|

Teljessé vált a kengurus Super Hornet géppark

A 2007-es megrendelésük óta az eredetileg az F-111 kivonása és az F-35 érkezésének bizonytalan dátuma közti időszak réskitöltő szerepére szánt ausztrál F/A-18F Super Hornetek számos alkalommal szerepeltek már híreink között. Mostanra érkezett el, hogy a Boeing feltegye a pontot az i-re, azaz leszállítsa az utolsó gépeket is az Ausztrál Királyi Légierő számára.

Az utolsó 4 gép október 21-én, pénteken landolt az ausztráliai otthonukat jelentő RAAF Base Amberley betonján. Útjuk utolsó szakaszát ráadásul nem is kellett egyedül megtegyék, ugyanis 16 kollégájuk fogadta és kísérte őket a Queensland állam délkeleti részében található úti céljuk felé. Azaz egy masszív 20 gépes kötelékben gyönyörködhettek a szerencsések.

RAAF Super Hornet kötelék

A 20 gépes kötelék | Fotó: Boeing ,

A 24 db Block II-es F/A-18F Super Hornet beszerzéséről szóló szerződést 2007 májusában írták alá, az első példányokat pedig 2010 márciusától kezdte szállítani a Boeing. Az átadott gépek decemberre érték el a kezdeti műveleti képességet (IOC), ekkor már 15 Super Hornetet számlált a géppark. Az idén nyáron érkezett, a gépállományt 18-ra növelő 3 vasmadár már a Growler konverzióra előkészített F/A-18F+ változatú volt.

A Boeing, mondhatni jó szokásához hűen a szerződésben vállalt költség- és időkereten belül teljesítette az ausztrál rendelést.

„A Boeing vállalta a Ausztrál Királyi Légierő, illetve az ausztrál lakosság és kormány felé, hogy ezen fejlett Super Hornet gépeket időre és költségkereten belül leszállítja. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy teljesítettük ezen ígéretünket” – nyilatkozta az esemény kapcsán a Boeing Defense, Space & Security elnöke és ügyvezető igazgatója, Dennis Muilenburg.

4 hozzászólás “Teljessé vált a kengurus Super Hornet géppark”

  1. Hat persze hogy ilyen mizes mazas a Boeing kepvilejo mert keszul beseperni a legalabb 18 db os tovabbi rendelest. Raadasul meg arrol is szol a fama hogy nem csak hogy esetleg nem 18 db lesz rendelve de a US MARINES nek keszulo gepek kozzul leszen a kovetkezo adag es 14-24 honapon belul itt lesz mind.

    Mondjuk kell is mert mostansag gephiany van , es a rentgeteg vegzos pilcsi nem tud nagyvasra ulni.