|

Kész az első különleges Super Hercules

A Lockheed Martin bemutatta az első C-130J Super Herculesből kialakított MC-130J Combat Shadow II jelzésű, különleges feladatú szállító és légi-utántöltő repülőgépet.

Az amerikai vállalat mariettai üzemében március 29-én ünnepélyes keretek között bemutatták az első MC-130J Combat Shadow II repülőgépet, mely a különleges egységek számára készült egyedi igények szerint a Super Hercules tanker változatának, a KC-130J-nek az átalakításával.

„Az MC-130J egyike a világ legsokoldalúbb taktikai szállítógépeinek. A többfeladatúság növeli a különleges műveleti erők lehetőségeit világszerte.” – mondta Donald C. Wurster altábornagy a USAF Különleges Műveleti Parancsnokságának (USAF SOC) parancsnoka. „Az MC-130J fejlett érzékelői, a modern avionika és a légi-utántöltő képesség lehetővé teszi, hogy a USAF SOC magasan kiképzett legénysége kemény körülmények között is bevethető legyen, mégpedig páratlan sebességgel és képességekkel.”

Fotó: Lockheed Martin ,

„A Combat Shadow II konfiguráció jól bizonyítja a C-130J Super Hercules sokoldalúságát és azt, hogy páratlan lehetőségek rejlenek a típusban, mely az egyik legrugalmasabban alakítható teherszállító a világon.” – kezdte szerény beszédét Lorraine Martin, a C-130 program alelnöke. „A C-130J ma is remekül teljesít és helyt áll majd a jövőbeli kihívásokkal szemben is.”

A típusból ezidáig 15 darabot rendelt az Amerikai Egyesült Államok, összesen 20 példány beszerzését engedélyezték a USAF számára, de ezt 37 darabra kívánják feltornászni. Az új gépekkel a kiöregedő MC-130E/P verziókat váltanák le.

—————

És végül két kérdés az Olvasóink számára:

1. Miért van a Lockheed Martin által kiadott másik képen 4 ugyanolyan gép?

(A képen a gépek oldalszáma #6207-6210-ig terjed, tehát valamilyen kapcsolat van köztük, de a Lockheed Martin hivatalos közleménye és a nemzetközi sajtó is csak egy gépet emleget, nem első négyet.)

a, Csak sokat ittatok
b, Négy gép bemutatása volt
c, egyéb

2. Az orosz titkosszolgálat is akarja-e a fejét?

a, igen
b, talán

One Response to “Kész az első különleges Super Hercules”