|

Elkészült az első indiai Poseidon

Hamarosan végrehajthatja első repülését a Boeing 737-800-ason alapuló P-8I Poseidon típusú haditengerészeti járőrgép Indiának gyártott első példánya, mely a nyáron gurult ki a gyártó rentoni üzemének ajtaján.

A gép még júniusban hagyhatta el a Boeing összeszerelő-üzemét, majd a festőhangárban az indiai színeknek megfelelően „felöltöztették” a gépet, felkerült az IN320-as lajstromjel is. Ez a gép az első abból a 8 darabból, melyet az Indiai Haditengerészet a kiöregedő Tupoljev Tu-142-esek leváltására vásárolt. A földi teszteket követően várhatóan októberben megkezdik a gép berepülését, így minden valószínűséggel tartható lesz a 2013. év eleji szolgálatba állási határidő.

Az India által vásárolt példányok némileg különböznek az amerikai variánstól, ugyanis felszereltek a gépek hasa alá egy dómot, melybe radar került, így a gép többi érzékelőjével együtt biztosított a 360 fokos körkörös lefedettséget. Egy másik fontos igény a Raytheon által kifejlesztett, Mk54-es torpedók, melyből 2011 júniusában 32 darabot rendeltek potom 86 millió dollárért. Ez természetesen elsőre horribilis összegnek tűnik, de tartalmazza a kiképzést, a kiszolgáló és ellenőrző berendezéseket, az alkatrészeket és a logisztikai támogatást is.

A gépről készült lesifotóért kattints ide!

2 hozzászólás “Elkészült az első indiai Poseidon”

  1. Most lesz alapjuk az indiaiaknak hogy ossze hasonlitsak az orosz technikat, szerzodes es termekkovetest valamint maganak a termeknek a szolgaltatasait egy nyugatival.

    A Tu-142 meg az IL-38 sok is kaptak nemi oroszos rancfelvarras eszmeletlen csuszassal idoben penzben, es akkor a minosegrol nem is beszelve.