|

Bezárhatja wichitai létesítményét a Boeing

Szép lassan kezdenek megjelenni az amerikai védelmi piacon azoknak a megszorításoknak a nyomai, amiket az államadósság túlzott megnövekedése miatt vezetett be a kormány a közelmúltban. Washington, mint ismeretes, több százmilliárd dollárral csökkentette honvédelmi kiadásait is, ez pedig kezd visszaütni: a megrendelések esése miatt az iparág vállalatai is a nadrágszíj szűkebbre húzására kényszerülnek. Érdekes módon pont az egyik legnagyobb vállalat, a Boeing Company jelentett most be csökkentést, ami egyben rengeteg munkahely megszűnésével is együtt jár.

Lehetséges, hogy az óriásvállalat kénytelen lesz bezárni a Kansas állam legnagyobb városában, Wichitában található üzemét, amennyiben annak nyereségessége, illetve fenntarthatósága meghaladja a kritikus értéket. Utóbbit egy tanulmány segítségével határozzák majd meg, melynek létrejöttéről november 22-én nyilatkozott a cég szóvivője. Az elemzésben felmérik, hogy fenntartható-e a megrendelések teljesítése után is a repülőgépek karbantartásával, módosításával és továbbfejlesztésével foglakozó üzem 2012 vége után is, amikor lehetséges, hogy bezárják.

”A wichitai létesítmény nagy nyomás alatt áll. A közeljövőben teljesíti minden jelenlegi megrendelését, és amennyiben nem kap újabb munkát, kénytelen lesz leállni. Egyelőre nem tudjuk, hogy ezután mennyi ideig maradhat fenntartható állapotban.” – mondta Jarrod Bartlett szóvivő.
Az üzem 2100 embernek ad munkát, az ő további sorsukról a Boeing nem tud gondoskodni. A bejelentés hatására a délután folyamán a Boeing részvényei 1,8 százalékkal estek, így most 64,36 dolláron állnak.

A 2013-tól életbe lépő, állítólag akár a 600 milliárd dollárt is megközelítő összegű védelmi megszorító csomag komoly érvágás lesz az amerikai védelmi ipari szektornak. Az érintett cégek ezért várhatóan erőteljes lobbitevékenységgel próbálják majd minél inkább lecsökkenteni a fenti összeget, valamint jobb helyzetbe hozni magukat a szegényesebb pénzügyi helyzetben.