|

Lezuhant egy A-10-es Németországban – Képpel!

Tegnap este érkezett a hír, hogy a US Air Force Európában állomásozó egységei a péntek délutáni órákban elvesztettek egy A-10 Thunderbolt II típusú csapásmérő repülőgépet Németországban.

A Fairchild Republic A-10C Thunderbolt II típusú repülőgép április 1-jén helyi idő szerint 15 óra 57 perckor csapódott a földnek Wittlich városától északra. Az együléses gép a spangdahlemi bázisról felszállva egy rutinrepülésen vett részt, amikor egyelőre ismeretlen okok miatt megsemmisült. A gép pilótája még időben katapultált, ám súlyos sérüléseket szenvedett. Jelenleg kórházban ápolják. Nevét csak azután hozzák nyilvánosságra, hogy értesítették hozzátartozóit. A baleset kivizsgálását szakértők bevonásával megkezdték.

A típus utolsó gépvesztesége közel egy éve volt, akkor az 79-0141 sorozatszámú gép semmisült meg felszállás közben. A pilóta akkor is túlélte a balesetet.

A Thunderbolt II-t csak az Amerikai Egyesült Államokon felségjelével üzemel, az amerikai bázisokon kívül Dél-Koreában és Németországban állomásozik egy-egy A-10C gépekkel felszerelt század.