|

Komoly mennyiségű rakétát vásárolt India

Az indiai kormány az épp korszerűsítési programon áteső Dassault Mirage 2000H típusú vadászbombázók számára komoly mennyiségű légiharc-rakéta beszerzését határozta el.

Az európai fegyvergyártó óriás, az MBDA megbízást kapott Indiából, hogy szállítson le az ázsiai ország légiereje számára 500 darab Mica levegő-levegő rakétát. A 950 millió euró (1.2 milliárd dollár) értékű üzlet tényét január 5-én jelentették be az Indiai Légierő (IAF) illetékesei, azonban szerződés még nem köttetett. Azt egyelőre nem részletezték, hogy melyik változatból mennyit kívánnak vásárolni, azonban az biztos, hogy mind a hőpelengátorral, mint a radarral szerelt változatból vesznek.

A beszerzés már csak azért is érdekes, mert az MMRCA tender döntősei között ott a Dassault Rafale is, mely szintén alkalmazhatja az említett fegyvert. A közelmúltban január végére halasztott döntést akár előre is vetítheti a mostani szerződés, de az indiaiaknál semmi sem biztos, láttunk már tőlük pálfordulókat…

11 hozzászólás “Komoly mennyiségű rakétát vásárolt India”

  1. 126 géphez 500 rakéta édes kevés, alig jön ki az egy madárra való egyszeri – szűkös – javadalmazás…
    De ha ez csak a Mirage-hoz kell, akkor ez tekintélyes mennyiség. Jelen állás szerint a két eu kacsát már csak India teheti sikeressé és ez a Rafale-ra hatványozottan igaz!

  2. Megint nem tudjuk pontosan mit tartalmaz a vételár, de soknak tűnik !

    Egy nem ismertetett európai tender összehasonlításai alapján a BVR képesség vizsgálatánál az AMRAAM-al felszerelt gépek maximum tíz pontból 8-9 pontot kaptak, a Mica-sok meg csak 2-3-at !

    Lehet,hogy India nem jut jobb légiharc rakétákhoz, de az ár akkor is soknak tűnik !

  3. A logisztika rémálom lehet az indiaiaknak. Hazai, orosz, francia, izraeli fegyverek garmadái, a Poseidonokhoz gondolom amerikai fegyvereket rendeltek?
    A rendelések összeírása sok álmatlan éjszakát okozhat a tiszteknek.

  4. „Megint nem tudjuk pontosan mit tartalmaz a vételár, de soknak tűnik !”
    Szvsz csak az 500 rakéta lesz benne esetleg még az indítósinek meg ilyesmi, az ár alapján legalábbis én így gondolom, főleg annak fényében, hogy eddig is rendszeresítve volt náluk ez a fegyver.
    Svájc is nemrég vásárolt be:
    „150 db AIM-120C-7 BVR-rakéta, 6 db AIM-120C-7 telemetria-rakéta, 24 db gyakorló CATM-120C-7, 1 db tartalék irányítórendszer, a szükséges indítósínek, logisztikai berendezések, tartalék alkatrészek, műszaki segítségnyújtás és képzés, teljes dokumentáció.” Ez 358 millió dollárba került, ezzel összehasonlítva kb korrekt az ár szerintem.
    https://htka.hu/2010/12/27/karacsonyi-hirmorzsak/

  5. Lehet, hogy drága, de a franciák kényszerhelyzetben vannak. Sajnos ma már ritkán rendelnek tőlük, így ebből a pénzből sokáig kell túlélni a fejlesztő-gyártó-marketing-stb kapacitásnak. A dolog persze ördögi körré válik, mert az emelt ár miatt mégúgyse rendel tőlük senki… :)

    Az indiai Rafale-rendelés (ha összejön) csak részsiker, mert a gépeket Indiában kell gyártani. Ja, és miután az indiaiak megtanulták a technológiákat, jöhetnek a „saját fejlesztésű” gépeik, onnantól meg Európára, oroszokra már semmi szükség nem lesz. Ez zajlott le az elmúlt 15 évben Kínában is, csak ott sokkal pofátlanabb formában, ill. a sárgák gyorsabban loptak, hamarabb jöttek ki a saját verziókkal.

    Amikor még az USA, Európa kezében volt a tudás és a technológia, ott kellett volna észnél lenni, és csak készterméket eladni, külföldi gyártás kizárva…

  6. Én azért kiváncsi lennék 1 komoly háború 3. hónapjában a különböző országok hadieszközeinek hadrafoghatóságára, és harcértékére. Az amerikait 66% hadrafoghatóságra, és 90% harcértékre saccolom. A kínait és indiait 15% hadrafoghatóságra, és 50% harcértékra.
    Magyarul úgy saccolom, az impik az ott levő cuccaik 60% erejét tudják kihasználni, az indusok meg 7%át.
    Csak hogy a másolt vasakhoz hozzászóljak.