|

Az USA kivonná taktikai nukleáris fegyvereit Európából?

Olvasóink többsége előtt talán ismert tény, hogy az Egyesült Államok több európai országban – Belgium, Hollandia, Németország, Olaszország – és Törökországban is tárol harcászati nukleáris tölteteket. Görögország és Anglia már nem szerepel a listán, és Berlinben is vita az amerikai atomfegyverek német földön tartásának szükségessége. Az az 5 szövetséges NATO tag 6 repülőterén a becslések szerint így is némileg több mint 200 taktikai atomfegyver – konkrétan a B61-es bombacsalád harcászati vonalát erősítő Mod3 és Mod4 változatok találhatóak meg.

B61

A B61 bombacsalád harcászati vonalán 0.3 – 170 kT közti hatóerő ‘tárcsázható be’. A Mod3 esetében konkrétan: 0,3 / 1,5 / 60 / 170, míg a Mod4 esetében 0,3 / 1,5 / 10 / 45 ,

A mérvadó japán napilap, az Asahi Shimbun friss értesülései szerint a korábbi csökkentés, illetve összevonás után Washington arra készül, hogy megvitassa NATO partnereivel a B61-esek kivonását az „öreg” kontinensről. Az értesülések szerint az érdemi tárgyalások az elkövetkező hónapokban vennék kezdetüket, és a tervek szerint a 2012 májusában, Chicago-ban esedékes NATO csúcsra már le is záródnának.

A felvetett kivonás kettős célzatú: egyrészt az Obama-adminisztráció vélhetően fegyvertényként kívánja kezelni, annak érdekében, hogy a harcászati atomfegyverek korlátozásáról szóló szerződéstől egyelőre még elzárkózó oroszokat asztalhoz ültesse, másrészt jelentős anyagi vonzatú megtakarítást is jelentene a lépés.

65 hozzászólás “Az USA kivonná taktikai nukleáris fegyvereit Európából?”

  1. „A felvetett kivonás kettős célzatú: egyrészt az Obama-adminisztráció vélhetően fegyvertényként kívánja kezelni, annak érdekében, hogy a harcászati atomfegyverek korlátozásáról szóló szerződéstől egyelőre még elzárkózó oroszokat asztalhoz ültesse, másrészt jelentős anyagi vonzatú megtakarítást is jelentene a lépés.”

    Obama a feje tetejére is állhat akkor sem fogják kivonni az oroszok a hasonló kategóriájú eszközeiket amíg,nem érzik úgy,hogy megfelelően erősek a konvencionális egységeik…az meg legalább 10-15 év.

  2. sulyid

    Nem igazán érted miről beszélek!

    „ÉS abból kb 15 simán letudná verni az orosz haderőt…”

    Az orosz haderőt nem győzné le senki mert előbb változtatná a fél bolygót atomsivataggá Iván.Felejtsük már el,hogy az atomfegyverek csak dísznek vannak.

  3. sulyid

    Az 1.Csecsen-háború vége egy fura vég hasonló mint az amik Vietnami vagy az Oroszok Afganisztáni szereplése mert mind 3 esetben beszélhetünk vereségről de csak politikai és morális vereségről,hisz az országok nem érték el céljaikat de hadseregüket nem győzték le.

  4. kaktusz

    Franciaország
    Németország
    Törökország
    USA
    Kína
    India
    Egyiptom
    Izrael
    Spanyolország
    Japán
    Kanada
    Olaszország
    Szaúd-Arábia
    Görögország
    Amennyiben ezen országokkal határos lenne, atom nélkül nem boldogulnának… -.-
    Ja és még Lengyelországon se biztos, hogy áttudnának törni…

  5. Grozny-ban pont, hogy katonai vereséget szenvedtek el, nem is kicsit.
    De ez inkább a katonai vezetők hibája volt, minthogy a technikáé/katonáé.
    Mellesleg utána kivonták a gázturbinás T80-asokat mivel túl nagy volt a hőképük…

  6. kaktusz

    Az egyiptomi légierő legalább 220 modern repülővel rendelkezik, ami kb 180-nal több, mint amennyi az oroszoknak van + mintha lenne 1000db M1A1-esük is, ami megint csak kb 700 több modern páncélost jelent, mint amivel az oroszok rendelkeznek ( jelenleg egyedül a t90 tudná felvenni a versenyt az m1a1-el kb 2x túlerővel )…

    Görög hadsereg is „picit” több modern fegyverrel,repülővel és páncélossal rendelkezik, mint az orosz…

  7. Jó elmékszem hogy az első csecsen háború Jelcin érába volt.
    Ott aztán voltak állapotok. Az idő tájt szenvedte el tudtommal a specnaz is a legnagyobb veszteségeket. Mivel hol volt hol nem volt repesz álló mellény de az is kritikán aluli minőségben.

    Második csecsen háborúba az oroszok revansot vettek.

    Azota tényleges harc érték szempontjából sokkal erősebbek az oroszok.

    Sulyid:

    Putyinék romokba lévő oroszágot tettek életképes pályára.
    Egyiptom azért olyan erősz katonailag mert oda is megy az amicsi katonai segély.

    Tudtommal Izrael után ők kapják a legnagyobb ilyen segélyt.

    Oroszok szerintem komolyan gondolják ha kell atomot vetnek be ezért.
    Most eslődleges atom arzenál korszerüsitése.

    Az hogy mikor vethetnek be nukleáris erőt. Azt nem tifogjátok megmondani.
    Ha úgy érzik hogy biztosnág helyzetük úgy kivánja akkor használni fogják. Kérdés a célpont és a töltet.
    Ilyen téren nincs magalkuvás. Ha lengyelek megkisérelnék elfoglani az orosz beékelődés országukba kérdés nélkül menne az atom.
    NATO meg kusba lenne.

  8. monyok

    A legtöbb bevetett SZPECNAZ egység pontos létszámát,kirakás helyét/idejét ,tevékenységi körletet pontosan ismerték a Csecsenek emiatt vesztettek sok embert+ azért mert sok esetben egyszerű lövészként használták őket nem pedig arra amire kitalálták az alakulatot.

  9. Sulyid gondolom ha egy kicsit rosszabul sűl el az arab tavasz.
    Amiből nagy össze fogás és Izrael államon való feszkó levezetés lett volna.
    Ti is a nem létező atom vegyereteket kérdés nélkül bevetnétek.

    Görögök :D Gyakorlati államcsőd barátom. Olcsón lehet görög földet, ipart venni ez alól a hadseregese lesz kivétel :D

  10. dudi

    Szerintem nem vonatkozik rá, de ha a megtámadott nem NATO tagállam csapást mér egy másik NATO tagállamra szerintem arra már vonatkoznia kell.

    monyok

    „Ti is a nem létező atom vegyereteket kérdés nélkül bevetnétek.”

    Ilyen az élet, fel kell készülni a legvégső esetre.

    „Görögök :D Gyakorlati államcsőd barátom. Olcsón lehet görög földet, ipart venni ez alól a hadseregese lesz kivétel :D”

    Na most kéne bevásárolnia onnan a honvédségnek:) Lenne itt leo2,f16, s minden ami csak kellhet.:)

  11. Dudi szerintem egyértelmű.

    Hány NATO tagállam akar atomot kapni hülyék miat?
    Ha a NATO egységesen lépfel az abszolult atom háború.

    Sulyid szét a ország liszták. De mindent a politika irányit.

    Orosz a kül és biztonság politikájuknak megfelelően fejleszti a haderőt. Mindezt úgy hogy a gazdasági és pénzügyi lehetőségeikkel is szemelőtt tartják.
    Én nem látom azt hogy ők olyan szinten el kotyavetyélnék az olaj pénzt mint az arab államok.

  12. DUDI

    Nem csak az amcsik és a kínaiak lebegnek a szemem előtt .
    Hanem pl a lengyelek ha veszélyben éreznék magukat a nem túl távoli jövőben akkor az amcsik azonnal leszállítanák nekik az f-35-söket
    az aim-120d és az aim-9x rakétákkal együtt.
    Védelmükbe talán még át is települne pár f-22 repcsi .
    Így az oroszoknak megint csak az atom lehetőség maradna .

  13. Azért az a kijelentés, hogy Izrael legyőzheti Oroszországot, igen vicces. :)

    Lehet, hogy a légiereje jobb, lehet, hogy van pár jó tankja. De mennyi lakosa van? A 70 milliós németeknek nem sikerült, egész Európa iparával a háttérben… És akkor 15 millió zsidó legyőzné őket, úgy, hogy az iparuk nudli arányaiban, és nyersanyagaik nulla? Az a tizeön ország szerintem inkább 2. Az USA meg a Kínaiak. India nem is határos. Ahogy egyébiránt ugaebár Izrael sem, és egy ország legyőzéséhez azért az utánpótlási vonalak hossza is számítani szokott. Mindegy, én csak Vérpistike vagyok, de a Yad Vasem intézet ideológiailag nálam képzettebb szakemberei majd megmondják, hogy Izreal még a holdra is előbb küld embert, mint a Kínaiak vagy az Oroszok…

  14. Szerintem Oroszország abban a kivételes helyzetben van, hogy a seregeit szétverhetik, egy részét elfoglalhatják, de a terület nagy, a lakos sok. Lehet itt nekem jönni h a németek 70 éve azért nem tudták megtartani a területet mert az akkori technikával nem lehetett meg mert kopaszbarack, de az orosz anyaföld megfogna mindent…aztán a partizánokat is meg kell említeni, akik a hatalmas távolságok miatt(már az ellenfél utánpótlás-vonalaira gondolok) előnyben lennének, meg ugye az időjárás…a tél az embert fogja meg, legyen akármekkora John Rambo, a tavasz és az ősz meg a technikát… hát milyen belvizek vannak ott kéremszépen??? A 4 méter mély sár nem túlzás…

  15. Öröm Sulyid hozzászólásait olvasgatni. Mindig megmosolyogtatnak. :) Nőj már fel… Erő projekcióról hallottál már? Az általad felsorolt 15 ország 80%-a majd hogy egy 3. világbeli országot sem tudna elfoglalni anélkül hogy belerokkanna a gazdasága.

  16. Fisher

    Ez a mosolygós dolog kölcsönös, mert én is mindig mosolygok rajtad. :)
    Igen hallottam már róla.
    A gazdaság össze omlós rész [szerintem] enyhén szólva hülyeség…

    Babaarcú

    1. Te még élsz?:D [remélem, hogy leesik az utalás:)]
    2. Amennyiben Dolfi kussban marad a német tábornokok elérték volna a győzelmet, de szerencsére nem így történt…

  17. A németek harcászatilag-katonailag ott kúrták el, h a seregüket egész Európában állomásoztatták…aztán hiába volt nekik számtalan SS hadosztálya, amiben külön volt francia,észt,dán,orosz,ukrán,román,litván és lett meg a többi…

    és igen, az EFOTT baromi jó, kár h vége lesz:(

  18. OFF

    Babaarcú

    Tegnap nevettem az EFOTT-ra kilátogatókon.Én szépen a Tisza-parton másodmagammal pálinkáztam a kollégium bejáratánál ülve(oda nem esett be az eső)és arra gondoltam micsoda élmény lehetett térdig sárban bulizni.

  19. dudi:

    Nem volt sár, kb 5 percet esett az eső, a Pepsi színpadnál(pont Tankcsapda előtt kezdett esni), a tömeg felfogta a vizet :D viszont olyan szépen pofán dobtak egy pohár sopronival, hogy mátrixba illő jelenet volt, csak a lassítás hiányzott…fordultam hátra, láttam hogy repül a műanyagpohár felém oldalvást pörögve, pohár mellettem el, sör meg mintha vödörrel leöntötték volna az arcom :D

  20. cinikus

    Csak ki ne pirosodjon!

    1995.07.19-én egy SZPECNAZ különítményt azzal a szándékkal dobtak le Csecsenföldön,hogy öljék meg Maszhadovot de ez is úgy végződött mint ezenkívül oly sok.A csecsenek várták a kommandósokat mert tudták,hogy jönnek(nem is tudták megölni Maszhadovot).Ezután az akció után Pulikovszkij (akkor a Csecsenföldön állomásozó orosz erők parancsnoka) kijelentette,hogy ezentúl csak két ember fog tudni arról ha a SZPECNAZ ilyen bevetésekre megy ő és a csoport parancsnoka.De volt olyan eset is,hogy csak az mentette meg a SZPECNAZ katonák életét,hogy annak a csecsen csoportnak a parancsnoka aki a landolás után azonnal elfogta a katonákat együtt szolgált Afganisztánban az elfogott egység parancsnokával.

  21. sulyid

    Annyira hülyeség a gazdasági összeomlós rész,hogy az angoloknál a kiképzés rovására megy a Líbiai szerencsétlenkedés vagy még Irak megszállásakor(tehát a válság előtt!!!)megint csak problémát okozott az angol újoncok kiképzésében a háború mert kevés volt a gyalogsági kézifegyverekhez(nem írtam el pár forintos lőszerről beszélek)az éleslőszer mert mindent a hadműveleti területre kellett vinni.

  22. Érdekes egy ember vagy te Fisher… látszik, hogy már csak hobbiból se szállsz le rólam, de én ráérek:)

    „A franciáknak és az angoloknak körülbelül azonosak a hadi kiadásaik és a hadseregük. (persze brit tengerészet nagyobb, földi erők kisebbek talán)”

    És a franciáktól mégsem hallani annyi panaszt, mint az angoloktól…

  23. Fele annyian is vannak Afganisztánban, na meg Irakban sem voltak olyan aktívak mint a britek. Egyébként meg az Angolok 10-20%-al szeretnék csökkenteni a kiadásaikat 2014-re, ezért sok a megszorítás. Ez nem jelenti, hogy a franciák sokkal jobban állnak, inkább csak kevésbé szarul. :)

    Cinikus, ezt nekem írtad?

  24. Szerintem senki se tudja, hogy kinek szólt cinikus beszólása, de mint a hármunk ugyanolyan eséllyel indul. :)

    dudi

    Ezt nem is tagadtam, csupán azt mondtam, hogy a jelenlegi álláspont szerint simán felülmúlja a francia haderő az angolt.

  25. a nuklearis fegyverek primitivek ha mar ugyis megöljük egymast mert a béke utan mindig háboru következik egyszerüen azért mert akik tartjak a békét folyamatosan pusztulnak ill már szarnak rá mert kivannak idegileg : ) tehát ha ugyis megöljük 1 mást akkor csináljuk ugy hogy legalább az egész földi életet ne irtsuk ki fejleszteni kell a nagy hatoerejű de nem sugárszennyezö eszközöket és használni is kell öket . AZ EGÉSZ BOLYGOT NEM KÉNE ELPUSZTITANI le kell szerelni az összes nuklearis fegyvert meg létesitményt. kivéve a kutatoreaktorokat.

  26. tehat ha mar a békét nem tudják tovabb tartani akkor haboru lessz de lehet azt okosan csinalni hogy ne legyen utána az egesz terulet lakhatatlan = nem a békét kell védeni ( tul fáraszto ) hanem szepen leszerelni a nuklearis fegyvereket aztán had öljék egymást ahogy csak akarják mindenkinek azt kell adni amire szuksege van.ha kell a háboru nincs vele baj csak okosan kell csinálni hogy ne veszélyeztessuk az egesz emberi életet a bolygon . háboru mindig volt mindig lessz ugyhogy csak okosan .

  27. tothgyorgy

    Szerintem ez így ebben a formában hülyeség, ahogyan leírtad.
    1. Jelenleg az atom erőművek tán a legbiztonságosabb cuccok, s kisebb a szennyezésük, mint egy szén erőműnek…
    2. Ha nem lennének atom fegyverek, már kb a 4. vagy 5. világháborúnál tartanánk… tudod MAD doktrina, kölcsönös elrettentés. :)

  28. tothgyorgy:
    „ha kell a háboru nincs vele baj csak okosan kell csinálni hogy ne veszélyeztessuk az egesz emberi életet a bolygon”
    A „háború”, a „nincs vele baj” és az „emberi élet nem veszélyeztetése” egy mondatban ne haragudj, de mókás.

    Az atomot – mint energiát adót – nem támadni kell állandóan (meg nem kell minden pánikkeltő sz*rnak hinni amit a média összeokád), hanem használni és élni az általa adott lehetőségekkel.
    Hagyják az etrőműveket békén. Vagy ha ennyire leakarják – pl a sötétzöldek – állítani őket akkor oké. DE! Azonnal több ezer „zöldet” szeretnék látni az Alföldön, ahogy szobabiciklin, napi 24 órában teker (de adott tempóval persze) és termeli az áramot.
    Ami pedig a fegyvereket illeti, sulyiddal értek egyet. Kölcsönös elrettentés.

  29. sulyid

    Ha van pár olyan ország akik kölcsönösen eltudják pusztítani egymást az valamiféle féket jelent viszont,ha van egy ország aki mindenkit el tud pusztítani úgy,hogy ő közben csak kis vagy elfogadható veszteségeket szenved az korlátlan hatalom.

  30. Ha most hirtelen mindeki kilőné az összes nukleáris fegyverét, az még az emberiség kipusztításához sem lenne elegendő, nemhogy az élet vagy a bolygó megsemmisítéséhez.
    Ez a kis bolygó ennél durvább dolgokat is megélt már.

  31. Puma. Pannon Puma

    ” Ha most hirtelen mindeki kilőné az összes nukleáris fegyverét, az még az emberiség kipusztításához sem lenne elegendő, nemhogy az élet vagy a bolygó megsemmisítéséhez.
    Ez a kis bolygó ennél durvább dolgokat is megélt már. ”

    Inkább ne !!!

    Ez a bolygó valóban sok mindent megélt, de a fajok többsége többször teljesen ki is pusztult !
    Nincs szükségünk nukleáris télre, most esőre lenne szükség !
    De ugye azt a zöldek sem tudnak csinálni !
    A földön az elmúlt 100.000 évet tudták vizsgálni a sarki jégminták alapján, ilyen magas széndioxid koncentráció soha nem volt !

    Éljenek a zöldek – széndioxidban !