|

Hamarosan hazatérnek a Gripenek?

A Svéd Fegyveres Erők illetékesei bejelentették, hogy szeptember végéig kivonják a Saab JAS-39 Gripen típusú vadászbombázóikat a Moammer el-Kadhafi és szimpatizánsai ellen indított hadműveletből.

Mint arról a HTKA is beszámolt, Svédország 8 darab JAS-39C/D Gripen vadászbombázót, egy Tp 84/T tankert (C-130 Herculest) és egy S102 felderítő gépet vezényelt Líbiába. A svéd kontingens pilótái egy kisebb baki után április 7-én kezdték meg az észak-afrikai ország felett teljesítendő felderítő és légtérbiztosító bevetéseket. Az első, FL 01 jelzésű egységet július végén váltotta az FL 02, mely már csak öt géppel végezi feladatát, de már nem sokáig, ugyanis szeptember 24-én lejár a megbízatásuk és másnap hazatelepülnek, így véget ér a svéd részvétel, hacsak nem születik döntés a feladat folytatásáról és egy FL 03 felállításáról.

Fotó: Svéd Fegyveres Erők ,

„Jelen pillanatban a polgári lakosság védelmére fókuszálunk. Még mindig van ellenállás, mely miatt a Kadhafihoz hű erők veszélyeztetik a lakosságot.” – nyilatkozta Mats Brindsjö alezredes. „Amennyiben nem történik hosszabbítás, szeptember 24-én befejezzük működésünket és másnap hazarepüljük a gépeket. Természetesen az áttelepülési munkálatok még napokig eltarthatnak. Közeledünk ahhoz a dátumhoz, amikor meg kell hozni a döntést a hosszabbításról, hogy legyen idő a szükséges szervezési folyamat lebonyolítására. Ám remélem folytathatjuk a hadműveletet.”

A több mint 5 hónapos svéd hadművelet alatt a folyamatosan rotált gépek több mint 440 bevetést teljesítettek, mely alatt több mint 1700 azonosítást, felderítést hajtottak végre.

2 hozzászólás “Hamarosan hazatérnek a Gripenek?”

  1. “Jelen pillanatban a polgári lakosság védelmére fókuszálunk. Még mindig van ellenállás, mely miatt a Kadhafihoz hű erők veszélyeztetik a lakosságot.”

    Ja, elbarikádozva a sivatagban, a néhány megmaradt városkában várva az új urak jövetelét, a régi urak már rég megléptek tőlük, a hátrahagyott szerencsétlen gyalogok meg nyilván a megtorlástól tartva próbálnak valahogy kiegyezni és amnesztiát elérni, különben marad a harc utolsó töltényig.

    Hát ezek baromira veszélyeztetik a líbiai lakosságot!

    Csak ezt az undorító frázist ne kéne hallgatnunk még mindig. Elvégeztétek a feladatot fiúk, mehettek haza, az új kormány értékelni fogja a szolgálatotokat. Csak minket kíméljetek már meg ezektől a rég megrothadt érvektől, mert olyan mintha a önérzetünket bombáznátok.