|

Nyugdíjba vonultak a brit Tornado F3 vadászok

A British Aerospace Harrier után újabb legendás típusától vált meg a Brit Királyi Légierő, miután március 22-én hivatalosan is kivonták a szolgálatból a Panavia Tornado F3 vadászrepülőgépeket. Az összeurópai fejlesztésű Tornado vadászváltozatát, az ADV-t az 1980-as évek végén rendszeresítette a Royal Air Force. A 2000-es évek második felétől kezdve a Eurofighter Typhoon érkezésével folyamatosan háttérbe szorult az öreg csataló, utolsó üzemeltetője a skóciai Leuchars bázison települő 111. század volt. Ennek értelmében 2011. március 23-tól Nagy-Britannia légterét már teljes egészében az új típus vigyázza, ami új fejezetet nyit a brit repülés történetében.

Negyedszázados szolgálati idejének utolsó bevetését március 14-én teljesítette, ugyanis ezen a napon adtak utoljára Tornado F3 repülőgépek készültségi szolgálatot (QRA) a RAF színeiben. A szigetország északi légterének védelme kizárólag a 6. század feladata lesz, mely szintén a Leuchars bázison állomásozik, és tavaly szeptemberben szerveződött újjá. A 111. század pedig ezzel feloszlott, bár ez nem törte le tagjait, mivel az egység története során már többször is sor került az újbóli aktív állományba helyezésre. Utolsó napjukon kilenc hajózójuk emelkedett a levegőbe nyolc Tornado segítségével, ami alkalmat adott a búcsúzásra.

A RAF egyik Tornado F3 vadászrepülőgépe ,

Természetesen a 111. század állománya nem marad munka nélkül: a pilóták egy része átnyergelhet Tornado GR4-re vagy Typhoonra, mások pedig oktatóként folytathatják karrierjüket a Királyi Légierő Linton-on-Ouse vagy Valley támaszpontjain. De a navigátorok sem kesereghetnek, jó részük már talált is magának elfoglaltságot, mégpedig az Amerikai Egyesült Államokban. Ők ezentúl az Afganisztánban repülő brit General Atomics MQ-9 Reaper UAV-kat irányíthatják a Creech AFB-ről. Végül, de nem utolsó sorban a karbantartó személyzetet is elhelyezik a RAF különféle századainál. Hőn szeretett gépeik azonban nem ilyen szerencsések: azok, melyek nem múzeumok tulajdonai lesznek, áldozatul esnek majd a kannibalizmusnak – alkatrészeiket a csapásmérő GR4-esek számára használják fel.

A Royal Air Force Tornado ADV-i részt vettek a 20. század végének és a 21. század elejének minden fontosabb konfliktusában: ott voltak a Sivatagi Vihar hadműveletnél, járőröztek a Balkán felett a délszláv háborúk idején, ellenőrizték a repüléstilalmi zónát Irakban a ’90-es évek végén, majd újból Mezopotámiában tevékenykedtek 2003-ban. Emellett folyamatosan biztosították az anyaország légvédelmét is, ezt a munkát az utóbbi években az orosz stratégiai bombázók újbóli megjelenése tette izgalmassá, és adott alkalmat sok szép felvétel készítésére. Mostantól a Tornado vadászverziója már csak egyetlen országban maradt szolgálatban: Szaúd-Arábia használja a típust. Ám már ők sem sokáig, mivel a Typhoon érkezésével végleg nyugdíjba vonul a szuperszonikus elfogók utolsó példánya is.

8 hozzászólás “Nyugdíjba vonultak a brit Tornado F3 vadászok”

  1. Megint szegényebbek lettünk egy legendával! Az viszont dícséretes és mindenkép követendő példa, hogy mind a pilóták/navigátorok, mind a földi személyzet számára biztosítják a tovább lépés lehetőségét. Ha már múzeum, akkor Szolnokra is kerülhetne egy, cserébe adhatnánk egy 29-est. Habár mostanában nagyon-nagyon csend van Fulcrumjaink körül! Tud valaki valamit, mint s hogyan tovább?

  2. @Wolfrick: hogyne lenne! :)
    https://htka.hu/wp-content/uploads/2011/03/45151233.jpg (Crown Copyright / http://www.defenceimagedatabase.mod.uk)

    És a kép leírása:

    A Russian TU-160 Blackjack aircraft is escorted by a Tornado F3. On 10th March 2010, two RAF Tornado F3 fighter aircraft of 111(Fighter) Squadron were scrambled from RAF Leuchars (Fife) in the early hours of the morning to intercept two Russian TU-160 Blackjack aircraft, which were approx 100nm to the west of Stornaway on the North-West coast of Scotland. The Tornadoes shadowed the Russian aircraft as they progressed south before the Blackjacks turned north, short of the Northern Irish coast, exiting UK airspace. RAF Leuchars fighters have successfully scrambled to intercept Russian aircraft on more than 20 occasions since the start of 2009. The Tornado F3 is planned to go out of RAF Service in 2011; RAF Leuchars will become the RAF’s second Typhoon fighter base later this year.

  3. Tisztelt Hornet102!
    Utolsó információim szerint, a Kecskeméti bázison („házon belül”)próbálják a Mig-eket „gatyába rázni”, felújítani, hogy lehetőleg minél magasabb „áron” adhassák el azokat. Logikus nem? :) Kivonod, mondván: öreg, lestrapált stb.,majd „fullosan” felújítod, hogy eladd…