|

K-84 Jekatyerinburg – fő az optimizmus

A december 29-én, úszó szárzdokkos pátyolgatása közben lángra kapott és igen kitartóan égett K-84 Jekatyerinburg nevezetű, Delta IV-osztályú ballisztikus rakétahordozó atom-tenmgeralattjáróval kapcsolatban az eseményt követő 1-2 napban igencsak ellentmondásos híreket lehetett hallani. Két dolog volt biztos: hogy a tűzesettel kapcsolatban megy a ködösítés, illetve, hogy az oroszok vadul állítják, hogy a Szinyeva hordozóplatformként funkcionáló boomer bizony visszakerül még aktív szolgálatba.

Menetközben érkezett az új év, majd a pravoszláv karácsony, az orosz média pedig pisszenés erejéig sem foglalkozott a tűzesettel. Egészen mostanáig, mikor is Dmitrij Rogozint idézte. A miniszterelnök helyettes kedden tett látogatást Roszljakovoban, ahol természetesen végigvezették a „megpörkölődött” atom-tengerelattjáróban.

A miniszterelnök helyettes elmondása szerint most már optimistábbak a Jekatyerinburg aktiv szolgálatba történő visszaküldésével kapcsolatosan, mint voltak a tavalyi év végén. Elmondta, hogy bejárta a tengeralattjáró egészét és igen, annak elülső része károsodott, de rendelkeznek a javításhoz szükséges technológiákkal, így a K-84-es SSBN megfelelő időn belül újból aktív szolgálatba állhat majd. Ám hogy mikor annak részletezésébe nem bonyolódott bele. Annyit azért hozzátett, hogy a már a tavalyi évben megindult vizsgálat lezárultával nevesítésre kerülnek mindazok, akik bűnösek a tűzeset kialakulásában.

20 hozzászólás “K-84 Jekatyerinburg – fő az optimizmus”

 1. A fő bűnös természetesen a tűz volt, amiért kialakult.
  Másik bűnös az a melós, aki besegített a kialakulásnál, mert hónapok óta nem kapott fizetést abból a néhány milliárdból, amit kedvenc munkahelye kapott.
  Harmadik fő bűnös az, aki lenyúlta a melós fizetését, de ő érinthetetlen.
  Negyedik, aki bennehagyta a Szinyevákat, de őt nem is keresik.

 2. Utána néztem az orosz médiában…..Rogozin szavai szerint a legjobban megsérült az 1 szekciónak vízalatti része, ott van hidroakusztikai berendezések + torpedos kamra. Javitási idő – néhány hónap. Költsége kb 1 milliárd rubel… / 1 euro-40rubel/

 3. „Javitási idő – néhány hónap.”

  Szia Gyima! Hát, annál azért több lesz:

  „According to the first assessments Russian naval experts made after the fire, repairs will take at least one year, depending on whether the submarine’s hydro acoustic system needed to be replaced or not. It will probably be late 2013 before “Yekaterinburg” is out on water again.”

  Source: http://www.barentsobserver.com/sub-repairs-will-cost-more-than-1-billion-rubles.5006517-58932.html

  További probléma, hogy értelemszerűen a tengót csak a felszínen tudják vontatni, mivel mozgásképtelen. Csakhogy leghamarabb idén május-június környékén tudják átvontatni a Sevmash szeverodvinszki hajógyárába, mert a Fehér-tenger legkorábbban akkor lesz jégmentes!

  Más! Kuruc olvtárs figyelmébe:

  http://rusnavy.com/news/navy/index.php?ELEMENT_ID=14012

  Az idei RIMPAC hadgyakorlaton orosz részről a Bystry vesz részt, egy Neustrashimy osztályú romboló a Csendes-óceáni Flottától. Ha te is arra jársz, vagy esetleg kiköt Ausztráliában is, akkor érdemes lenne megkukkantani, mert a Bystry volt az, amelynek a hátsó traktusára valamilyen titokzatos VLS indítókat szereltek az oroszok még 2008 környékén. Lehet hogy valami új ASW fegyver, de a többi Neustrashimy rombolón (orosz és kínai egyaránt) ott nincs semmi, csak a helipad…

 4. Kedves Little John! Most írhatnám, hogy csak látni akartam, hogy figyeltek-e, de nem írom, mert tényleg én baxtam el! :-)) Úgyhogy teljesen jogos, ráadásul fogalmam sincs, miért írtam Neustrashimy-t, természetesen Sovremenny-re gondoltam. Ráadásul az oroszoknál az elnevezés sokkal egyértelműbb, mint sok más országban a „Type-X, Type-Y” kezdetű szarakodás… :-))

 5. „Helyesebben, a helipad oldalán látszik valami, ami egy nem kör alakú Smerch-hez hasonlít…”

  Nem arra gondoltam, mert így biztosan nem látszik. Ezek a fedélzetbe süllyesztett VLS indítók, és a Jane’s közölt róla egy légifotót, ahol felülről látszik. Fel is tették a kérdést, hogy what the fuck, vagyis csto eto? Persze az oroszok a rájuk jellemző nyitottsággal kussolnak róla azóta is… :-))

 6. Killer Clown szerint:
  2012. január 11. szerda @ 13:32

  “Javitási idő – néhány hónap.”

  Szia Gyima! Hát, annál azért több lesz:

  Emberek, én csak fordítottam….Amúgy azért annyi baleset van már évek óta / főleg most már az űrhajózásnál is/ mert kezd már kifutni a sovjet örökség, hardverben és a softverben /szakemberek/ is….Tulajdonképpen ugyanaz van nálunk, mint Magyarországon, mindenki „üzletember” akar lenni, hadsereg még egy régi ócska vasakon kocsikázik , csak mások a méretek…mind a régi. De most legalább az utobbi években az olaj- gázbevételeknek köszönhetően / hála Istennek, vagy inkább basz….meg, ha magyar benzinárakra gondolok/ belevagták egy nagy modernizációba, mert rájöttek, hogy más kiút nincsen…Normális fizetések végre vannak, fiatalok mennek mérnöknek!!, csak még kevés a tapasztalat…ezért vannak bakik most. Szóval idő kell, mert régi sovjet garda vagy leszerelt, kihalt, vagy kiment külföldre is most USS-ket épít nagy sikerrel. De idő az kell…túl nagy az ország, túl sok régi vas, plusz orosz laza mentalitás.
  Ami a fizetéseket illeti…most ünnepek előtt beszéltem skype-on egy volt iskolatársammal….Moszkvában él, dolgozik valami vegyes multi cégnél….nála házvezető nő havi 1.100Eurot kap.. 340.000 forint…6 óra. Lassan már kezdtem azon meditálni, hogy visszamenjek-e..vagy inkább első sorból végig nézem a OViktor szerzői drámát.

 7. „Lassan már kezdtem azon meditálni, hogy visszamenjek-e..vagy inkább első sorból végig nézem a OViktor szerzői drámát.”

  Ha van hova visszamenned, szerintem egy percig se tétovázzál! Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Moszkva a legdrágább város a világon, olyan „lepusztult” helyek, mint Zürich, Monaco, vagy Tokió labdába sem rúghatnak mellette. Egy példa érzékeltetésül: a Financial Times írta, hogy ha Moszkva Belvárosában leteszel egy százdolláros bankjegyet a földre, akkor egy akkora területű lakást sem tudsz venni belőle, mint amennyit a bankjegy eltakar, olyan négyzetméter árak vannak arrafelé…