|

Bulava – zöld lámpát kapott a hadrendbe állítás

Dimitrij Medvegyev orosz államfő mai bejelentése szerint a Bulava tengeralattjáróról indítható interkontinentális ballisztikus rakéta pénteki kettős tesztje mérföldkőnek számít a program tesztelési szakaszában, lévén lezárja azt, és így megkezdődhet az Orosz Haditengerészet általi hadrendbe állításának előkészítése. Amire egyébként várhatóan a 2012-es év végig sor is kerül majd, a Bulavával felszerelt első Borejek pedig a jövőben Viljucsinszkba, a Csendes-óceáni Flottának a 4. generációs SSBN-ek fogadására kiépített támaszpontjára hajóznak majd át.

“Egy rendkívül fontos ponthoz értünk – befejeztük a Bulava tesztelési szakaszát. … Hadrendbe állításra kerül.” – nyilatkozta a 2012-ben leköszönő orosz elnök.

Nos tehát, történetének 18. és 19., vagy ha úgy tetszik a 2011-es szezon 4. és 5. tesztjével – papíron legalábbis – befejeződött az anno „pályakezdőként” csapnivalóan teljesítő SLBM hadrendbe állításig vezető útja. Ez persze nem azt jelenti, hogy a jövőben nem hallunk majd róla. Dehogynem, hiszen vélhetően egyrészt pont előélete, másrészt a Borej-osztályú egységek csatasorba állása miatt nyüstölve lesz még őkelme. Ám hogy milyen menetrenddel, az egyelőre ismeretlen – ahogy a hadrendbe állítás akár csak valamennyire is konkrét céldátuma.

38 hozzászólás “Bulava – zöld lámpát kapott a hadrendbe állítás”

  1. ‘a 80-as évekig senkinek nem jutott eszébe ellőni egy teljes javadalmazás SLBM-et egyszerre’

    szerintem biztos eszükbe jutott, csak előtte biztosamibiztos összeadták a számokat, és valami más jutott az eszükbe.

  2. Szerintem senki se volt biztos benne, hogy a tengeralattjáró megmarad. Gondold el: a sújának a negyedét ellövik róla 2 perc alatt. ez azért komoly stabilitási gondokat idéz elő. Aztán meg kellett hozzá 1 rakomány leselejtezni való rakéta.

  3. Persze hogy tud mindenki mindent. Főleg a védelmi rendszerek áttörésében fejlődnek. Csalifejek, manőverező harci részek, ilyesmik. Áttérnek a szilárd hajtóanyagokra, így nagyon lecsökken a reakcióidő. Mondjuk 2 óráról 6 percre. Ráadásul így csak 1 jármű kell. Tudsz angolul? A KatPol blogon van róla angol nyelvű videó. Az Oka rakéta a téma.

  4. Ahoz, hogy felszálás közben lődd le, ott kellene lenni. Leszáló ágban meg meg meg kell tudni különböztetni a csalitól, aztán meg tükrözhet, és trükközhet is. Továbbá, a mai rendszerekkel vagy 5 másodpercig kell 1et célkövetni, és besugározni. Ha 1xre 6 jön, akkor 6 lézer kellene hozzá. Pont erre tervezik az új rakétákat.
    A lézerekkel több elvi probléma is van.

  5. Ha elölről számolod, akkor kb. az első tengelyénél áll fent a fószer, a 7. tengelyen lévő kereket pedig takarja a járgány végén lévő kitámasztókar, szóval megvan a 7 kerék :) Ha belenagyítasz a képbe, akkor hátulról látszik valamennyi a leghátsó tengelyen lévő kerékből is.