile rate. Mi lesz amikor a mostani fiatalok mennének 68-70évesen nyugdíjba?

    „Egységnyi emberre több erőforrás jut vagy(és)az egész rendszer időben jobban fenntartható.”
    Környezetileg esetleg. Valójában a kevesebb ember, kevesebb munka, kevesebb megtermelt érték, a meglévő eszközök piaca összeomlik, tipikusan a minek házat építeni, ha üresen állnak…
    Ez az egész még a bevándorlok számára vonzó Németeknél is súlyos probléma lesz, nemhogy nálunk vagy ruszkiknál.

  16. Fade ki mondta hogy egyszerű dolog.

    Kínai állam se jó kedvéből vezette be az egyke programot. Rövid vagy középtávon náluk is problémákat szül.

    Míg Indiába vagy Afrikába nem is nagyon akarnak hallani a születés szám szabályozásról.

    A kapitalizmus a végtelen növekedésre és olcsó energia hordozóra.
    Etológiai ez a patkányok közgazdaság tana. Egy élő hely erőforrásait gyorsan kimeríteni oszt tovább állni vagy kipusztulni.

    Na már most 1 darab földünk van. Nem több energetikai megoldásaink gyermekkorba járnak. Energia készletek egyre szűkösebbek.

    Ilyen kríziseket a történelembe álltálába nagy háborúkkal zárták le.

    A békésebb út Európába és Oroszországa a generációs feszültség való keserű együtt élés.
    A mai út meg ön gyilkosság, bevándorlók teljesen más kultúrából érkeznek, akik zömmel nem is annyira képzetek hogy egyből munkára lehessen fogni őket.
    Gyakorlatilag társadalom csere zajlik

  17. Ráta 2.2 ?
    Hol élsz ?
    USA-ban 2.1 körül van, EU-n belül, mindenütt 2 alatt bőven. Nálunk olyan 1.3 lehet úgy, hogy van egy nép, amelyik dob egy átlag 5-öst. Nyugaton dettó.

    Ez az elöregedő társadalom a legnagyobb csalás, amit a nap alatt kitaláltak, mert kevesebb népesség, kevesebb igény és elvégzendő munkát jelent, amit el tud végezni a fiatalság mindig. A bevándorlók majd nyomják felfele a GDP-t, év vicce…

  18. Dova. Az elöregedő társadalom szlogen a liberális bevándorlás erőltetését igyekszik kőbe vésni.

    Ha már hazánk.

    http://www.noi.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=81569
    http://www.weborvos.hu/adat/magyarorvos/2007dec/28.pdf
    http://www.delmagyar.hu/kitekinto_dm/meddig_elunk_-_nemzetek_toplistaja/2079001/

    Átlagosan ma egy magyar férfi 2-3 évig élvezheti a nyugdíj örömeit :)
    Hude sok az idős.

    http://www.hrportal.hu/hr/a-tb-es-nyugdij-jarulek-fizetesenek-uj-szabalyai-20110203.html

    kb. 40 munka évet dolgozik le egy férfi ember év 24% nyugdíj járulék fizetési kötelezettséggel. Bruttó havi 190000 ft munka bér esetébe évente 570000 ft az elvonás . 40 év után 22,8 Mft plusz kamatok :).
    Átlagba nyugdíjas ként majd kap havi 70000-90000 Ft/hó. Átlagba 1-3 Millió forit nyugdíjpénzt él fel egy ember.

    15 millió ft meg állam bácsi marad :) Még optimista is voltam :)

    Kinyeli le a különbözetet?

    elnézést mindenkitől.

  19. Doca. Nézd Fade tottálisan jól látja Afrikába hiperszuper szakmunkás képzők vannak. Csak a félre vezetés céljából mutogatják az ellenkezőjét.

    Mikor a reál gazdasági szerepelők nálunk is panaszkodnak szakmunkás képzésre és a felsőoktatásra.

  20. monyok, a nyugdíjasok mindössze 15%-a dolgozott 40 évet és nem 190ezret keresett hanem sokkal kevesebbet. A tény az, hogyha minden nyugdíjas annyit kapna, amennyiért megdolgozott, akkor kb 1,7 millió nyugdíjas kapna átlag 40ezret. Ezzel szemben jelenleg 3millió kap átlag 105ezer+kedvezményt. 3-szor 4-szer annyit költünk nyugdíjra, mint amiért megdolgoztak. Ne legyenek illúziók, ezért van bajban a gazdaság. Szó szerint azért nincs kerozin a Gripenben, mert nyugdíjra megy el. Amikor nem jut pénz az egészségügyre gondolj arra, hogy a 90-es években csökkentették a munkabérnél az EÜ járulékot és vele párhuzamosan növelték a nyugdíjjárulékot. Egyszerűen átraktak 300 milliárdot az EÜ-ből a nyugdíjba. A magánnyugdíj megtakarítások szinte egyben a nyugdíjak fedezetére mentek és nem értek el semmit vele csak kitolták másfél évvel a problémát. A nyugdíjkassza hiánya nagyobb mint a költségvetésért. Magyarán ha annyit költenénk nyugdíjra, mint amennyit beszedünk adó formájában erre a célra, akkor nem is lenne költségvetési hiány.

    Aki kételkedik ebben, az nézzen először költségvetést. Lesz meglepi.

  21. OFF
    Ja, nyugdíjakra!
    Biztos nem az ellopott színesfém, ill. csatornafedelek pótlására, meg a barna ellőgépek által létrehozott előemberek garmadájának családipótlékozására, segélyre. a lerongált házak kijavítására, meg hogy néhány évente újat kapjanak szinte teljesen ingyen.
    Arra, hogy tele vannak velük a börtönök stb, stb…
    Egy nettó Alien horda, mert nem nép az biztos…
    (Egyébként ki a f..om kap ma 105e felett nyugdíjat? Akik végigrobotolták az életüket, örülnek ha a gázszámlát be bírják fizetni, meg jut csirkeszárnyra…) Na mindegy.
    ON

  22. Beta nem tűnt fel a Bruttó 190 000 Ft az amit elvileg kapnál adó nélkül.
    Ennek a Nettója ma 90 000 Ft + pár ezer. Ezt onnan tudom hogy a jelenlegi szobatársam pénzügyi tanácsadó.

    http://www.hrportal.hu/hr/a-tb-es-nyugdij-jarulek-fizetesenek-uj-szabalyai-20110203.html

    Innen vettem a nyugdíj járulék mértékét.

    Ne a nyugdíjast szapuld. Te is leszel még az jobb esetbe. Ráadásul te azokra hőbörögsz akik 1950-60 évek szülöttei, vagy a múlt éven elhunyt nagyapám aki hadi árva volt. Asztalos mesterként komcsi pártag ként stb. 85000 több nyugdíjat soha nem kapott. Családomba van olyan aki korkedvezményes nyugdíjas na az még kevesebb pénz kap jóval.

    Az hogy mi miatt van ez a állapot ne mennyük bele. Lényeg ne a nyugdíjasok zsebébe keresd.

  23. OFFFFFFFFFFFFFF

    Beta magán nyugdíjad akkor úszott el mikor 260 euróból lett 310 euró 19% növekedés.
    Valamint felül értékelt Mol papírt vettek belőle + plusz alföldi gázmező kitermelésének jogát is megkapták mint felár.
    Európai gázvezeték miatt.