|

India befékezi repülőgép-hordozó programját

India kapcsán az ember hajlamos néha arra gondolni, hogy arrafelé termesztik a pénzt – gondoljuk bele, hogy az elmúlt pár évben mekkora irdatlan összegeket költöttek el haderőfejlesztés címszava alatt. Ám azért arrafelé is van olyan helyzet, mikor elfogy a haderő pénze. Most úgy tűnik a haditengerészet járt így, akik egy friss bejelentés szerint határozatlan időre elhalasztják a második saját fejlesztésű repülőgép-hordozójuk építésének megkezdését, ezzel alapvetően befagyasztva a programot.

Mindennek indoklásaként több okot is felhoztak, többek közt azt, hogy az elmúlt időszakban egyre jobban erősödik a szomáliai kalózok tevékenysége az Indiai-óceánon, illetve India partjainak közelében, (például) ami végett az indiai őrhajóknak és a járőrgépeknek többet kell járőrözniük, ami viszont sokba kerül.

Mindemellett az elkövetkező pár évben az ex-Gorskov / INS Vikramaditya és a saját fejlesztésű Vikrant-osztály első tagjának, a még STOBAR változatú INS Vikrantnak a képében 2 repülőgép-hordozó is hadrendbe áll az Indiai Haditengerészetnél. Ennek megvalósítása is költségesebbre sikeredett az eredetileg tervezettnél és akkor még nem is beszéltek a szintén vaskos pénzmagot felemésztő atom-tengeralattjáró programról.

Renderelt kép a Vikrant-osztályról

Renderelt kép a Vikrant-osztályról | Forrás: www.theasiandefence.co.cc ,

Első CATOBAR hordozójuknak, a Vikrant-osztály második tagjának építését az idei évben tervezték megkezdeni, azonban a korábban 2017-re vízionált INS Vishal értesülések szerint akár egy évtizedet is csúszhat.

11 hozzászólás “India befékezi repülőgép-hordozó programját”

  1. Ha valami reálisabb lenne, akkor meg azon eszölne mindenki, hogy biztos egy titkos jel, hogy azt fogják választani, de akkor már az MRCA-ra is… :))
    F-15-ös tuti nem lesz, így bonyodalmat sem okoznak vele.

  2. off:

    Opera mobile-ről nem mindig jönnek át a hozzászólások. A liba nálam van, vagy csak túl sokat kommentelek? :-D

    on:

    Nekem a két hordozó, valamint India elhelyezkedéséből az USMC repülőcsapatai ugranak be.
    Hajók elleni tevékenységre van nekik BrahMos, azaz a légvédelem/cas/asw(?) marad a hordozófedélzeti gépeknek.

    Van Indiának potens partraszálló képessége? Van egy régi Austin osztályú LPD csak a felszerelését nem ismerem.