|

Európában is elkelt a Black Hawk

Annak ellenére, hogy már 1979-óta gyártásban van, a Sikorsky S-70 mind a mai napig kelendő a polgári és a katonai széfárban egyaránt. Ez főként annak köszönhető, hogy UH-60 típusjelzéssel az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erőinek minden ága használja, valamint számtalan külföldi haderőnek is e helikopter jelenti az első számú forgószárnyast. Többfunkciós volta és megbízhatósága miatt szinte bármilyen feladatra alkalmas, a normál szállítófeladatoktól kezdve a kutató-mentő bevetéseken át a tengerészeti csapásmérésig.

Svédországnak harci kutató-mentő (Combat Search And Rescue – CSAR) forgószárnyasokra volt szüksége afganisztáni csapatainak megsegítésére, és ahogy arról a HTKA is beszámolt, tavaly októberben jelezték is abbéli szándékukat, hogy a Foreing Military Sales program keretében vennének néhányat az S-70 család UH-60M Black Hawk verziójából.

Sikorsky UH-60M Black Hawk

Sikorsky UH-60M Black Hawk ,

A DSCA-hoz benyújtott lista a következőket tartalmazta: 15 darab UH-60M Black Hawk helikopter, 34 darab General Electric T700-GE-701D hajtómű (30 a forgószárnyasokba építve, 4 tartalék), 15 darab AN/AAR-57(V)3 rakétaindítás-jelző, 15 darab AN/APR-39 radarbesugárzás-jelző, 15 darab AN/AVR-2B lézerbesugárzás-jelző, földi bevetéstervező-rendszer, valamint a szokásos műszaki dokumentációk, logisztikai támogatás, kiképzés és eleinte segítségnyújtás is a minimális tapasztalattal rendelkező állománynak.

Az akkor saccolt végösszeg 546 millió amerikai dollárra rúgott, azonban a most megkötött fix áras szerződés után a számlán csupán 207 133 531 USD szerepel. Ennek oka, hogy a szerződés az csak a helikopterek legyártására és az alkatrész-utánpótlás biztosítására vonatkozik, a többi részletet másik kontraktusban rögzítik. A megrendelést 2012. december 31-ig kell teljesítenie az amerikai gyártónak, az első hat példányt még az idén átadják a Svéd Fegyveres Erők részére, a fennmaradó kilencet pedig a következő évben. A helikopterek a rendszeresítés után nem sokkal már az afganisztáni svéd kontingenshez kerülnének.

2 hozzászólás “Európában is elkelt a Black Hawk”

  1. Lehet, hogy súlyos ára van a kütyüknek, de ha földbe harap a Hawk, mert önvédelem hiányában megsebzi egy rakéta, az húzósabb…

    Amúgy egy OFF kérdés:
    Tudja valaki, hogy NH90-esek voltak/vannak Afganisztánban?
    (fanszia, német, stb)