|

Feléleszti 6. századát a RAF

A mindenre kiterjedő megtakarítási programok és leépítések közepette is előfordul néha, hogy a Royal Air Force (Brit Királyi Légierő) előrefelé is halad, nem csak vissza. Most például ilyesmiről adhatunk hírt, ugyanis 2010. szeptember 6-ával hivatalosan is újra aktívvá minősült a 2007-óta ’alvó’ 6. repülőszázad, immáron Eurofighter Typhoon vadászbombázókkal. Ezzel a RAF újabb lépést tett afelé, hogy lecserélje kiöregedő Panavia Tornado F3 vadászrepülőgépeit.

A 6. repülőszázad a skóciai Leuchars légitámaszponton kezdte meg működését új repülőgépeivel. Itt nem kisebb feladat vár rájuk, mint Nagy-Britannia északi légterének védelme, ugyanis 2011-ig az F3-as Tornadókkal felváltva, majd attól kezdve kizárólag a Typhoonokkal látják majd el a készültségi szolgálatot (NATO-terminológiában QRA, vagyis Quick Reaction Alert). A század egyébként az egyik legújabb Eurofighter-változat 12 példányával áll fel, az FGR4 variáns már képes a légtérvédelem mellett csapásmérésre és felderítésre is.

Érdekesség, hogy a 6. század lesz az első olyan brit Typhoon-egység, mely az anyaországban üzemel, de nem a lincolnshirei Coningsby bázison. Ezen kívül jelenleg csak a Falkland-szigeteken található Mount Pleasant támaszpont funkcionál az 1435. repülőszázad honi bázisaként, az összes többi egység (17., 29., 3. és 11. századok) mind Coningsbyben települtek. 2011-ben és 2012-ben két további Typhoon-század kerül majd Leucharsba, az egyik a 43. lesz, a másikról még nem tudni többet. Mindegyik egység 12 repülőgéppel rendelkezik majd, így 2012 után 36 Eurofighter lesz majd megtalálható a skóciai támaszponton.

A RAF Typhoon FGR4-ese ,

A 6. század, mint már említésre került, egyelőre nem lesz egyeduralkodó új bázisán, ugyanis ott még 2011-ig vele párhuzamosan üzemel majd a 111. repülőszázad is Panavia Tornado F3 vadászrepülőgépekkel. Eddig e típus biztosította Nagy-Britannia északi légterét, és még egy ideig fogja is. Annyi bizonyos, hogy volt dolguk bőven, hiszen az orosz távolsági bombázók felújított hosszú távú repülései sok munkát adnak a brit készültségi gépeknek.

A RAF a 6. századot a SEPECAT Jaguar GR.3 vadászbombázók rendszerből való kivonása után, 2007 májusában deaktiválta. Addig fő feladatuk a közvetlen légi támogatás (CAS) és a taktikai felderítés volt. Az 1914. január 31-én megalakult egység beceneve (’A hadsereg szeme’) sokkal inkább ráillett az előző időszakra, mint a mostanira, bár az FGR4-es Typhoon már képes a felderítő szerepkör ellátására is.

5 hozzászólás “Feléleszti 6. századát a RAF”

  1. A Coningsby bázis a négy 17., 29., 3. és 11. századokkal elvileg nagyon komoly erőnek tűnik. Mindaddig míg ki nem derül, hogy 17-es egy tesztelő, a 29-es meg kiképző század. Így csak két aktív század állomásozik ott a valóságban.