|

Aviofun 2011 – utolsó simítások

Már csak néhány nap választ el bennünket a maribori Edvard Rusjan nemzetközi reptéren megrendezett Aviofun 2011 repülőnaptól. A rendezvényre gőzerővel készülődő szervezőknek sikerült az előre bejelentett húsz bemutatót repülő légijármű mellé további huszonegy fellépőt keríteni, így a hivatalos „Húsz év – húsz fellépő” program előtt már néhány órával (kb. dél körül) megkezdődnek a repülések.

Az ún. „nem hivatalos” programban fellépő gépek  között is akad néhány érdekesség, mint a legendás Po-2 vagy egy felújított jugoszláv gyártású Aero 3 iskolagép. A hivatalos program fénypontja természetesen az angol Red Arrows kötelék lesz. A vörös Hawkok mellett levegőbe emelkedik majd többek közt a Szlovén Légierő  PC-9 és PC-6-os Pilatusa valamint a légierő és a belügyminisztérium helikopterflottája, az USAF egy C-130 Hercules-sel mutatkozik be, Zeltwegből érkezik két Typhoon, repül egy kecskeméti Gripen, valamint a legutóbbi hírek szerint az Olasz Légierő M-346 Masterje. Sajnos a horvát MiG-21 eddig ismeretlen okból kimaradt. A részletesebb programot ITT lehet megtekinteni.

A márciusban beharangozott nyílt statikus sor ugyan kissé máshogy sült el, mint ahogy az be volt tervezve, ugyanis délelőtt az összes gépet kizárólag szervezett csoportok tekinthetik meg, (ezek zöme a közeli középiskolásokból áll majd) viszont közkívánatra a rendezvény alatt is megtekinthető lesz a gépek zöme, de csak a korláton keresztül.

A sztárvendégek egyik gépe már járt Mariborban. ,

A HTKA kérdésére a rendező azt tanácsolja a Magyarországról érkező látogatóknak, hogy  az érkezést időzítsék kb. dél körülre. A repteret a Maribor-Ptuj autópályáról  lehet majd  elérni, a rendezők pedig elegendő parkolóhelyet biztosítottak. A rendezők egyébként felhívják a közönség figyelmét, hogy a rendezvényt kizárólag a reptér nyugati feléről lehet megtekinteni, mert a keleti rész (ahol a 2008-as IAS repülőnap zajlott) biztonsági zónaként lezárják, a belépés oda tilos. Egyébként a szervezők szép időt rendeltek péntekre, hogy ez így lesz-e, az a  szlovén időjárás-portálon ellenőrizhető.

3 hozzászólás “Aviofun 2011 – utolsó simítások”

  1. Pénteki nap egy kicsit szokatlan, de a lényeg, hogy minden klappoljon.
    Aki megy attól azt kérem, hogy NAGYON-NAGYON VIGYÁZZON MAGÁRA!
    S emellett nagyon jó szórakozást kívánok!
    Készítsetek egy csomó fényképet és írjatok egy képriportot, hogy aki nem tud menni, az legalább itt olvashasson az eseményről!
    Remélem minden rendben lesz!