|

Újabb Chinookokat ajánl a Boeing

A Boeing – magyar szemmel nézve – komoly mennyiségű nagy teherbírású forgószárnyast ajánl a US Army vezetőségének egy többéves kontraktus reményében.

A felajánlás 155 darab CH-47F Chinook típusú szállítóhelikopterről szól, melyek – a gyártó állítása szerint – számos apró újdonságot tartalmaznának a mostani példányokhoz képest, ilyen például a szállítmány ki- és berakodását megkönnyítő, padlókba épített görgők, melyeket az USAF teherszállító repülőgépein is alkalmaznak.

Boeing CH-47F Chinook | Fotó: Boeing ,

A konkrét ajánlatot november 1-jéig kell benyújtani a Pentagonnak, azonban nem valószínű, hogy 2013 januárja előtt döntés születik a projekttel kapcsolatban.

A US Army 2008 augusztusában már rendelt a Boeingtól 180 darab „F” verziójú Chinookot, akkor 4.3 milliárd dollárt kóstált a D verziók korszerűsítésével elvégzendő munka.

CH-47F Chinook | Forrás: Wikimédia Commons ,

A US Army kötelékében repülő Chinookok leváltása 2030 előtt nem várható. A JMRH (Joint Multi-Role Heavy) jelzéssel illetett program helyett a Boeing szeretné elérni a tandemrotoros óriások ráncfelvarrását, melyhez korszerűbb rotorlapátokat fejlesztenek. Az új alkatrész alkalmazásával a gépek 900 kilogrammal nehezebb tömeget emelhetnek a levegőbe, továbbá a repülési jellemzők is javulnak. A frissítést a most felajánlott 155 gép is megkaphatja, amennyiben a hadsereg vezetése igényt tart rá, de a Boeing ajánlata nem tartalmazza.