|

Varacskos disznóból elektronikai zavaró?

Négy pályázót várnak arra a feladatra, hogy egy elektronikai zavarásra alkalmas konténert fejlesszen az Amerikai Egyesült Államok légiereje megrendelésére. Az eszközt többek között a Fairchild Republic A-10 csatarepülőgép is megkapja majd.

A program az USAF első kezdeményezése azóta, hogy a 2005-ben elkaszálták a B-52 Stratofortress számára készülő hasonló berendezés fejlesztését. A BAE Systems, az ITT és a Raytheon már kaptak kisebb szerződéséket kaptak egy elektronikai hadviselés (EW – electronic warfare) alkalmas eszköz követelményrendszerének létrehozására, melyeket emellett IED-k felderítésére és kommunikációs eszközök (főként mobiltelefonok) lehallgatására is szánnak. A 200 millió dolláros projektre ezúttal legalább 4 cég pályázatát várják, melyek júliusban kapják meg a végleges szerződést a berendezés részletes tervezésére és létrehozására, a győztest 2013-ban tervezik kihirdetni.

Hamarosan nyugdíjazásra kerülhetnek az A-10-esek is ,

Azt már kijelölték, hogy melyik típus kapja meg legelőször a berendezést, a General Atomics Aeronautical Systems MQ-9 Reaper pilóta nélküli gép Block 5 verzióján kezdik a munkát, azonban később több pilóta nélküli és ember vezette gép is sorra kerül, többek között a Lockheed Martin C-130 Hercules teherszállító repülőgép különböző változatai és a Fairchild Republic A-10 csapásmérő repülőgép is. Utóbbi lehet az első csatarepülő, melyet IED-k elleni bevetéseken is alkalmazhatnak majd.

13 hozzászólás “Varacskos disznóból elektronikai zavaró?”

  1. Egyébként a cikk szeritnem félrevezető. A géből nem úgy tűnik, hogy stand off zavarásra alkalmas gépet akarnak csinálni, szimplán új elektronikai zavaró konténert akarnak a régi ALQ-131 helyett. (Vagy ALQ-184-et is vihet?)

    Fura a kérés, mert az legújabb F-16C/D gépekben mát integrált ECM van, nem kell pod. Az A-10-ben nem lenne elég hely? Fura.

  2. „Fura a kérés, mert az legújabb F-16C/D gépekben mát integrált ECM van, nem kell pod. Az A-10-ben nem lenne elég hely? Fura.”
    Az USAF 16-osaiban nincs aktív zavaró rendszer, pod kell.