|

Újabb koreai bevásárlás

Mostanában a szokásosnál többet szerepel a hírekben Dél-Korea, ám nem épp az északi szomszédjával kapcsolatos incidensek miatt, hanem a komoly fegyverkezési program újabb és újabb állomásairól számolhatunk be Olvasóinknak. Ezúttal hajófedélzeti helikopter kerestetik.

Szöul 40 darab, körülbelül 6 tonnás helikopter beszerzését tervezi haditengerészete számára, azonban az első menetben 8 darabot vásárolnának. A kis darabszámra 2012 elején tervezik kiírni a tendert, melynek győztesét abban az évben még ki is hirdetnék.

U.S. Navy MH-60R géppár

U.S. Navy MH60R „Romeo” Seahawk géppár a Csendes-óceán térségében 2010 márciusában, Lockheed Martin és Raytheon fegyverzettel – Hellfire és Mk 54 torpedó képében | Fotó: Lockheed Martin ,

A megrendelésre két potenciális jelölt van, az egyik a Lockheed Martin és a Sikorsky vállalatok által pátyolgatott MH-60R Seahawk, a másik az AgustaWestland által kínált AW159 Lynx Wildcat.

Előbbit a közelmúltban be is mutatták egy szöuli repülőnap keretében a US Navy által delegált USS Pickney romboló fedélzetén, míg utóbbival már gyakorlati tapasztalatok vannak, hiszen a Dél-koreai Haditengerészet üzemelteti a Lynx korábbi változatát. A gyártó szerint az új verzió még jobban megfelelne a feladatra, 5530 kilogramm helyett 6 tonna a maximális felszállótömege, míg a sárkány élettartama 7 000 óráról 12 000 órára nőtt.

4 hozzászólás “Újabb koreai bevásárlás”