|

Húsz év – húsz fellépő – Aviofun 2011

Szlovénia az idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, melynek tiszteletére „Húsz év – húsz fellépő” mottóval 2011. június 3-án a maribori Edvard Rusjan nemzetközi repülőtéren repülőnapot rendeznek. Az esemény fénypontja nem más mint a Brit Királyi Légierő bemutatócsoportja, a Red Arrows kötelék fellépése lesz.

Most bizonyára sokan eltöprengtek azon, hogy ez komoly-e? Repülőnap pénteken? Red Arrows? Igaz, minden kétség megalapozott, ugyanis péntek nem éppen a legkedvezőbb nap egy repülőnapra (bár akad rá példa, lásd Zeltweg) és sajnos néha a repülőnapok rendezői is beígérnek fűt-fát… Nos, az Aviofun 2011 elnevezésű rendezvény valóban pénteken lesz és valóban a Red Arrows lesz a „hab a tortán”. Hogy mindkét dolog komoly, azt a rendezők egy ma megrendezett sajtótájékoztatón igyekeztek bebizonyítani. Hogy hogyan? Arról íme egy kép:

Akiknek bizonyíték kell, nem ígéret.

Red 10 Mariborban ,

A pénteki sajtótájékoztatón – melyre a HTKA is hivatalos volt – délnyugati szomszédunk légierejének képviselői és a rendezők mellett részt vett Graeme Bagnall őrnagy, a Red Arrows Red 10 hívójelű hivatalos bemondója is. A briteket egyébként Derek Gibson katonai attasé is képviselte, aki örömét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia ily módon járul hozzá a kerek évforduló megünnepléséhez.

A rendezők bemutatták a rendezvényre folyó előkészületeket, amelyre egyébként több külföldi légierő is meghívást kapott – a résztvevők remélhetőleg egyre gyarapodó sorát mindenki megtekintheti a rendezvény hivatalos honlapján. A rendezvényre több ezer látogatót várnak, köztük természetesen külföldről is. Továbbá felvázolták a rendezvény rendhagyó programját, ugyanis kettéválasztották a statikus és a dinamikus programot. Ez azt jelenti, hogy délelőtt a nagyérdemű megtekintheti az összes fellépő gépet a földön, majd délután következik a dinamikus program. A statikus bemutatón a fellépő repülőeszközök mellett a szlovén hadsereg földi egységei is bemutatkoznak.

A sajtótájékoztató befejeztével mód nyílt a betonon álló két gép fotózására. Íme néhány kedvcsináló az Aviofun 2011-re:

„Baggers” sisakja ,


One Response to “Húsz év – húsz fellépő – Aviofun 2011”