|

HTKA Hírhalom 2011. 18. hét

A HTKA HÍRHALOM, mely olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA – Defense Security Cooperation Agency) jelentése szerint az Egyesült Királyság kérvényezte az USA Kongresszusát, hogy engedélyezze Raytheon Mk 15 Phalanx CIWS önvédelmi fegyverrendszereinek modernizációját, illetve az ahhoz szükséges eszközcsomag megvásárlását. Az üzlet 137 millió dollár értékben tartalmazná 20 Block 1A Baseline 1 szintű fegyver modernizációját Block 1B Baseline 2-re, illetve további 16 Block 1B Baseline 1-ét Baseline 2-es szintre. Ezzel a rendszerek teljesítménye jelentősen javulna, ami az őket használó hadihajók védelmi képességeinek növelését is jelenti.

2011. április 27-én hivatalosan is véget ért az Amerikai Hadsereg Bell UH-1 Huey helikoptereinek európai története, ugyanis kivonták az aktív állományból az utolsó 10 példányt, mely még az öreg kontinensen állomásozott. Az utóbbi negyven évben a forgószárnyasok a németországi Hohenfelsben tengették napjaikat, mint a Joint Multinational Readiness Center igáslovai. Kivonási ünnepségükre, mely során négy példány még lerótta tiszteletkörét, meghívták a típus egyik legnagyobb rajongóját, Bruce Crandall nyugállományú ezredest, a vietnami háború hősét, akinek Kongresszusi Érdemérmet (Medal of Honor) érő tettét a Katonák voltunk c. film örökítette meg.

Március 4-én az Amerikai Haditengerészet egy Boeing F/A-18F Super Hornet közreműködésével sikeres tesztet hajtott végre a JSOW C-1 variánsával, melyet mozgó tengeri célok megsemmisítésére használhatnak majd. A kaliforniai China Lake-ben található Naval Air Warfare Center által koordinált projekt keretében vizsgálták, hogy a repülőgép ténylegesen képes-e a repülés közbeni élő adatforgalmazásra a fegyverrel, amit teljes siker koronázott. A Link-16 adatátviteli rendszer titkosított, zavarmentes csatornáin keresztül több taktikai információval és pályamódosítással is ellátták a JSOW C-1-et. Ez a teszt ahhoz kellett, hogy a későbbiekben kiszélesíthessék a próbalövészeteket, és felgyorsíthassák a programot.

JSOW egy ausztrál Super Hornet szárnya alatt | Fotó: DefenseUpdate ,

A Lockheed Martin mariettai létesítményében befejezte Katar első C-130J-30 Super Herculesének gyártását. A közel-keleti állam még 2008-ban rendelt meg négy példányt a szállítógép hosszabb törzsű változatából (innen a -30 jelölés), melyeket a katonai taktikai és korlátozottan stratégiai szállítási feladatokon kívül elsősorban humanitárius akciókban szeretnének majd bevetni a közeljövőben. A többi három példány készítési is előrehaladott állapotban van, a most elkészült Herky várhatóan még az idén rendeletetési helyére kerül.

Az első katari C-130J Super Hercules ,

A napokban komoly előrelépés történt a Szuhoj Szu-35Sz többfeladatú vadászbombázó programjában, ugyanis Szergej Bogdan vezető berepülőpilótával az ülésben teljesítette első repülését a típus első sorozatban gyártott példánya. Bogdan a szibériai Amur menti Komszomolszk gyári repülőtérről hajtotta végre a másfél órás repülést, melynek során elsősorban az NPO Saturn 117S hajtóművek teljesítményét és az MNPK Avionika KSU-35 fly-by-wire rendszer működését vizsgálták. Az esemény majdnem pontosan két évvel azután történt, hogy 2009-ben a harmadik prototípus lezuhant és megsemmisült.

Szuhoj Szu-35Sz ,

Az Amerikai Haditengerészetnél április végén ünnepelték a 300. MH-60 Seahawk helikopter átvételét.  A 300-as példányszám két típusvariáns között oszlik el, az MH-60S-ből 200, míg az MH-60R-ből 100 példány készült idáig.  Az előbbi üzemeltetését 2002-ben kezdte meg a Navy, mint a CH-46D, UH-3H, HH-1N valamint HH-60H váltótípusát. Feladati közé tartozik a hajók közötti szállítás lebonyolítása, kutató és mentő repülések elvégzése, a hajók védelme levegő – felszín rakétákkal, de a jövőben aknamentesítést is végezhetnek. Az MH-60R típust felszerelték radarral, mélytengeri szonárral, kifinomult kommunikációs eszközökkel és hordozhat levegő – felszín rakétákat valamint torpedókat is, így remekül megfelel a felszíni egységek és tengeralattjárók elleni harcra.

Az MH-60S 200 példányával idáig 370 000 órát repültek a haditengerészet pilótái, míg az MH-60R 2006-os szolgálatba állítása óta 90 000 repült óra gyűlt össze.

MH-60R lebeg a USS John C. Stennis (CVN-74) repülőgép-hordozó mellett | Forrás: strategypage.com ,

Ausztráliában a védelmi beszerzésekért felelős hivatal vezérigazgató helyettese, Warren King elrendelte, hogy szakemberek vizsgálják meg az MRH-90 beszerzési programját. A vizsgálat célja volt kideríteni, hogy a beszerzés felkerüljön-e a veszélyeztetett programok listájára, ám ez a szakértők kimutatásai szerint ez nem szükséges. Mint ismeretes, a megszorítások végett a veszélyeztetett beszerzések közé került már a Wedgetail légtérellenőrzők valamint az F-35 beszerzés is.

Április 26-án a Sikorsky megrendelést kapott a Szaúd-Arábiának leszállítandó 72 UH-60L Black Hawk első két példányának legyártására – jelentette be a Pentagon április 26-án. A gyárnak 2012 szeptember 30-ig van ideje az említett két helikopter leszállítására, ezért cserébe 26,8 millió dollár üti a zsebüket.

A Lockheed Martin megrendelést kapott az Amerikai Egyesült Államoktól egy C-130J legyártására, melyet az Izraeli Légierő (IAF – Israel Air Force) szállítóflottája kap majd. A gép a 2010 áprilisában megrendelt első példányhoz hasonlóan megerősített szárnyakat, globális helymeghatározó rendszert (GPS), valamint légi utántöltő csonkot kap. Az IAF 2013-ban veheti át az tavaly megrendelt első példányt, míg a várhatóan hamarosan megrendelésre kerülő harmadik és egyben utolsó példányt 2014 végén.

A C-130J összeszerelő-üzeme ,

A francia haderő átvehette az első modernizált TBM 700 egymotoros könnyű szállítógépét. Az átalakítás legfontosabb részeként a gépek Garmin G1000-es avionikai csomagot kapnak, mely tartalmazza az új robotpilótát, időjárás radart és a repülési adatokat rögzítő rendszert. A 27 megrendelt gép közül 15 kerül a légierő állományába, 8 a hadsereghez, és a maradék 4 pedig a nemzeti CEV repülési teszt központhoz, 2014 végéig.

A kínai védelmi minisztérium szombaton cáfolta azon médiaértesüléseket, miszerint csökkenteni tervezik a haderő létszámát, méghozzá akár 800 000 fővel. A kiadott nyilatkozat szerint szerint a jelenlegi 2,3 milliós haderő pont megfelelő Kína biztonságának szavatolásához.

————
Közreműködött: Aim-120

3 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2011. 18. hét”