|

HTKA Hírhalom 2011. 46. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

November 17-én sor került a leendő USS Zumwalt gerincfektetésére. A Zumwalt-osztály első tagjának, a DDG-1000 azonosítójú rombolónak az építése ugyan már 2009-ben megkezdődött, ám a gerincfektetésre csak most került sor a General Dynamics Bath Iron Works-nek a Maine államban található Bath-i hajógyárában. Ebben persze nincs semmi különös, mert bár anno régen a gerincfektetés jelezte 1-1 hajó építésének kezdetét, a moduláris hajóépítési megközelítésnél ez általában messzemenően nincs így – mire a hajó gerincének lefektetésére sor kerül, addigra már számos eleme készen áll a ladikoknak. (Ezt csak úgy, amolyan megjegyzésként az oldal margójára.)

A jelenlegi felállás szerint az eredetileg vizionált 32 hajó közül csak 3 Zumwalt-osztályú romboló épülhet meg, hajónként hozzávetőlegesen 3,3 milliárd dollárért. (Összehasonlításképpen: egy Arleigh Burke-osztályú romboló mostanság 1,9 milliárd körüli összegbe kerül.) A 3 Zumwalt-osztályú romboló közöl az első, a DDG 1000 / USS Zumwalt 2013 áprilisára készül majd el.

A USS Zumwalt / DDG 1000 gerincfektetési ceremóniája

A DDG 1000 / USS Zumwalt gerincfektetési ceremóniája. Mint látható a hajótörzsnek egy nagyobb darabja már szerkezetkész állapotban leledzik. A kép jobb alsó sarkában, az első sorban Elmo Russell Zumwalt, Jr. 4 gyermeke közül az életben lévő 3 látható. | Fotó: Michael C. Nutter, U.S. Navy ,

A napokban sor került a Német Haditengerészet 5. Type 212A típusú tengeralattjárójának keresztelőjére is. Az U-35 (oldalszám: S185) a 2. Type 212A rendelés elsőként elkészült egysége – az U-36 jövőre kerül átadásra a tervek szerint. Az összesen 2 egységet számláló második széria alapvetően megegyezik a 4 egységet számláló első körös Type 212-esekkel, ám azért akadnak változások – többek között az egyik hagyományos periszkópot optoelektronikai antennával váltották ki, illetve gondoltak a különleges erők tagjainak közlekedésére, illetve a trópusi vizekben történő ténykedésre is.

—–

Az első – és egyben francia – FREMM, a D650 Aquitaine után megkezdte a tengeri teszteket a második FREMM fregatt is, mely történetesen az olasz építésű, az idei év nyarán vízre bocsátott F-590 Carlo Bergamini.

FREMM F-590 Carlo Bergamini

Balra az F-590 Carlo Bergamini, jobbra épülőben a 2. olasz FREMM, a leendő F-591 Virginio Fasan, mely a tervek szerint 2012-ben kerül vízre. | Fotó: Olasz Haditengerészet ,

Az Airbus Military leszállította Ghána légiereje számára a nyugat-afrikai állam által megrendelt 2 C295 taktikai szállítógépek közül az elsőt. Az Airbus elmondása szerint a méásodik gép 2012 első negyedévében kerül majd leszállításra.

C295 ghánai felségjelzéssel

C295 ghánai felségjelzéssel | Fotó: Airbus Military ,

Airbus Military portéka nem csak az afrikai kontinensre jutott mostnában, hiszen a Mexikói haditengerészet átvehette első CN235 MPA tengerészeti járőrgépét. A most átadott vasmadár az első abból a 4 gépből, mely az Egyesült Államok és Mexikó között fennálló, a drogcsempészet letörésére hivatott Merida Kezdeményezés keretében kerül finanszírozásra. A maradék 3 gép a 2012-es év első felében érkezik majd Mexikóba.

Mexikói CN235 MPA

CN235 haditengerészeti változata, itt mexikói színekben | Fotó: Airbus Military ,

Oroszország védelmi miniszterének, Anatolij Szergyukovnak egy pénteki nyilatkozata alapján elképzelhető, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt idén esetleg már nem lesz Bulava teszt. A miniszter hozzátette, hogy ha ezen döntés meghozatalára sor kerülne, akkor legkésőbb 2012 májusa előtt folytatódnak a tesztek.

5 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2011. 46. hét”