|

Újra tesztelik az EMALS-t

A decemberi sikeres indítás óta nem sokat lehetett hallani az a forradalmi újításnak számító elektromágneses katapultról (EMALS – Electro-Magnetic Aircraft Launch System), csupán annyit, hogy hiba hátráltatja a tesztelést. Most úgy tűnik, a hiba elhárítva és folytatódhat a szerkezet nyüstölése.

Bár a US Navy illetékesei nagyon hallgattak eddig róla és csak most hozták nyilvánosságra, hogy a Gerald R. Ford (CVN-78) repülőgép-hordozó számára készülő műszaki csoda hónap elején egy új típust repített az égbe. Június 1-jén újra tesztelték a gőzkatapultot felváltó EMALS-t, a hajófedélzeti gépek közül ezúttal egy T-45C Goshawk volt a soros. A NAVAIR lakehursti bázisán üzembehelyezett elektromágneses katapult probléma nélkül segítette a levegőbe a Raymond Bieze őrnagy által irányított kiképzőgépet.

Fotó: NAVAIR ,

Úgy tűnik, a General Atomics vállalat által készített masina sikerrel vizsgázott és a Super Hornet után a Goshawk is felkerült a kilőtt gépek listájára. Már csak a C-2 Greyhound és az E-2 Hawkeye maradt hátra, ha ezen típus képviselőit is hiba nélkül felgyorsítja, akkor az EMALS zöld utat kap és a USS Gerald R. Ford (CVN-78) repülőgép-hordozó fedélzetére kerülhet.

Fotó: NAVAIR ,