|

Új gépeket vehetett át a Francia Légierő

Újabb repülőgépekkel bővült a gallok gépparkja, ugyanis a Francia Légierő (Armée de l’Air) Creil-Senlisben található bázisára megérkezett az első két darab CN-235-ös.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Franciaország az Airbus A400M ‘Grizzly’ csúszása miatt 8 darab CN-235-300 típusú teherszállító repülőgépet rendelt az EADS leányvállalatától. Nos, az európai konzorcium már le is szállította az első két gépet, melyeket a CASA Sevilla mellett található üzeméből január 6-án délután repültek át a Creil-Senlisben található bázisra. (A leszállítást előző napra tervezték, azonban a rossz idő nem tette lehetővé az átrepülést.) Az új masinákat, melyeket a gyártó hivatalosan 2011. november 17-én adták át a DGA-nak (General Directorate for Armament – Védelmi Beszerzési Ügynökségnek), a 3/62 ’Ventoux’ szállító század repüli majd. A további gépet folyamatosan szállítja majd le az EADS, az utolsó, nyolcadik masina átadása 2013. áprilisa környékén lesz esedékes.

Fotó: Armée de l’Air ,

A Francia Légierő számára nem ismeretlen az IAe (Indonesian Aerospace) segítségével kifejlesztett típus, hiszen a CN-235-ös korábbi, „100”-as változatát 1991 februárja óta üzemeltetik. Ebből a variánsból 20 darabot vásároltak, melyek közül 18 darabot 1993-tól korszerűsítettek „200”-as változatúra. A flotta ma már nem teljes, 2003. december 17-én Suc-et-Sentenac közelében egy balesetben elvesztették a F-RAIA lajstromú gépet.

3 hozzászólás “Új gépeket vehetett át a Francia Légierő”