|

HTKA Hírhalom 2011. 35. hét

A HTKA HÍRHALOM, mely olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Újra repülhetnek a Brit Királyi Légierő Hawk T1 kiképzőgépei, a típusra kivetett repülési tilalmat még augusztus végén feloldották. A repülés szüneteltetését azért rendelték el, mert a légierő hivatalos bemutató csapata, a Red Arrows balesetben elveszítette egyik gépét, sajnálatos módon a pilótával együtt. A repülési tilalom feloldására azután kerülhetett sor, miután a flotta visszaszerezte légi alkalmassági bizonyítványát, állt a RAF szóvivőjének nyilatkozatában. Azt is hozzátette, hogy a Red Arrows is megkezdhette a repülőnapokra a felkészülést augusztus 30-án, egyelőre 8 hajózóval.

A Red Arrows és az HMS Illustrious

A Red Arrows az HMS Illustrious felett | Forrás ,

Az Amerikai Légierő kiképzőközpontjaként szolgáló Eglin légibázis újabb gépekkel gazdagodott, ezúttal a legújabb típus, az F-35 két példánya került a légibázisra. Az két hagyományosan fel és leszálló verziójú Lighting II az AF-10 és AF-11 oldalszámokat viselik, ez a két példány az idén átadott 9. és 10. F-35. A két gép augusztus végén indult el a Lockheed Martin Fort Worth-i telephelyéről két kísérő F-16-al, majd 90 perccel később érintették meg a floridai földet, helyi idő szerint 13:19-kor.

Fotó: Lockheed Martin ,

Szintén az Eglin légibázishoz köthető, hogy a BAE Systems, a Boeing és a U.S. Navy sikeresen tesztelték az Mk 38 MOD 2 taktikai lézerfegyvert. Az Mk 38 gépágyú rendszer megtalálható az Amerikai Haditengerészet legtöbb hajóján, ezért lenne logikus lépés ebből a rendszerből kifejleszteni egy lézerfegyvert, melyet így hamar megkaphatna a legtöbb hadihajó. A jelenlegi teszt során a rendszernek azonosítania kellett az ellenség szerepét játszó gyorsan mozgó hajókat a tömegesen haladó hajók közül, majd osztályoznia őket, végül pedig figyelemmel kísérnie az útjukat.

A U.S. Army megrendelést adott le a Sikorsky Corporation részére új UH-60 helikopterek szállítására. A megrendelés értéke 265,6 millió dollár, ezen értékért cserébe a hadsereg állománya 22 UH-60M és 1 HH-60M helikopterrel bővül majd 2013 március 31-ig.

A Brit Királyi Haditengerészet augusztus 31-én átvehette negyedik Type 45 jelzésű rombolóját. A 7500 tonnás egység a Dragon nevet kapta és a Royal Navy Portsmouth-i kikötőjét jelölték ki számára új otthonként.

Indiában pár éve nagy vihart kavart, hogy a hazai tervezésű Arjun harckocsik a harcterepen gyengébbnek bizonyultak a licenc alapján szintén hazai gyártású T-90-eseknél, azonban egy későbbi hadgyakorlaton az Arjun-okat vezetők visszavágtak, és lesöpörték az orosz harckocsikat a terepről. Hogy melyik történetnek mennyi a valóságalapja, és hogy valójában melyik bizonyul jobbnak az kérdéses, az viszont szinte biztos, hogy hamarosan megrendelik az Arjun második változatának, a Mark II jelzésűnek a gyártását. A típus műszaki vizsgálatait és a szükséges átalakításokat, javításokat most végzi a DRDO (Defence Research and Development Organisation – Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet) az első prototípuson, mely egy Mark I-es átalakításával jött létre. A Védelmi Beszerzések Tanácsa (Defence Acquisition Council) javasolta az új típus gyártásának megkezdését, és javaslatukat további feldologzásra elküldték az OFB (Ordnance Factory Board) részére. Ha a rendszeresítésnek semmi nem szab gátat, akkor a 124 példányból az elsőt 2015-ben veheti át a hadsereg.

A Lockheed Martin 18 AN/AAQ-30 célzórendszerre kapott megrendelést az Amerikai Tengerészgyalogságtól. A berendezések az AH-1 Super Cobra-kba kerülnek azok felújítási programjának keretében – mint ismeretes a USMC úgy növeli AH-1Z flottáját, hogy a régebbi AH-1W gépeket alakítják át az új gyártásúaknak megfelelően, szerkezeti megerősítés mellett. A munkák 90%-át Orlando-ban, a fennmaradó 10%-ot szintén Floridában, Ocala-ban végzik el. A szerződés értéke 49,95 millió zöldhasú.

—–

A Panasonic vállalat nyerte el a U.S. Air Force megrendelését, mely hordozható számítógépekre vonatkozik. A Toughbook 31 jelzésű notebook és a Toughbook 19 nevű tabletek a QEB (Quantum Enterprise Buy) program keretében kerülnek beszerzésre. Az érintőképernyővel és WiFi-s kapcsolattal ellátott, minden időjárás közt alkalmazható, hordozható eszközöket a bevetések tervezéséhez, előkészítéséhez, kiértékeléséhez, valamint a gépek dokumentációinak vezetéséhez használják majd az USAF szakemberei.

—–

Sajnálatos módon a héten egy halálos balesetről is be kell számolnunk, 3 ember meghalt Montenegróban mikor SOKO HS-42 (SA 342 Gazelle) helikopterük hegynek ütközött a tengerpart közelében. A helikopter kiképzőrepülésen vett részt egy másikkal együtt, mikor is a 3 tagú személyzettel együtt az Adria partján fekvő egyik heggyel ütközött, a személyzet egyik tagja sem élte túl a balesetet. A hivatalos jelentés szerint a gépért felelős pilóta az ország egyik legjobbja volt, ezért alacsonynak tartják a pilótahiba esélyét.

—–

A Dél-Koreai Légierő, melyet eddig is a világ egyik legjobban felszerelt légierői közé lehetett sorolni, most újabb modern felszerelést kapott, mely a modern légi hadviselésben elengedhetetlen. Történt ugyanis augusztus 1-én, hogy a 2006-ban megrendelt felderítő és légtérellenőrző E-737 gépek közül megérkezett az első példány a Gimhae légibázisra. A gép az után kerülhetett Dél-Koreába, miután Amerikában már koreai személyzet tesztelte, és megfelelőnek találta. Szöul 4 légtérellenőrzőt rendelt 2006 novemberében, melyek leszállítására 2012 végéig sort kell kerítenie az amerikai vállalatnak. A gépek törzsének tetejére egy Multi-role Electronically Scanned Array (MESA) radar került, mely képes a légi és vízi célok felderítésére, követésére és az információk elküldésére a légi, vízi vagy földi egységek részére, de a gépben megtalálható 120 ülés is, így az utasszállítás is lehetséges. A gép hatótávolsága 7000 km, és a radarja képes akár 1000 cél követésére is.

Az Indonéz Hadsereg augusztus 26-án 6 további Mil Mi-17 V5 típusú szállítóhelikoptert vehetett át, ezzel a gépparkja 18 darabosra nőtt. A fél tucatnyi gépet az orosz államadósság ellenében kapták mintegy 56 millió dollárért.

—-

Közreműködött: Tcat, Phoenix

4 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2011. 35. hét”

  1. Egy kis szines !

    Meg anno kapott az Ausztral hadsereg a HK gyartol par HK-417 est felszerelve hogy probaljak ki. Foleg a szakasz illetve a spec egyseg „tavcsoves puskai ” szamara. Nem mesterlovesz hanem mint nallunk az SZVD-sek.

    A probadarabok anyira megnyertek a sereg tetszeset hogy dontes szuletett az SR-25 sok azonnali cserejerol es az elso szallitmany mar meg is erkezett.