|

Német Typhoonok Bulgáriának?

A hírek szerint Angela Merkel német kancellár egy rendkívül kedvező ajánlatot fog részletezni Bojko Boriszov bolgár miniszterelnöknek utóbbi január 17-18 között aktuális németországi látogatása során. A bolgár miniszterelnök látogatása ugyan nem a Bolgár Légierő típusfrissítéséhez kötődik, de arról is szó lesz.

Bulgária nagyjából pont egy évvel ezelőtt kért információkat a kiszemelt típusok üzemeltetőitől, hogy tisztábban láthassanak a gépek valós képességeiről, illetve üzemeltetési költségeikről. A MiG-29 üzemben tartása mellett a Bolgár Légierő a papíron még nagyobb számban hadrendben álló MiG-21bis és Szu-25 gépparkját akarja modernizálni egy modern típus akár használt példányaival – melyből mindössze 8 darabot éreznek megengedhetőnek pénzügyileg.

A bolgár tenderen a nyugati mezőny mögötti összes cég képviseli magát: a németek által forszírozott Eurofighter mellett így jelen van a pénzügyi szempontokból is tagadhatatlanul jó helyzetben lévő Saab a JAS-39C/D Gripennel, a Dassault és a Lockheed Martin az F-16-ossal.

[singlepic id=1724 w=584 float=none]

39 hozzászólás “Német Typhoonok Bulgáriának?”

  1. 8 db-tól nem is kell több. Azonban lehet, hogy túl „erős” nekik az EF és amilyen véleménnyel volt róla a holland pilóta elég szomorú lenne, hogy nagy nehezen megveszik vagy lízingelik a fenti mennyiséget és abból 1-2 tud repülni, a többi meg állni kényszerül műszaki hiba miatt…
    Két hajtómű párti vagyok, de lehet hogy most jobban járnának néhány használt holland F-16AM/BM géppel vagy Gripennel. Igaz a holland üzletet nem írjátok, s a LM is be kellene vonni a képzés, alkatrészek, háttér stb. miatt, de ajánlat kérést megérne, több okból is.

  2. Lényegében ott tartunk, hogy az ötödik generáció nyomulása miatt, az elkövetkező húsz évre már nem éri meg új kéthajtóműves nem lopakodó gépeket beszerezni. A használt F-16 vagy néhány új Gripen az még elmegy, de pénzt kiadni Rafale-kra, Eurofighterekre ráadásul olyan áron, amiért F-35-öt is lehet már kapni pláne nem.

    Európa rábaszott a generációváltásra.

    Ugyanakkor ez nem igaz az orosz típusokra, azok vevőköre speciális helyzetben van, lényegében vagy azt engedheti meg magának, vagy csak azt kap. Bár úgy hiszem az exportra szánt kínai egyhajtóműves ezen a piacon is rendet fog vágni.

  3. molni:

    Félre érted amit mondani akarok, (valószínűleg mindenki szembe megy a forgalommal az autópályán :-D), úgyhogy megpróbálom másképp leírni:

    Orosz vasak speciális vevőköre volt a gondolatindítóm (blogen szerint:
    2012. január 5. csütörtök @ 11:01). Ere írtam, hogy a szu-30 gépcsalád az, amit nem azért vesznek, mert nincs másra lehetőség, hanem másért.
    – Pl.: több lábon akarnak állni, stb (bár Venezuela kivétel).

    India simán megengedheti magának a nyugati nagyvasakat is, de Malajzia is.

    Remélem értitek, mit akartam írni.

  4. molni

    Pont ezért írtam,hogy kivétel!Vehettek volna mást is de oroszt vettek.

    OFF
    Versenyt hirdetnek a világ elit alakulatai között: Egy tevét kell megtalálni, mélyen a sivatagban. Összegyűlnek a harcosok, elsőnek elindul az amerikai csapat. Eltelik 15 perc, hozzák a tevét.
    A következő a francia csapat, 23 perc alatt előkerítik az állatot.
    Most az oroszokon a sor: Elindul a csapat, 5 perc múlva hoznak egy kékre-zöldre vert elefántot. A többiek méltatlankodni kezdenek:
    – Srácok, ez nem teve, ez egy elefánt!
    Mire az elefánt:
    – TEVE VAGYOK!!! TEVE VAGYOK!!!
    ON

  5. „Európa rábaszott a generációváltásra.”

    Semmire nem baszott rá egyszerűen szövetségesek amerikával ami jól mutatja az az f-35 vételét is .Ha verseny lenne akkor nem hinném hogy f-35 dugna Európa segge alá a jenki.

    „vagy csak azt kap.”

    +1 pont
    Mert ha valaki nem kaphat jenki vasat akkor Európai vasat sem kaphat.
    És akkor ott vagyunk hogy Európának teljesen felesleges saját. 5 gen gép .

  6. Magyar Gripenek Horvátországnak:
    http://www.origo.hu/itthon/20120105-vadaszgepeket-ajanlott-fel-horvatorszganak-magyarorszag.html

    Miközben a HM 426 millió dollárt akar elpazarolni semmire se jó használt helikopterekre. Soha nem gondoltam volna, hogy lesz kormányzat, amely nagyságrenddel rosszabb lesz honvédelmi politika terén mint a ballibek voltak. Gyakorlatilag ezzel a lépéssel a hadsereg egyetlen korszerű eszközökkel felszerelt és a program minden fogyatékossága ellenére azért létező és hatékony képességét degradálnák rossz viccé, ezzel befejezve a hadsereg felszámolását.

  7. Hát ez kész…. Mostmár tényleg elegem van ebből az egész kormányzatból úgy ahogy van… Az még elment volna ha átvesszük a horvát légtérvédelmet, abból még pozitívan is kijöhettünk volna, mert nőhetett volna a repült óraszám és csökkenhetett volna a ránk eső törlesztési összeg ,de hogy ezt a nyúlfarknyi századot is leépítenék… ez kész… Úgyse kell majd valószínűleg a horvátoknak az a 6 db gép, de akkor is, hogy tehet ilyet Magyarország honvédelmi minisztere, aközben, hogy erős és ütőképes hadsereg felállításáról szónokol… Eddig egyetlen embert néztem valamibe a fideszből, mégpedig Hendét… De ez is egy kamu ember… Bocs a kirohanásért de ez kész… ÁÁÁÁhhhh…

  8. Hát ez az Origós cikk ez a szokásos kacsa! Ha az országba csak egy politikailag független hír portál lenne komolyan mondom nem itt tartana az ország! Csak azt nem tudom, hogy a média törvénybe azt mért nem rakták bele, hogy a kacsa meggörbített hírt mocskos módon megbírságolják, aztán leszoknának errŐl!

  9. Tessék most mondta a MR1 Kossuth rádió, hogy módosítani akarják a gripen szerződést!! Azt tárgyalják, hogy 2016-ról kitolják a szerződést 2026-ra és így csökkenne az éves törlesztő részlet! Nah akkor most milyen Horvátország meg mi a faszom van??? A jó k…va anyját a zs.dó megtévesztő médiának!!!

  10. Nem kell mindent komolyan venni….
    Azért elgondolkodtató lenne Horvátországot is bevállalni. Közösen olcsóbb lenne az üzemeltetés, az ottani pilótákat is ki lehetne képezni, nagyobb légtér, több repült óra és talán a légi utántöltést is lehetne végre gyakorolni. Ellene szól, mint tudjuk, közös lónak túrós a háta…..
    Ha igaz.
    Talán a MiG-ekkel is lehetne kezdeni valamit, ha már eladni sem tudjuk őket…

  11. daniel: HM költségvetése:

    év milliárdft GDP arány
    2006[5][6][7] 283,1 1,20%
    2007[8][9][10] 278,2 1,09%
    2008[11][12] 319,7 1,20%
    2009[13][14] 320,6 1,22%
    2010[15][16] 308,2 1,14%
    2011[17][18] 248,9
    2012[19] 234,8

    2010es költségvetésben is már szépet vágtak a HM költségvetésén 2011ben mégnagyobbat majd idén ujabb pofon és ebben még nincsenek bent a várható zárolások. (Évközben 99% még csökkenteni fogják a HM költségevetését.)

    Ehez add hozzá a franciakrémest és kiderül, hogy a HMnél már SEMMIRE sincs pénz.

  12. Egyébként ha 2026-ig meghosszabbítjuk a lízingszerződést akkor valamivel még drágább lenne a Gripen program csak később kéne kifizetni.
    Mivel gondolom az hogy a svédek később kapják meg a fizetségüket valamiféle késedelmi díjat is ki kell fizetni.
    De cáfoljatok meg ha tévedek! :)

  13. zolika- drágább lenne de tán „95% nőne” a repült óra szám 16800 óráról több mint 32000-re?! de addig még annyi minden változhat, lehet hogy ránk köszönt a jó lét és a végén még a svédek bérlik tőlünk a gépeket! :D:D:D:D Fade-igazad van! Inkább bal liberális f*sszopók! ;)

  14. 2009-hez képest nagyjából 100 milliárdal megvágták a költségvetést…
    Nem értem miért gondolják, hogy elég lesz ez a kevés is, pedig még 29 780 főre növekedik is a létszám, meg jön a tartalékos haderő stb….