|

Sikerrel vizsgázott az EMALS

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy fontos mérföldkő előtt áll az elektromágneses indítóberendezés, az EMALS (Electro-Magnetic Aircraft Launch System), nos örömmel jelentjük, hogy sikerrel teljesítette a tesztet.

A nevezetes esemény egy F/A-18E Super Hornet kilövése volt, ez volt az első valódi repülőgép, melyet az EMALS gyorsított fel felszállósebességre. Bár a történelmi esetre még december 18-án sor került, a US Navy egészen 20-áig hallgatott, csak akkor ismerték el a sikeres indítás tényét, annak ellenére, hogy a az eszközt kifejlesztő cég, a General Atomics honlapjára már aznap felkerült a dicső esemény ténye.

Az újgenerációs szuperhordozó-család, a Ford-osztály talán legkritikusabb pontja a gőzkatapultot felváltó EMALS, melyet épp ezért rengeteg tesztelésnek vetettek alá és teszik ezt még jó darabig a jövőben is. Ezidáig 722 indítást végeztek a US Navy Lakehurst-i kísérleti telephelyén. Ezek során a gépekkel azonos tömegű nehezékeket gyorsítottak fel, a legnagyobb elért sebesség 180 csomó (333.36 km/h) volt.

A következő évben sem áll le az új indítóberendezés nyüstölése, többek közt T-45 Goshawk gyakorlógépeket és C-2 Greyhound szállítógépeket is kilőnek majd vele. Ha mindez sikerrel zárul, az EMALS zöld utat kap és a USS Gerald R. Ford (CVN-78) repülőgép-hordozó fedélzetére kerülhet.

httpv://www.youtube.com/watch?v=euLsg_viWW0&feature=youtu.be

2 hozzászólás “Sikerrel vizsgázott az EMALS”