|

Megtorpedózott tengeralattjáró üzlet?

Az idei év tavaszán írtunk róla, hogy Thaiföld haditengerészete sem akar kimaradni az ázsiai régióban is – sőt, ott főleg – tomboló tengeralattjáró beszerzési versenyből. Az anyagi lehetőségek persze korlátozottak, az ellenőrizendő terült sem nagy, így a haditengerészet vezetése úgy vélhette, hogy a régen, az 50-es évek elején elvesztett tengeralattjárós képességek helyreállítására kezdésnek jó lenne a németek által tavaly kivont Type 206A típusú acélcápa pár példánya. Főleg, hogy a beszerzési ár bagatelnek ígérkezik. Annyira bagatelnek, hogy az első körben szárnyra kelt 6 Type 206A 7,5 milliárd baht-ért híresztelés elvileg hamisnak bizonyult – ezért a mintegy 256 millió dollárért csak 2 tengeralattjárót adna Berlin.

A Bangkok Post kapcsolódó, új írásában arról számol be, hogy a Thai Királyi Haditengerészet vezetésének még kicsit farigcsálnia kell a beterjesztett anyagán, lévén Yutthasak Sasiprapa védelmi miniszter az üzletet vizsgáló bizottság döntése alapján a közelmúltban visszadobta felülvizsgálatra azt.

A thai védelmi miniszter kapcsolódó nyilatkozatában elmondta, hogy bár az előző kormány áldását adta a tengeralattjárós fegyvernem felállítására, és a személyi állomány toborzása is megtörtént, a beszerzésre még nem került sor. A beszerzésre, melynek minden vonatkozásában transzparensnek kell lennie, ennek érdekében pedig költséghatékonysági elemzést vár a haditengerészettől. Mindemellett kitért arra is, hogy nem aggódik amiatt, hogy e végett minden bizonnyal kicsúsznak a németek által a vétel megerősítésére adott, szeptember 30-val lejáró határidőből. Nem aggódik, hiszen véleménye szerint lehet hosszabbítást kérni Berlintől – amit ha nem kapnak meg, akkor pedig várja a haditengerészet javaslatát bármilyen más tengeralattjáróra…

Type 206A - S195 / U16

Az egyik még hadrendben álló Type 206A. Ezen nagyjából 500 tonna vízkiszorítású, kis méretű tengeralattjárók megfelelőek lennének a Thaiföld körüli sekély vizekbe, partközeli tevékenységre. ,

A napilap egy meg nem nevezett forrása szerint a Type 206-osokról beterjesztett javaslatot vizsgáló bizottság javaslatában orosz, kínai, netán dél-koreai tengeralattjárók beszerzése szerepelt. A névtelenségbe burkolózó forrás elmondása szerint politikai döntés fog születni, amibe a haditengerészet nem fog beleszólni.

8 hozzászólás “Megtorpedózott tengeralattjáró üzlet?”

  1. „Miert van dudor az orran? Ez igy csunya.”

    Mielott az oldalszonart illetve a vontatott tatszonart feltalaltak volna is szukseg volt arra hogy amennyire csak lehet a tengo korbe „lasson” haljon magakorul. Ezt ugy oldottak meg hogy az orrszonart egy kulon a testbol kiemelkedo „domba” helyeztek el ( pl Brit Oberon class is ) es igy a szonar mar kepes volt cca 270 fokban hallgatozni maga korul.