|

Újabb Chinook-vásárlók a láthatáron

A Boeing nagy örömére újabb és újabb vásárlók jelentkeznek a nagysikerű CH-47 Chinook legmodernebb változatára. Törökország rendelése után két arab állam került előrébb a potenciális vevők listáján.

Az egyik érdeklődő nem meglepő módon a mostanában dollármilliárdokat költő Szaúd-Arábia, aki még Chinook-szűz, ám ez az állapot várhatóan már nem tart sokáig, ugyanis az ország vezetői élénk érdeklődést mutatnak a tandemrotoros típus iránt, melyből 16 darab beszerzését tervezik.

Fotó: Boeing ,

Az Egyesült Arab Emírségek ennél tovább is ment, kérelmet írtak az Amerikai Egyesült Államoknak, melynek keretében szintén 16 darab CH-47F Chinook szállítóhelikopterről kérnek technikai információkat és árajánlatot. Ez az első lépés FMS folyamat megindításában, melynek keretében a Kongresszus elbírálja majd a Chinook-csomag eladását.

Az Emirátusok számára már nem ismeretlen a típus, ugyanis 2003-ban Líbiából vásároltak számos példányt, melyek azonban nem is Amerikában, hanem az AgustaWestland jogelődjénél, Elicotteri Meridionali vállalnál készültek. (Az olasz konstruktőr hazai és külföldi piacra egyaránt gyártott licenszben Chinookokat.) A gépekből ma már csak 8 darab CH-47C+ masina repül az araboknál.

Ezzel azonban nem zárult le a jelentkezők listája, Indiában a Chinook késhegyre (vagy inkább rotorlapátra, kinek mi…) menő küzdelmet folytat az orosz Mil Mi-26-ossal egy 15 gépes megrendelésért. A döntést jövő évre ígérik.

17 hozzászólás “Újabb Chinook-vásárlók a láthatáron”

  1. Allesmor Obranna

    Engem nagyon érdekelne ez a modern Chinook változat. Amit hallottam a régebbi modellekről az annyi, hogy állítólag elég bonyolult a felszállás előtti procedúra, a gép érzékeny a két forgószárny szinkronára. Vagy valami másra. Aerophyl tudja a választ.

  2. OFF
    A hírtv rájátszás című műsorában volt most Hende és ők már szinte tényként kezelik a helikopterek ingyen megszerzését és kérdésként a Huey-hoz megvásárolandó plusz fegyverzet és felszerelés mennyiségét tekintik.