|

U-2-esek Japán felett

Az Egyesült Államok a térségbe küldött, a jelen helyzetben humanitárius feladatkörben is jól használható hadihajói mellett a károk felmérésében is segédkezik Tokiónak. Guamról RQ-4 Global Hawk, a dél-koreai Osan légierőbázisról pedig U-2 Dragon Lady felderítőgépek cirkálnak a katasztrófa sújtotta régió felett.

Az Egyesült Államok Légierejének vasárnapi bejelentése szerint az U-2-esekkel a repüléseket tehát a Dél-Koreában állomásozó 5. Felderítő Század végzi, melyet a tervek szerint 4-5 napon keresztül folytatnak majd, mely időtartam alatt tisztességes mennyiségű nagy felbontású és egyben nagy területet lefedő felvételt készítenek az érintett területekről. A gépekre telepített kamerák által készített filmanyagot a kaliforniai Beale légierőbázisra, a 9. Felderítő Ezredhez szállítják elemzésre – ezen ezred alá tartozik az Osanban állomásozó század.

Az egyik Dragon Lady indul útnak Japán felé az Osan légierőbázisról 2011. március 13-án

Az egyik Dragon Lady indul útnak Japán felé az Osan légierőbázisról 2011. március 13-án | Fotó: Paul Holcomb, USAF ,

„A nagy kiterjedésű szárazföldi és partmenti területekről készült átfogó, összegzett felvételek nagy segítséget nyújthatnak a döntéshozóknak. Segíti őket a földrengés és a cunami által érintett területek nagyságának megállapításában.” – nyilatkozta a feladattal kapcsolatban Spencer Thomas alezredes, az 5. Felderítő Század parancsnoka, aki egyidejűleg egy orvosi röntgenfelvételhez hasonlította az U-2-eseknek a japán eseményekkel kapcsolatos munkásságát: „Olyan ez, mint egy sérülés esete – az esemény után egyből meg kell állapítani hol és hogyan sérült az illető. Ezen feladatunk ezt valósítja meg.”

Helyére illesztés előtt az egyik kamera

Helyére illesztés előtt az egyik kamera | Fotó: Paul Holcomb, USAF ,