|

Kína: fegyveres őrjáratok a Mekongon

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem a Mekongról elsőként a vietnami háború, illetve akkoriban a folyó torkolatában, vietnami szakaszán tevékenykedő amerikai járőrhajók szoktak elsőként beugrani. Persze a Mekong ennél jóval több, hiszen a világ 10. és Ázsia 7. leghosszabb folyójaként a Tibeti-fennsíkon eredő Mekong több délkelet-ázsiai országot kapcsol össze a Dél-kínai-tengerig tartó útja során.

Amerikai folyami járőrhajó napalmot vet be

Amerikai folyami járőrhajó a Mekongon a vietnami háború ideje alatt ,

Ezen összekapcsolt országok közül fognak most többen össze, hogy fegyveres őrjáratokkal biztosítsák a Mekongon történő vízi szállítmányozást. Mindezt az állami tulajdonban lévő China Daily közölte, idézve a Közbiztonsági Minisztérium nyilatkozatát melyben az állt, hogy e hónappal kezdődően Kína, Thaiföld, Laosz és Mianmar fegyveres őrjáratokkal fogja növelni a Mekongon zajló vízi szállítmányozás biztonságát. Illetve kapcsolódóan az említett felek a közelmúltban lefektették egy, a régió biztonságának szavatolását segíteni hivatott megállapodás alapjait.

Mindezen bejelentésre egyébként azután került sor hogy október folyamán 2 támadásban 13 kínait öltek meg folyón, vélhetően egy mianmari drogbáróhoz is köthető fegyveresek. Kína intenzíven reagálta le a dolgot, erős diplomáciai nyomás alá helyezve déli szomszédjait az eset kivizsgálásának meggyorsítását követelvén. Mindezeken felül felfegyverzett járőrhajókat küldött délre a Mekongon tartózkodó 28 kínai hajó hazakísérésére, párhuzamosan felfüggesztve a kínai hajók közlekedését a fontos vízi útvonalon.

A kínai minisztérium elmondása szerint a meginduló induló őrjáratokhoz kínai részről a Jünnan tartomány határőrsége alatt hoznak létre egy különlegesen felszerelt egységeket, melyek a kínai mellett a régió egyéb országainak hajóit is védeni fogják. ha minden igaz.

19 hozzászólás “Kína: fegyveres őrjáratok a Mekongon”

  1. Puma. Pannon Puma: nem volt különösen fontos. Szűkös pénzügyi helyzetben nem indokolható. A Duna forgalma és védelme szabványos szárazföldi nehézfegyverrel simán megoldható. A fő probléma, hogy nincs számottevő szárazföldi nehézfegyverzetünk.

  2. Sziasztok, a magyar Folyami Flottilla feladata NEM a hagyományos járőrözés és a vízi út fegyverrel biztosítása volt. Ehhez megfelelő eszközei sem voltak a PN-ek kivonása után.

    Egy műszaki alakulat volt. Feladata a Duna, mint kiemelt vizi út biztosítása az elaknásítás ellen. Technikája csak erre a célra szolgált, plusz némi önvédelmi légvédelmi fegyverzet és szállító kapacitás.

    Egyébként egy HKSZ elrendelése után, időszaktól függően bő kétezer fős alakulat volt.

  3. Van három Nestin MS-25-ös aknamentesítőnk a Dunán. A két fedélzeti kétcsöves légvédelmi gépágyúval ledarálhatnak bármit, ami a folyón közlekedik. Sokkal többre szerintem nincs itt szükség. talán kicsit lehetnének mozgékonyabbak, mert a végsebességük csak 17 csomó.

  4. Sziasztok Mijen haderő reformról Korszerűsítésről Mijen honvédelemről beszéltek ti? Magyarországnak nincs is honvédelme Se katonája se fegyvere Semmink sincs amivel megvédhetnénk magunkat És ezt igen is a FIDESZ intézte el nekünk Köszönjük meg nekik