|

Portsmouth Historic Dockyard

A haditechnika és a hadtörténet iránt érdeklődő állampolgárt számos múzeum várja kis hazánkban és a környező országokban, ahol főleg szárazföldi és légi eszközök vannak kiállítva. Most egy olyan múzeumot szeretnék bemutatni, ahol a fő attrakciót a hadihajók jelentik, de ehhez egy kicsit messzebb, Angliába kell utaznunk.

Kevés olyan ország van a világon ami olyan komoly haditengerészeti hagyományokkal rendelkezik mnt Anglia, ennek megfelelően számos múzeum őrzi ezeket a tradíciókat. A Portsmouth Historic Dockyard abból a szempontból különleges, hogy egy jelenleg is aktív tengerészeti bázison található, így a történelmi hajók és a modern haditechinka kedvelői egyaránt számos érdekességgel találkozhatnak. Az Anglia déli partján fekvő Portsmouth hosszú évszázadok óta a Royal Navy egyik legfontosabb bázisa, ennek megfelelően az itt kiállított hajók a leghíresebbek közé tartoznak. A múzeum a 16. századtól napjainkig mutatja be a hajóépítés, a hajók és a tengerészet fejlődését, egész napos programot kínálva.

Londonból vonattal mintegy két óra alatt jutunk el Portsmouthba. A vasútállomásról kilépve azonnal egy vitorlás hadihajó, az HMS Warrior 1860 látványa fogad minket. Innen egy pár perc alatt érjük el a múzeum fogadóépületét. A belépőjegy nem éppen olcsó, majdnem 20 font, de egy évig korlátlan számú látogatásra jogosít. A fogadóépületből először a már említett HMS Warrior felé vezet az utunk. Amikor a jegylyukasztó hölgyike megtudja hogy magyarok vagyunk, a fiókja mélyéről előkotor egy magyar nyelvű fénymásolt ismertetőt a hajóról. Ebből többek között megtudhatjuk, hogy az 1861-ben szolgálatba állított hajó korának legnagyobb, leggyorsabb és legerősebb fegyverzetű hajója volt. Ez volt egyben a Royal Navy első páncélozott, acéltörzsű hadihajója. A hagyományos vitorlázatot gőzgépek egészítették ki. A hajó nagy része szabadon bejárharó, a gazdagon illusztrált angol nyelvű tájékoztató füzet mellett a hajón elhelyezett információs táblák adnak útbaigazítást.

A Warriort elhagyva jutunk be a haditengerészeti bázis területére, ahol az ódon falak között géppisztolyos járőrök emlékeztetnek minket arra, hogy egy katonai létesítmény vendégei vagyunk. A látogatásunk következő állomása a Harbour Tours, vagyis egy hajókirándulás a kikötő területén. A kirándulás során a vízről láthatjuk napjaink brit flottáját, ami a magunkfajta szárazföldi patkányok számára nem mindennapi élmény. Fregattok, rombolók és repülőgép-hordozók – pontosabban egyenes fedélzetű cirkálók – mellett haladunk el. Tőlünk pár méterre éppen a két vadonatúj Type 45 osztályú romboló, az HMS Daring és az HMS Dauntless fedélzetéről nézik az integető turistákat az untakozó őrök. Kicsit arrébb Type 42-es rombolók és Type 23-as fregattok sorakoznak, mögöttük az HMS Invincible tölti nyugdíjaséveit. Mellettünk az egyik River osztályú járőrhajó, az HMS Tyne készül kikötni. A kikötő egyik sarkában az egyetlen Type 82 osztályú romboló, a kiképzőhajóvá átalakított HMS Bristol horgonyoz. Nem csoda, hogy a félórás hajótúra alatt szinte folyamatosan kattognak a fényképezőgépek.

A vízről nemcsak napjaink hajói, hanem a múzeum fő attrakciójának számító HMS Victory is jól látszik, így hát a szárazföldre lépve ehhez vezet utunk. Ha valakinek ismerősen cseng a Victory neve az nem véletlen, hiszen talán minden idők leghíresebb vitorlás hadihajójáról van szó. A háromárbócos sorhajó (mai értelemben csatahajó) a trafalgari csatában Nelson admirális zászlóshajója volt, így az angolok igazi nemzeti kincsként tekintenek rá. Még mielőtt a Victory fedélzetére lépnénk, a közeli kerítéshez sétálunk, ahol tőlünk úgy 100 méterre az HMS Ark Royal és az HMS Illustrious néz egymással farkasszemet. A két 20.000 tonnás hajó igazán impozáns látványt nyújt. Sajnos a közelmúltban bejelentett brit haderőcsökkentésnek köszönhetően már ez a látvány is a történelem része. Rövid bámészkodás után irány az HMS Victory fedélzete, ahol a vezetett túrán nemcsak a hajó felépítését és történetét ismerhetjük meg, de a kétszáz éve szolgált tengerészek életéről is sokat megtudhatunk. A 850 fős legénység élete egyáltalán nem volt irigylésre méltó, még békeidőben sem. A szárazdokkban álló hajót egyébként gyönyörűen restaurálták.

A Victory szomszédságában a Monitor M33 nevű első világháborús őrnaszád is szárazdokkban van, ezt azonban csak kívülről lehet megnézni. A múzeum utolsó híres hajója a Tudor-korabeli Mary Rose. VIII. Henrik flottájának hajója 1545-ben süllyedt el, és évszázadokig a tenger mélyén pihent. A hajó maradványait 1982-ben hozták felszínre, ami igazi régészeti szenzáció volt. A Mary Rose maradványai sajnos most nem látogathatók, jelenleg folyik egy 35 millió fontos új múzeumépület építése a hajótözs számára.
A múzeum kiállításai közül a legfontosabb a National Museum of The Royal Navy, amely a haditengerészet történetét mutatja be korszakonként, több teremre bontva. A Dockyard Apprentice nevű kiállítás a város gazdag hajóépítési hagyományait mutatja be, számos életnagyságú viaszfigurával és diorámával. Az Action Stations nevű épületben a gyerekek számára készült szimulátorok és interaktív bemutatók vannak.

Ha valaki Angliában nyaral és érdeklik a hadihajók akkor a Portsmouth Historic Dockyard kihagyhatatlan látnivaló. A végére még néhány információ és jótanács:
– aki vonattal szeretne Portsmouthba jutni annak érdemes utitársakat keresnie, mert csoportos kedvezménnyel (3 főtől) oda-vissza 10 font körüli összegből megúszhatjuk az utazást Londonból – persze fejenként

– a múzeumlátogatásra mindenképpen a tavaszi-nyári időszakot ajánlom. Mivel a hajókon nincs fűtés és a tengerparton egyébként is mindig fúj a szél, télen nem túl kellemes egész nap fagyoskodni. Télen ráadásul hajótúrákat sem indítanak.

– Portsmouthban minden évben megrendezik a Navy Days-t. Ezen a nyári hétvégén különleges programok várják a látogatókat. A 2010-es nyílt napon a Type 45-ös és Type 23-as hajók fedélzetére is fel lehetett menni. Érdemes erre az időpontra időzíteni a portsmouthi kirándulást

Végezetül egy képgaléria a múzeumi látogatásunkról

16 hozzászólás “Portsmouth Historic Dockyard”

  1. Tisztelettel …”Amikor a jegyjukasztó hölgyike…” helyesen jegylyukasztó. Igényes írás. Kár érte.
    A kiállítás meg egy szebb napokat látott birodalom nosztalgiája a régi, szép idők iránt. Volt itt egy hsz, ami szerint nem lehet fényképezni… Akkor a képek honnan…, vetted??? :)